SAĞLIK 3 Mart 2022
30,9b OKUNMA     518 PAYLAŞIM

Arabanın İçinde Bir Şeyler Okurken Neden Midemiz Bulanır?

Araç hareket halindeyken kitap okurken veya cep telefonuna bakarken yaşanan mide bulantısının bilimsel açıklaması.

araba/araç içinde hareket halindeyken iç kulağımızdaki kanalların içinde bulunan sıvı ve otolit taşları çalkalanır ve beynimize dengenin sağlanması için ivmeyi bildiren mesajlar gönderir. diğer taraftan, aracın içinde sabit bir noktaya bakarken (özellikle kitap falan okurken) gözümüz beyne hareket halinde olmadığımız, bir yerde sabit bir şekilde beklediğimiz yönünde mesajlar gönderir. iç kulaktan "hareket ediyorsun" mesajı alırken, gözden "hareket etmiyorsun" mesajı alan beynin kafası karışır. doğal olmayan bu iki sinyal arasında ne yapacağını bilemeyen zavallı vücut; tansiyon yükselmesi, mide bulantısı benzeri tepkiler gösterir.


dikkat edilirse, aracı kullanan kişiyi araba tutmaz; zira bu kişi sürekli yola bakmaktadır ve araç kendi kontrolündedir, ne zaman hangi yönde ivmeleneceğini biraz daha iyi kestirebilmektedir. aynı şekilde, ön koltukta oturan kişide de araba tutması etkisi daha az görülür.

ayrıca beynin, araba içinde bu şekilde tepki vermesinin; gözler hareket halinde olmadığını söylerken iç kulaktan gelen hareket edildiği mesajı veren sinyallerin beyin tarafından zehirlenme sırasında gönderilmesi gereken mesajlarla karıştırıldığı ve bu yüzden mide bulantısı, tansiyon yükselmesi benzeri tepkilere yol açtığını iddia eden bir görüş vardır ki kulağa mantıklı gelmekle birlikte, bildiğim kadarıyla henüz kanıtlanamamıştır.

deniz tutması da bu şekilde gerçekleşmekle birlikte, araç tutmasına göre biraz daha etkilidir.