BİLİM 11 Kasım 2019
29,9b OKUNMA     598 PAYLAŞIM

Bağırsakların Kendi Kendine Bira Üretmesi Durumu: Otomatik Mayalanma Sendromu

Türkçeye Otomatik Mayalanma Sendromu olarak çevirebileceğimiz Auto-Brewery Syndrome, vücudumuzun ilginçliklerinden biri.
İllüstrasyon: Adam Waito

bira, belki kolay içildiği belki de tadını beğendiğimiz için en çok tükettiğimiz alkollü içecek. ve en doğal biralarımızı özenle kendi bağırsaklarımızda hazırlıyoruz: auto-brewery syndrome (otomatik bira sendromu)

otomatik bira sendromu olan insanlar, bağırsaklarındaki ortak mayaların aşırı büyümesi nedeniyle, herhangi bir alkol damlasına dahi dokunmadan sarhoş olurlar. bu rahatsızlığı olan kişiler, bilmeden alkolün etkisi altında araç kullandıkları için tutuklandı, aileleri ve tıp uzmanları tarafından "gizli içici" olmakla suçlandı, hor görüldü, itildi ve kendilerine ne içiyorsan bana da ver gibi ironik sorular yönetildi.


simit, makarna, şekerli gazlı içecekler gibi karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerin aşırı rutin şekilde tüketilmesi, kandaki alkol seviyesinin yükselmesine neden olan bir dizi talihsiz gastrointestinal olayı başlatıyor. çoğu insan için gastrointestinal sistem normal sindirim sürecinde düşük seviyede etanol üretir. otomatik bira sendromu olanlar için yaygın maya veya bakteri suşlarından birinin aşırı büyümesi, tahmin edileceği üzere aşırı bir reaksiyona neden olur. bu durum, durumdan muzdarip kişinin alkol zehirlenmesi ve sarhoşluk belirtileri göstermesine neden olur - bir damla alkol içmemiş olsa bile.

nadir olmasına rağmen, otomatik bira sendromu hem yetişkinleri hem de çocukları etkiler ve genellikle teşhis edilemeyen bir rahatsızlıktır. sonuç olarak kişi, kronik yorgunluk, kusma, geğirme, baş dönmesi, irritabl bağırsak veya hafıza kaybı gibi diğer rahatsızlıkları, hafif çakır bi kafa eşliğinde yaşamak zorunda kalır.


karbonhidratlar ve şekerler bakımından yüksek bir diyet uygulayan kişilerin, en fazla risk altında olduklarına inanılmaktadır. çünkü bu tür diyetler, fermente edip etanol üretimi ile sonuçlanan maya ve bakterileri besler.

diyabet, karaciğer yağlanması veya bağırsak tıkanıklığı olanlar yüksek risk altında olan kişilerdir. bununla birlikte, bağırsakların mikrobiyomunu değiştirebilen antibiyotiklerin kullanımı da bu duruma dahil edilebilir.

durum ilk olarak 1952'de japonya'da rapor edilmiş ancak 1990'a kadar resmi olarak adlandırılmamış. otomatik bira sendromu teşhisi için hastalar genellikle yüksek karbonhidrat, yüksek şekerli gıdalar yerken gözlenir ve bir süre izole edilir. kandaki alkol seviyesi yükselirse, suçlunun otomatik bira sendromu olduğu anlaşılır ve hasta daha sonra maya veya bakteri büyümesine karşı tedavi edilir, diyet değişiklikleri yapması için teşvik edilir.

Yaklaşık 5000 Yıldır Tüketilen Biranın Medeniyetin Gelişmesine Olan Katkıları