BİLİM 20 Şubat 2017
87,2b OKUNMA     913 PAYLAŞIM

Başımıza Kötü Bir Olay Geldiğinde Yaşadığımız Üzüntünün 5 Aşaması: Kübler Ross Modeli

Elisabeth Kübler-Ross isimli psikiyatrist'in en bilinen çalışmalarından biridir. İnsanları travmatik şekilde etkileyen üzücü olayların yarattığı etkileri sıralandırmış.

yasın beş evresi. çok kötü bir haber alan insanın geçirdiği evrelerdir. bu haber genelde ölümcül bir hastalığa yakalanmaktır.
her insan her evrede farklı sürelerde kalsa da genelde evrelerin sırası pek değişmez. peki nedir bu evreler?

1. inkar

hasta önce inkar eder, asla kabullenmez, kendine yakıştıramaz, hemen başka bir doktora gider. kesin yanlış tanı konmuştur diye (bir de doktor çok kesin konuşmadıysa) doktor doktor dolaşır.

iStock.com


2. öfke

artık tanı konmuştur ve hasta artık her şeye kızgındır. "neden o kadar insan varken bu hastalık beni buldu!", "ilk gittiğim doktor neden antibiyotik verip beni yolladı, neden anlamadı bende ne olduğunu!" gibi...

iStock.com


3. pazarlık

ilk sinirli günler geçer ve hasta allah'la veya kendiyle pazarlık yapmaya başlar. "şu hastalıktan bi kurtuliyim söz veriyorum bir çocuk okutucam", "şu hastalıktan bi kurtuliyim artık kimseye kötü davranmicam, kumar oynamicam vs."

iStock.com


4. depresyon

ve bunalımlı günler, içe kapanma, hayata küsme, normalde yapılan günlük aktivitelerin zevk vermemesi, ölümden korkma... bu evreden çıkma nisbeten zordur, çevrenin etkisi çok önemlidir. (psikiyatrik destek şarttır)

iStock.com


5. kabullenme

hasta artık her şeyi kabullenir, hayata daha pozitif bakmaya başlar. kalan günleri daha verimli kullanmayı planlar.

iStock.com


bütün bu evrelerin hızlı geçilmesi hastanın lehinedir. hasta ne kadar çabuk doktorla koopere olup kendi tedavisinin karar aşamalarına müdahil olursa durumun düzelme ihtimali de o kadar artar.

not: internette daha kapsamlı bilgi bulunabilir; anahtar kelimeler:
"the five stages of grief, denial, anger, barganing, depression, acceptance"