YEME İÇME 29 Mart 2023
18,6b OKUNMA     504 PAYLAŞIM

Beyaz Çikolata ve Sütlü Çikolata Arasındaki Fark Tam Olarak Nedir?

Beyaz çikolata, çikolata sayılır mı? Bunun için aradaki farkı bilmek gerekiyor, sonrası sizin kararınıza kalmış.
iStock

beyaz çikolata ve sütlü çikolata, içerikleri ve bileşimleri bakımından farklılık gösterir.

sütlü çikolata kakao katıları (kakao taneleri yani), kakao yağı ve şekerden yapılır. kakao katıları, çikolataya karakteristik çikolata aromasını veren şeydir ve kakao yağı, çikolataya pürüzsüz dokusunu veren yağdır.

sütlü çikolata, bitter çikolataya göre daha düşük oranda kakao maddesi içerir ve süt tozu ilavesi nedeniyle daha yumuşak bir çikolata tadına sahiptir. süt, ayrıca sütlü çikolataya bitter çikolatadan daha kremsi bir doku ve daha tatlı bir tat verir. sütlü çikolata tipik olarak %30-40 arasında kakao katısı içerir. bitter çikolata tipik olarak en az %70 kakao katısı içerir ve genellikle vanilya, süt tozu veya diğer tatlandırıcılar gibi ek bileşenler de içerir.


beyaz çikolata ise kakao katısı (cocoa solids) içermez

kakao yağı, şeker ve süt katılarından yapılır. kakao katıları içermediği için beyaz çikolata, normal çikolatadan farklı bir tat profiline sahiptir ve ayrıca farklı bir renge sahiptir. beyaz çikolata genellikle sütlü çikolatadan daha tatlıdır ve daha kremsi bir dokuya sahiptir.

çikolatanın tanımlayıcı bir özelliği olan kakao katıları içermediğinden, beyaz çikolatanın gerçekten çikolata olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda bazı tartışmalar olduğunu belirtmekte fayda var. bununla birlikte abd'de fda, en az %20 kakao yağı ve %14 süt kuru maddesi içerdiği sürece beyaz çikolatayı bir çikolata türü olarak kabul eder.

kaynak
kaynak 2

Peki bizim kurallara göre de çikolata mıdır yani?

beyaz çikolata bilinenin aksine teorik olarak da çikolatadır, mesela türk gıda kodeksi kakao ve çikolata ürünleri tebliği'ne bakabilirsiniz, tanımı aynen şu şekilde:

“kakao yağı, süt veya süt ürünleri ile şekerlerden elde edilen, bileşiminde en az % 20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi bulunan ve süt yağı içeriği en az % 3,5 olan ürün”

yani tebliğe göre de çikolata olarak adlandırılıyor.

he derseniz ki çikolata ama besin değeri zayıf, buna katılırım! çünkü, kakao tozu içermediği için kakao tozundan gelen kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineralleri daha az içerir ya da içermez. kakaoda bulunan kafein ve teobromin de bulunmaz. son olarak da antioksidan içermez.

ama yine de çukulatadır kendisi!