SAĞLIK 10 Mayıs 2021
35,7b OKUNMA     546 PAYLAŞIM

Artık Güvenli Bir Katkı Maddesi Olmadığı Açıklanan E171 Hangi Ürünlerde Var?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), titanyum dioksitinin (E171) gıda katkı maddesi olarak artık güvenli kabul edilmediğini açıkladı. Gündelik hayatta kullandığımız veya yediğimiz birçok üründe bulunan bu madde nedir, ne değildir, hangi ürünlerin içinde bulunuyor; inceleyelim.

titanyum dioksit (e171), gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında artık güvenli kabul edilmiyor. yani toksit bir madde olduğu sonucuna varılmış.

avrupa gıda güvenliği otoritesi'nin (efsa, european food safety authority) gıda katkı maddeleri ve tatlandırıcılar (faf) üzerine yaptığı bir panelde, prof maged younes, “mevcut tüm bilimsel çalışmaları ve verileri göz önünde bulundurarak, titanyum dioksitin artık bir gıda katkı maddesi olarak güvenli sayılamayacağı sonucuna varılmıştır. bu sonuca varmada temel sebep, titanyum dioksit partiküllerinin tüketilmesinden sonra genotoksisite endişelerini ortadan kaldıramamızdır. ağızdan alımdan sonra titanyum dioksit partiküllerinin emilimi düşüktür, ancak vücutta birikebiliyorlar.” demiştir.

değerlendirme, titiz bir metodoloji izlenerek ve yeni bilimsel kanıtlar ve nanopartiküller hakkındaki veriler dahil olmak üzere efsa'nın 2016'daki önceki değerlendirmesinden bu yana kullanıma sunulan binlerce çalışma dikkate alınarak gerçekleştirildiği belirtilmiştir.


neden bu katkı maddesi kullanılıyor?

titanyum dioksit, aslında bir gıda boyası (e171) olarak kullanılır ve tüm gıda renklerinde olduğu gibi, teknolojik işlevi, yiyeceği görsel olarak daha çekici hale getirmek, aksi takdirde renksiz olacak yiyeceğe renk vermek veya gıdanın orijinal görünümünü geri kazandırmaktır. titanyum dioksit ayrıca kozmetiklerde, boyalarda ve ilaçlarda bulunur.

e171 içeren ürünleri hemen yemeyi bırakmalı mıyım?

genel toksik etkilere dair kanıtlar kesin olmamasına rağmen, yeni verilere ve güçlendirilmiş yöntemlere dayanarak bilim adamlarımız genotoksisite endişesi vardır. yani, sonuç olarak bir gıda katkı maddesi olarak günlük tio2 alımı için güvenli bir seviye de yok. kısaca hiç tüketmemek en sağlıklısı görünüyor.

hangi ürünlerde e171 var?

neredeyse birçok paketli beyaz parlak/mat görüntü sağlanmaya çalışılan her üründe bu e171'i görebilirsiniz. örnek olarak:

kuruyemiş (beyaz leblebi)
beyaz un
sofra tuzu
şeker
sakız
diş macunu
sabun
deterjanlar
kimyasal ilaçlar
vitaminler
şekerleme
karbonat
kabartma tozu
kahve kremaları
diş macunu
güneş kremi
fondöten

asıl soruya gelelim, e171 bize n'apabilir?

artık genotoksik madde olarak kabul edildiği ve genotoksisiteye sebep olacağı göz önüne alındığında; dna'ya toksik (zararlı) bir etki bırakabilir. genotoksik maddeler doğrudan dna'ya bağlanabilir veya dna replikasyonunda yer alan enzimleri etkileyerek dolaylı olarak dna hasarına yol açarak kansere veya doğum kusurlarına (kalıtsal hasar) yol açabilen mutasyonlara neden olabilir.

afiyet olsun diyim, ne diyim...

kaynak: https://www.efsa.europa.eu/…when-used-food-additive