FUTBOL 3 Eylül 2021
18,1b OKUNMA     230 PAYLAŞIM

Beşiktaş'ın Yeni Transferi Miralem Pjanic Nasıl Bir Futbolcu?

Beşiktaş, Barcelona'nın bir önceki sezon Juventus'tan 60 milyon avroya satın aldığı orta saha oyuncusu Miralem Pjanic'i 1 sezonluğuna bedelsiz kiraladı. Futbolla ilgilenen pek çok kişi, Pjanic'in nasıl bir futbolcu olduğunu bilir ancak biz yine de kısa bir özet geçelim istedik.
Beşiktaş JK

herkese merhabalar. elim ayağım titreyerek, haddim olmayarak, affınıza sığınarak hazırladığım miralem pjanic analizine hoş geldiniz.

anlık değeri 20 milyon euro olan, kariyerinde 70 milyon euro değer ve 60 milyon euro bonservis gören 1,78 boyundaki orta saha, sağ ayaklı büyük kariyer miralem pjanic. fransa altyapısından dünyaya sunulan, lyon'da potansiyeli fark edilen, roma'da parıldayan ve juventus'ta yıldız olan pjanic, geçen yıl 60 milyon euro'ya barcelona'ya transfer oldu.
bilgi: bu bedel, ligimizde bir oyuncu için tek seferde harcanan en büyük bedeldir.

öncelikle dışarıdan bir göz olarak söyleyeyim, juventus'un çöküşü, yıllar süren şampiyonluklarının bitişi, orta sahasının zayıflaması pjanic'in gidişi ile oldu. tabii bu benim fikrim. kendisi 6-8 ve 10 oynayabilen, 8'de daha verimli olan, oynadığı takımın top hakimiyetini arttıran, ilginç bir profil.

son barcelona sezonundan başlayalım. çok fazla oynayamadı. orada ilginç yeni bir düzen kuruluyor. özellikle xavi-iniesta sonrası arayışta olan barcelona'da kaos hakim olduğu için, kendisine yer bulamadı. 6'sı ilk 11, 19 maça çıktı. ama ilginç bir bilgi vereyim, kariyerinin en iyi pas istatistiğini de burada yakaladı. %91 başarılı pas ile oynadığı süre içinde iyi işler yaptı. hatta %88 rakip sahaya pas istatistiği de çok değerli. maç başına 0,5 top sürme, %65 ikili mücadele kazanma, 0,5 hava topu kazanma istatistikleri ile bize çok şey anlatıyor. yani, pjanic oynuyorsa top takımınızda kalır, rakipler daha az topa dokunur, bu da rakiplere daha az müdahale gerektirir. açıkçası bir box to box değil ama josef ile uyumunu sağlayabilirsek inanılmaz bir oyun bizi bekliyor. inanılmaz diyorum, bu ayarda bir oyuncu böyle iyi döneminde türkiye'ye gelmedi. hatırlarsanız geçen antep maçında, josef'i kilitlediklerinde oyunumuzun sıkıntıya girdiğini, salih'in çözüm olamadığını ve takımı rahatlatacak pas akışını sağlamadığını söylemiştim. işte pjanic tam olarak bu sorunun cevabı. hem de dünyadaki en iyi cevaplardan. bir 6 numara ile uyumlu oynayacak, ayakları bu kadar yumuşak kaç tane 8 numara var ki? barcelona'ya da bu sebeple gitmişti. tabii orası barcelona, kıyas yapılmaz ama bizim için harika bir transfer.

bir önceki sezonda juventus'ta hem topla buluşma oranı artmış, hem de ikili mücadele oranları. yani italya gibi sert bir ligde ispanya'nın üzerinde defansif performans göstermiş. maç başına %90 başarılı pas yapmış. 6 da asist yapmış. barcelona'da herkes gol - asist eksikliğini söylüyor ama dediğim gibi, zaten kendisini kabul ettirememiş ve sistemde biraz geride kalmış. juventus'ta daha önde oynamış. burada takım kültürünün de önemi var. şimdi şöyle bir istatistik var: juventus'taki son sezonunda maç başına 9,9 top kaybı ile oynamış. josef'i çok beğenirim, bilirsiniz ama josef geçen sezonu 12 top kaybı ile bitirmiş. bu sezon göreceksiniz, onun da bu istatistiği olumlu yönde artacaktır. teixeira ve ghezzal'ı da katarsak çok iyi üçgenler ve hatta dörtgenler göreceğiz.

bu arada son 10 yılda, avrupa'nın büyük liglerinde messi'nin ardından en çok serbest vuruş golü atan oyuncu. messi 36 gol ile ilk sırada, pjanic ise 16 golü var. daha ne olsun!

bir de son ajax ve sporting analizimde belirtmiştim, oyun sıkıştığında josef'i tamamlayacak ve oyunu başka seviyelere taşıyacak bir oyuncu bize turun anahtarını getirir diye. işte o geldi!

yine söylüyorum, elim ayağım titriyor. batshuayi, teixeira, ghezzal, pjanic. teşekkürler yönetim, teşekkürler arkadaşlar! sezonu büyük bir finalle kapattık!