SEYAHAT 14 Ekim 2024
2,1b OKUNMA     31 PAYLAŞIM

Belgrad'a Uçakla İndiğinizde Şehir Merkezine Varana Kadar Sizi Neler Bekliyor?

Sırbistan'ın başkentine havayolu ile vardıktan hemen sonra neler bekliyor sizi? İşte, bazen şaşırtıcı olabilen bu sürecin detaylı özeti.

bugün havaalanında denk geldiğim türk arkadaşların şaşkın ördekliğini görünce en azından belgrad'a dair yazmak istedim

evet arkadaşlar, belgrad'a uçağınız iner inmez, daha körükte sizi sırp polisi alır, pasaportunuza tipinize şöyle bir bakar, eğer çift geldiyseniz, eşiniz kız arkadaşınız vs varsa bir tık şansınız var, genelde bu tip çiftleri - ama sanırım eli yüzü düzgün olanları - körükte fazla oyalamadan resmi pasaport kontrol gişesine yönlendirir.

pasaportunda hiç damga olmayan, tek başına gelmiş erkek, esmer kara kuru ve şüpheli tipleri ise sırp polisi daha körükte kenara çeker ve 2 saat sorgular: "neden geldin, ne iş yapıyorsun, nerede kalacaksın, ne zaman döneceksin, üzerinde kaç para var vs vs..."

diyelim körükteki polisi atlattınız ve resmi pasaport kontrol noktasına geldiniz

burada da polis sizi sorgulayabilir, ama genelde korukte bu işlem yapıldığı için en fazla dönüş biletini sorup damgayı basıyorlar.

şimdi... kontrolden geçtiniz, bagajınızı aldınız... orada çevrede sim kart alabileceğiniz, para bozdurabileceğiniz (menjacnica) kiosklar var. ben şahsen size bu işleri şehir merkezinde halletmenizi tavsiye ederim.

peki şehir merkezine nasıl gideceksiniz?

bu işin en hesaplı yolu, 72 numaralı belediye otobüsüdür.

şimdilerde çıkış kapısından çıkınca hafif sağa doğru bakın otobüs durağı göreceksiniz.

buraya 3 tane otobüs çalışır.

ilki a1şoföre para vererek (kişi başı 400 rsd) şehir merkezine gidebildiğiniz, genel olarak sprinter tarzı özel midibüsler.

diğeri belediye otobüsü görünümlü ancak sadece havaalanı - otopark servisini yapan otobüsler.

diğeri de üstünde 72 numara yazan belediye otobüsleri.

şimdilerde belgrad belediyesi otobüslerde eskisi gibi kart gösterme ya da şoföre para verme işini kaldırdı. sms ile mesaj atarak bilet alıyorsunuz. ama siz türkiye'den gelirken sırbistan gsm'i olmayacağı için, telefonunuzdan beogradplus uygulamasını indirerek, atıyorum seyahatiniz 5 gün ise, uygulamadan 7 günlük bilet alarak bu otobüse binebilirsiniz. uçağa binmeden önce istanbul'da bu uygulamadan bilet alırsanız zaten uçuşunuz 1 sa, aynı günden başlayarak 7 gün, zone 1 bölgesindeki otobüs ve tramvaylara binebiliyorsunuz. otobüse binince kimsenin mesaj atmıyor oluşu vs sizi yanıltmasın, yerel halkın çoğunda aylık kart oluyor.

programı kurdunuz, bileti aldınız, uçtunuz geldiniz belgrad'a, çıktınız havaalanından...

72'ye de bindiniz. harika.. bu 72 sizi zeleni venac denilen, şehrin bir nevi aktarma merkezi olan bulvarına götürecek, burası otobüsün son durağı zaten.

son durakta (zeleni venac) inince, muhtemelen hosteliniz, oteliniz, airbnb'iniz artık her nereyi ayarladınızsa, yürüme mesafesindedir.

değilse zeleni venac'tan alt geçitle knez mihailova caddesine geçerek, bu cadde üzerindeki a1, mts, yettel vs vs artık hangisi hesabınıza uyuyorsa bir sim kart edinerek internet alabilir, oradan da google maps'ten gideceğiniz yeri bulabilirsiniz.

en önemli şeylerden biri şu.. çeşmelerden su içiliyor ama şişe şu alacaksanız marketlerden, bizim ağız tadımıza en uygun şu rosa.. diğerleri yavan haberiniz olsun.

artık bundan sonra pljeşkavica, cevapı, jelen bira, kalemegdan, sava kilisesi blabla... sizin neşenize kalmış. sarajevski cevapilerin çoğu bosna menşeili olduğu için domuz eti değildir ama srpski gyros, karadzordzeva falan gibi sırbistan'a özgü isimler görüyorsanız 90% domuz etidir.

hadi iyi gezmeler.