TARİH 11 Mayıs 2016
146b OKUNMA     1393 PAYLAŞIM

Beni Bir Kişi Anladı, O da Yanlış Anladı Sözünün Çıkış Hikayesi

Günlük hayatta zaman zaman ''Beni bir sen anladın, sen de yanlış anladın'' şeklinde bir cümle kullanırız. Peki ya bu cümlenin nereden çıktığını, bu cümleyi ilk kimin söylediğini hiç düşündünüz mü?
Georg Wilhelm Friedrich Hegel - iStock.com

bugün büyük bir yanlış anlaşılmaya son vermek istiyorum. bunu gerçekleştirebilmek için de bu başlığa yazmayı tercih ettim.

hepimizin bildiği "beni bir kişi anladı, o da yanlış anladı" sözü; kimileri tarafından marx'a, kimileri tarafından einstein'a, kimileri tarafından da nietzsche'ye yakıştırıldı. ancak bu sözün gerçek sahibi georg wilhelm friedrich hegel'den başkası değildir. hegel'in görüşleri gerek yaşamı boyunca, gerekse de ölümünden sonra ve hatta günümüzde de, pek çok farklı şekilde yorumlandı ve yorumlanmaktadır.kimi panteist dedi, kimi ortaçağ filozofu, kimi ateist dedi kimiyse ucuz diyalektikçi...hegel'e "sağ hegelci" diyen bile oldu... hegel'in görüşlerini anlamak elbette kolay değildi. ancak onu yanlış bile olsa anlamayı başaran birisi vardı ki, bu insan, sağ ve sol hegelcileri barıştırmayı amaçlayan ve bu amaçla sağ hegelcilere; "felsefe alacakaranlıkta baykuş ötüşüdür" derken sol hegelcilere; "felsefe yeni günün doğumuna sebep veren horoz ötüşüdür" diyen, ne sağda ne solda yer alan, marx'ın hegel ve feuerbach ile birlikte kendisini de sömürdüğü karl ludwig michelet'den başkası değildir.

sonuç olarak, "beni bir kişi anladı, o da yanlış anladı" sözünün sahibi hegel; kendisini yanlış anlayan ise sağ ve sol hegelcileri barıştırmaya çalışan michelet'dir. umarım birçok insanın kafasındaki soru işaretini giderebilmişimdir.