EKONOMİ 30 Mayıs 2018
26,5b OKUNMA     763 PAYLAŞIM

Avrupa'nın Euro Birliği Gerçekten Dağılabilir mi?

Avrupa'da euro para birimi kullanan ülkelerin ekonomik durumları nasıl? Euro bölgesi dağılabilir mi? Avrupa ülkeleri euro'dan çıkabilir mi? Bu ve benzeri soruların cevabını Sözlük yazarı "nbafan" vermiş.
iStock

italya'daki sıkıntılar bütün dünyada hissediliyor; sabah avrupa borsaları (biz dahil) gece ise abd borsaları ciddi kayıplar yaşadı.

italya'da avro bölgesinden çıkmak isteyen partiler dışında herhangi bir parti/koalisyon hükümeti kurulamıyor, şimdilik erken seçimlere kadar geçici bir hükümet kurulacak ama erken seçim sonrası da mevcut sıkıntıların aşılması beklenmiyor.

ispanya'da cuma günü mevcut hükümet için güven oylaması yapılacak ve hükümetin güven oyu alamaması bekleniyor, muhtemel seçimlerde de italya gibi avro konusunda itirazı olan partilerin ciddi şekilde güçlenmesi bekleniyor.

avro bölgesinin sıkıntılı ülkelerinde avro sorgulanmaya başladı

italya-ispanya halkları avro'dan memnun değil. yine daha önce yunanistan istemeye istemeye avro içinde kalmıştı, avro bölgesinden ayrılması kalmasından çok daha az yıpratıcı değildi; italya'da avrupaya karşı yükselecek muhtemel itirazları büyük ihtimal ispanya-portekiz-yunanistan-irlanda gibi ülkeler izleyecek.

yunanistan krizi avro bölgesi için sıkıntılıydı ama yunanistanın avro bölgesinde ağırlığı sadece %2, ispanya ve italya'nın ise ağırlığı %25 kadar o yüzden olası bir kriz yunanistan krizi kadar kolay aşılamayacak.

-konu dışı-

ülkemizde sık sık karıştırılıyor; avro bölgesi, avrupa birliği içinde ''avro'' para birimini kullanan ülkelere verilen isim, avrupa birliği ile aynı anlama gelmiyor.

-konu dışı-


peki sıkıntılı olmayan ülkeler mevcut durumdan memnun mu?

hayır onlar da değiller. avrupa'nın iyi yönetilen ekonomileri (almanya, fransa, hollanda vb.) sıkıntılı ekonomiler için sıkıntılara katlanıyorlar, kendi yapmadıkları hatalar yüzünden ''hatalı ülkeler''in hatalarına ortak oluyorlar, ekonomik bedeller ödüyorlar, daha çok güneyde toplanmış sıkıntılı ekonomiler, kuzeyde toplanmış iyi ekonomiler sayesinde kriz yaşamıyorlar ama haberlerden görüldüğü gibi memnuniyetsizlik de yine güneyden geliyor; mesela bugün almanya olmasaydı italya, ispanya, yunanistan vb. ülkeler mevcut borçlanma faiz oranlarının birkaç katı fiyatlara ancak borçlanabilirdi. basitçe ifade edersek 'fransız, alman, hollandalı çalışıyor, italyan, yunan, ispanyol yiyorlar ama asıl itiraz ise yiyenlerden geliyor çünkü eskisi kadar çok yiyemiyorlar.''

mevcut sıkıntılar aşılamaz mı?

aşılır ama eninde sonunda avrupa kendi içinde yaşadığı çelişkilerle yüzleşmek zorunda çünkü avrupa'nın ülkeleri arasında çok ciddi ''verimlilik'' farkı var, (verimlilik nedir uzunca anlatmak istemiyorum ama merak ediyorsanız türkiye üzerine yazılmış şu girdiden fikir edinebilirsiniz. (bkz: #76888966)) ve aynı para birimini kullanmak da zorlanıyorlar.


bir diğer sıkıntı ise muhtemelen eylül ayında yaşanacak sorunlar

(bkz: #76109779) avrupa'nın kuzey ülkelerinin parasal genişlemeye ihtiyaçları kalmadı hatta bu program kuzey ülkeleri için gereğinden çok daha fazla uzatıldı güney ülkeleri ise tam tersine halen ciddi şekilde desteğe ihtiyaç duyuyorlar ve üstte verdiğim linkte çok uzunca anlamıştım bu durum sadece avrupa'yı değil bütün dünyayı ciddi şekilde riske sokuyor. bu durum farklı ekonomik yapıların ''tamamen bütünlük'' sağlanmadan ortak para birimi kullanmasının ciddi şekilde hata olduğunu bize gösteriyor.

bunun bir de para-maliye politikaları çelişkisi var

2009 finansal krizinin avrupa'da halen tam olarak atlatılamamış olması sebebiyle bu çelişki eskisi gibi net değil ama avrupa'nın yunanistan'dan başlayıp italya-ispanya-portekiz-italya şeklinde devam eden sıkıntıların bu çelişki ciddi pay sahibiydi, biz bir benzerini türkiye'de görüyoruz; bağımsız/bağımsız olması gereken merkez bankası ''para politikası'' üzerinden kararlar alıyor ama maliye(hükumet) ise ''maliye politikası'' üzerinden para politikasının etkilerini güdüğe çıkarıyor sonuçta vücuda aynı anda hem kan pıhtılaştırıcı hem de kan sıvılaştırıcı enjekte ediliyor ama ikisi bir birini etkisizleştirip vücuda ciddi şekilde zarar veriyorlar bununla beraber herhangi bir fayda sağlayamıyorlar. bizim bugün yaşadığımız şiddette olmasa da avrupa bunu onlarca yıldır yaşıyor o yüzden avrupa ya tamamen birlik olmalı(tek para biriminin tek maliyesi olmalı) ya da bu maceradan vazgeçmelidir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir