MİMARİ 12 Haziran 2020
61,6b OKUNMA     562 PAYLAŞIM

Ayasofya'nın Camiye Çevrilmesi Neden Uluslararası Standartlarda Çok Zor?

Belli aralıklarla gündeme gelen Ayasofya mevzusunun temel dayanağı olan belgeleri aktarıyoruz.
iStock

ayasofya'nın tekrardan camiye çevrileceği bir gün olmayacak. her sene aynı terane, aynı nakarat... yine başladılar ayasofya geyiğine. ayasofya müze statüsünden çıkarılıp cami yapılamaz, ibadete açılamaz. neden? nedenini anlatayım...

ayasofya, unesco'nun dünya mirası varlıkları listesindedir. tarihi yarımada ve ayasofya 1985 yılında dünya mirası olarak kabul edilmiş ve unesco'nun dünya mirası listesine eklenmiştir.

türkiye ve unesco arasında "dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına dair sözleşme" bulunmaktadır. dilerseniz sözleşmeyi şuradan okuyabilirsiniz: http://www.unesco.org.tr/pages/161/177

unesco ile yapılan bu sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı bakanlar kurulu kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı resmî gazete'de yayınlanmıştır.

buyrun ilgili resmi gazete: https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/17959.pdf

bunu da çerçeveletip duvarınıza asabilirsiniz:


1983 yılından beri türkiye cumhuriyeti ve unesco tarihi, kültürel ve doğal miraslarımız için birlikte çalışıyor. birleşmiş milletler ve unesco bu sözleşmeye istinaden türkiye'ye pek çok maddi ve manevi yardımlarda bulunuyor, ülkemizin tanıtımını yapıyorlar.

bugün geldiğimiz noktada türkiye'nin unesco dünya mirası listesinde tam 18 yeri, tam 18 kültürel mirası var.

http://www.unesco.org.tr/…esco-dünya-mirası-listesi
http://www.unesco.org.tr/home/gallery/3

ve yine en az 50 kültür mirasımız da unesco dünya mirası listesi'ne girebilmek için bekliyor.

bütün bu gerçekler ortadayken, unesco ile yapılan sözleşme ve yürütülen çalışmalar hiçe sayılıp ayasofya'nın müze olmaktan çıkarılarak cami yapılması demek, türkiye'nin unesco ile yaptığı sözleşmeyi yırtıp atması, geri kalan 17 eserimizin unesco listesinden çıkarılması ve türkiye'nin turizm gelirlerinin sıfırlanması demektir.

bunu aklı olan yapmaz yani... o yüzden her sene tekrarlanır bunlar, hiç aksamaz. misal geçen sene de tam seçim öncesi cumhurbaşkanı şunları söylemişti: "seçimlerden sonra ayasofya'yı tekrar aslına rücu ettiririz. bu ne demektir? yani ayasofya'yı müze olmaktan çıkarıp ayasofya'yı cami ismiyle müsemma hale getiririz..." (videolu kaynak.)

dediğim gibi, bu mevzu her sene tekrarlanır anca, başka da bir cacık olmaz.

1500 Yıllık Mühendislik Harikası: Ayasofya Hakkında Bilinmesi Gerekenler