ÇİZGİ ROMAN 24 Temmuz 2024
10b OKUNMA     147 PAYLAŞIM

Batman Şehri Gotham'ın İsminin Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Derine Uzanan Tarihi

Batman hikayelerinin geçtiği, kurgu diye bildiğimiz Gotham'ın isminin gerçek tarihe uzanan bazı tarafları var. Buyrun.

gotham şehri... biliyoruz ki dc comics evreninin en ikonik ve en karanlık şehirlerinden biridir. batman abimizin memleketi olarak bilinen bu şehir, suç, yolsuzluk ve kaosun hüküm sürdüğü bir yer olarak tasvir edilir. ancak, bu şehri'nin kökenleri ve tarihçesi, bizim bildiğimizden ve hayal gücünün ötesinde bir gerçeğe sahiptir.

direkt gerçeğe girmeden önce biraz laf kalabalılığı yamak iyidir deyip yazımıza şöyle devam edelim

gotham şehri'nin ilk kez ortaya çıkışı, batman'in yaratıcıları bob kane ve bill finger tarafından 1939 yılında gerçekleşti. ilk başta gerçek bir şehir adı olarak kullanılmamış olsa da, daha sonra new york city'nin karanlık ve gölgeli bir yansıması olarak tasarlanmıştır. hatta, gotham ismi, washington irving'in 1807 yılında yazdığı bir hikayeden ilham alınarak seçilmiştir. irving, new york city'yi gotham olarak adlandırmıştı ve chicago ve detroit gibi diğer amerikan şehirleri de gotham'ın tasvirine katkıda bulunmuştur.

fakat bu isim, o zamanlar aptalların şehri anlamına gelen bir ingiliz köyünden geliyordu:


her şey yaklaşık bin yıl önce başladı

12. yüzyıl'dan beri ingiltere'de sözlü olarak dolaşan hikayeler ve şakalar sonunda yazılı bir hayata geçerek kitaplaştırıldı, bunların bildiğimiz en erken örnekleri 1565'tedir ve ne tuhaftır ki ismi de gotham'ın deli adamları'nın merie hikayeleri'dir.


bu hikayelerde; atına yük olmamak için iki ağır buğday çuvalını kendi omuzlarında taşıyarak at sırtında pazara giden bir adamla ilgili aptallık hikayeleri ve buna benzer hikayeler mevcuttu.

asıl gotham hikayelerinin en ünlüsü, kral john'un şövalyeler ve hanımlardan oluşan bir toplulukla ingiltere'yi dolaştığı 1200'lerin başlarında geçer. hükümdar, gotham üzerinden nottingham kalesi'ne doğru gidiyordu ve kasabaya gelişini duyurmak için bir haberci gönderdi. o zamanki yasalar, kraliyet arabasının gittiği her yerin kral'ın toprağı olacağını ve dolayısıyla kamuya açık bir yol olacağını belirtiyordu. bu düşünce, bölgedeki toprak sahiplerini memnun etmediği için düşünmeye başladılar.

gotham'a gönderilen haberci kasabaya girdiğinde halk onu öfkeyle karşıladı ve kral'a, kasaba halkının ona giriş izni vermediğini bildirerek geri döndü. hükümdar bu saygısızlığa öfkelendi, bu yüzden kasabaya bir ders vermek için silahlı bir şövalye birliği gönderdi. ancak kasaba halkının kurnazca bir planı vardı. çünkü 12. yüzyılda ortada bizim bildiğimiz anlamda bir tıp bilimi yoktu ve o zamanın en büyük doktorları deliliğin bulaşıcı bir hastalık olduğuna ve diğer bazı hastalıklar gibi insanlar arasında geçebileceğine inanıyorlardı. (en azından bunu kavramışlar :))

şövalyeler gotham'a vardıklarında, kasaba sakinlerinin altı delik bir küvete su dökmeye çalıştığını, yeşil elmaları kırmızıya boyadıklarını ve bir yılan balığını boğmaya çalıştıkları gibi çeşitli çılgınca davranışları yaptıklarını gördüler. bu durum tabii ki onları korkuttu ve kısa bir süre içinde deliliğe yakalanmamak için orayı terk ettiler ve geri döndüklerinde krala durumu bildirdiler. kral da atlılarına köyün etrafından dolanmaları talimatını verdi.

yukarıda da dediğim gibi üç yüzyıl sonra, 1807'de amerikalı yazar washington irving, salmagundi papers adlı hicivli bir dergi çıkardı ve burada sık sık new york şehrinin kültürü ve politikalarıyla ilgi konuları hicvetti. bunu yaparken de gotham, nottinghamshire halkının iddia edilen aptallığı hakkındaki orta çağ hikayelerine dayanarak new york şehrine defalarca gotham adını verdi.


daha sonra git zaman gel zaman gotham ismi kaldı ve gotham, new york şehri için popüler bir takma ad haline geldi. bugün bile hala gotham center for new york city history gibi dükkan adları ve kuruluşları bile bulunmaktadır. batman yaratıcıları bob kane ve bill finger, 1930'ların sonlarında batman abimizi yaratırken ilham aldıkları isim de gotham jewelers'dı...


onun için: i am batman...

kaynak: 1 / 2 / 3