SİNEMA 6 Ocak 2022
66,1b OKUNMA     525 PAYLAŞIM

Aragorn, Komuta Ettiği Hayalet Orduyu Neden Mordor'a Varmadan Önce Azat Etti?

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü filminde Aragorn, neden hayalet orduya daha fazla süre komuta edebilecekken onları Mordor'a varmadan önce serbest bıraktı? Sorguluyoruz.

Önce tespiti ve sorunun detaylı halini bir idrak edelim

aragorn'un hayalet orduyu çok erken azat etmesi... lotr ile tanıştığım tarihten bu yana 20 yıldır her aklıma geldiğinde anlam veremediğim bir hırboluk.

malum lotr filmini izleyen veya kitabını okuyan herkes, aragorn'un narsili kullanarak bir süreliğine komuta ettiği hayalet orduyu biliyordur. şimdi kitaba göre bu orduyla; gemiler ile gondor'a seyahat eden düşmanlar yok edilmiş, filme göre ise, gemilere ek olarak pelennor çayırlarındaki orklar da yok edilmiş, akabinde ise aragorn orduyu azat etmiştir. sonra da elde kalan bir avuç adamla kara kapılara taarruza geçmişler ve kestaneyi çizdirmekten kıl payı hatta şans eseri kurtulmuşlardır.

asıl sorum şu: böyle bir ordu ile aragorn neden gondoru kurtardıktan sonra doğrudan mordor'a saldırıya geçip 15 dk da tüm orkları öldürerek tüm savaşı bitirmiyor. frodo, o kadar yolu enayi gibi gitmiş olmasın diye mi?

şimdi diyeceksiniz ki, aragorn hayaletlere bir de o teklifte bulunsa belki hayaletler isyan ederlerdi, risk almak istemedi. madem öyle peki akabinde baldırı çıplak bir grup adamla mordar'a saldırarak aldığı risk daha mı azdı?

bir kendisi telef olsa neyse, arkasında bir sürü daha milli bile olmamış genç delikanlıyı ve dedesi yaşındaki adamı da sürüklüyor. insanda az utanma olur.

özetle: cennet mekan tolkien reis keşke burayı daha güzel yazsaymış.

Sorunsalın en mantıklı cevabı şu şekilde

evet geldik yine bir diğer mantık dışı olarak görülen ancak öyle olmayan duruma. bir diğeri de “abi kartallarla uçup yüzüğü uzaktan ataydılar ne diye eziyet ettiler kendilerine?” argümanıdır. aragorn’un tamamen masum olduğu bir konudur bu. hayalet ordu denilen ordu her daim hayalet değildi, ruhları lanetlenmiş, isildur’un zamanında “beyler savaşa gidiyoruz sözünüzü tutun gelin” demesine karşın “s*ktir” çeken bir ordudur. bunun üzerine isildur reyiz de bunları “iyi amk ölemeyeniz, sürünesiniz, ruhunuz huzur bulamasın” diyerek lanetlemiştir.

aragorn isildur’un soyundan geldiği için laneti kaldırma gücüne sahiptir. ya da şöyle diyelim, böyle bir olanağa sahiptir. gondor savaşı’nda yardım istenilmiştir ve demiştir ki”gelin bana yardım edin, ben de sizi azad edeyim” bu şartlar altında savaşmıştır ve hakettikleri huzuru bulmuşlardır.(kitapta ise konu daha farklı olmakla birlikte temel mantık aynıdır)

filmin devamındaki savaş ise bir tercihtir. yani ölüler ordusu bu tercihi savaşta yer almak zorunda olmadığı gibi, kabul ettikleri çağrı bu değildir, verilen söz bu durumu kapsamamaktadır. yani aragorn’un eli kolu bağlıdır.

fark ettiyseniz filmde de aynı vurgu yapılır: “sözümüzü tuttuk, sıra sizde.”

o yüzden her ne kadar epik bir ordu olsa da, böyle bir gücü barındırmak hem kitabın genel felsefesine yaraşmaz, hem de aragorn’un bu orduyu istediği şekilde istediği zaman kullanmasına olanak tanır. eh bu da bir güç yüzüğü değil midir? aragorn ölümsüz değildir, evlatlarından biri delirip s*kerim böyle işi diyerek yeni bir sauron olabilir. bu örnekler çoğaltılabilir.

ekleme: kitaba baktığımda aslında mordor'a gitmelerinin yarardan çok zarar getirebileceğini düşünmeden edemedim. ölüler ordusu ya da dağ insanları ilk başta sauron'a bağlılık yemini etmişlerdir. daha sonra isildur'a ettiler, ama isildur sauron'a karşı savaşın dediği halde bu sözlerini tutmadıkları için lanetlenmiş olsalar da, temelde yine sauron'a hizmet etmişlerdir. sen de gidip kucağına bırakıyorsun bu orduyu. sauron sonuçta insan değil. acayip şeyler olabilirdi. iyi ki denememiş...