UZAY 2 Ağustos 2024
5,8b OKUNMA     190 PAYLAŞIM

Ay, Dünya'nın Nesli Tükenmekte Olan Türlerinin Korunmasına Yardımcı Olabilir mi?

Yeni araştırmalar, bilim insanlarının bazıları milyarlarca yıldır Güneş ışığı görmeyen, doğal olarak oluşan Ay'daki soğuk noktaları bu amaçla kullanabileceğini gösteriyor.

ay biyo-deposu, kriyojenik olarak korunmuş örnekleri donmuş halde tutmak için ay'ın soğuk sıcaklıklarından yararlanacak.

ay, yakında dünya'nın nesli tükenmekte olan canlılarının donmuş biyolojik örneklerine ev sahipliği yapabilir mi? yeni araştırmalar, bilim insanlarının bazıları milyarlarca yıldır güneş ışığı görmeyen, doğal olarak oluşan ay'daki soğuk noktaları bu amaçla kullanabileceğini gösteriyor.

son çalışmalar, dünya'da 8 milyon kadar türün var olduğunu ve bunlardan 1 milyondan fazlasının yok olma tehdidi altında olduğunu gösteriyor. endişe verici olan, bu tahminin buzdağının sadece görünen kısmı olabileceği, çünkü tanımlanmadan önce nesli tükenebilecek birçok tür olabileceği.

smithsonian ulusal hayvanat bahçesi ve koruma biyoloji enstitüsü'nden mary hagedorn liderliğindeki bir bilim insanı ekibi tarafından tasarlanan yeni bir konsept, ay'da bir biyo-depo oluşturmanın faydalarını ve zorluklarını paylaşıyor. bu soğuk hücresel malzeme deposu, nihayetinde dünyanın nesli tükenmekte olan türlerinden, fibroblast hücreleri adı verilen, diğer dokuları veya organları destekleyen ve bağlayan lifli hücresel malzemeye sahip hayvan deri örneklerini koruyacaktır.

bu potansiyel ay biyo-deposu, esasen hücresel malzemeyi dondurarak ve ay'ın doğal ortamını kullanarak bir tür askıya alınmış animasyon oluşturmak anlamına gelen "kriyoprezervasyon" adı verilen bir süreç kullanacaktır.

hagedorn ve çalışma arkadaşları, çarşamba (31 temmuz) günü bioscience dergisinde yayınlanan bir makalede, "sayısız insan kaynaklı etmen nedeniyle, türlerin ve ekosistemlerin büyük bir kısmı, bu türleri doğal ortamlarında kurtarma yeteneğimizden daha hızlı bir şekilde hızlanan istikrarsızlık ve yok olma tehditleriyle karşı karşıya" diye yazdı.

neden ay'ı seçmeli?

eğer türleri doğrudan kurtaramazsak, en azından kriyoprezervasyon yoluyla bazı örnekleri kurtarabiliriz - bunlar potansiyel olarak klonlama için kullanılabilir. dünya'da biyolojik örnekleri dondurarak koruma yeteneğine sahibiz, ancak depolama zorlayıcı oldu.

bunun nedeni, dünya'da pasif kriyoprezervasyon depolaması için yeterince soğuk doğal yerler olmamasıdır, bu yüzden örnekleri donmuş halde tutmak için teknolojiye (ve paraya) güvenmek zorundayız. ancak ay'ın kutup bölgelerinde, kraterlerin dibi gibi iki milyar yıldan uzun süredir güneş ışığı görmeyen kalıcı gölgeli alanlar vardır.

bu bölgelerde sıcaklıklar genellikle eksi 196 santigrat derecenin (eksi 321 fahrenheit derecenin) altında kalır. bu nedenle hagedorn ve meslektaşları, ay'daki bu soğuk sıcaklıkları kullanarak pasif olarak uzun süreli kriyoprezervasyon depolama tesislerini soğutmayı öneriyor.

elbette, ekibin hayata geçmesinin onlarca yıl alacağını öngördüğü bir ay biyo-deposu projesiyle ilgili aşılması gereken birkaç lojistik engel var.

örneklerin sadece uzay taşımacılığı için uygun şekilde paketlenmesi değil, aynı zamanda ay'daki yüksek radyasyon seviyelerinden koruyacak şekilde depolanması da gerekecektir. ve bunun da ötesinde, uluslararası iş birliği ve finansman sağlama meselesi var. yine de ekip, bir ay biyo-deposunun mümkün olduğuna dair umutlu.

hagedorn ve meslektaşları, proje için protokoller geliştirmek amacıyla, mavi benekli etobur bir balık olan yıldızlı kaya balığı (asterropteryx semipunctata) kullanarak araştırmaya çoktan başladılar bile.

projenin batıp batmayacağını ancak zaman gösterecek.

stefaniewaldek.com