EDEBİYAT 15 Ağustos 2017
141b OKUNMA     1434 PAYLAŞIM

Bıkıp Usanmadan Bütün Kitapları Teker Teker Okunası Yazarlar

"Kitap yazmak" için bir internet bağlantısının yeterli olabildiği günümüzde; okunmayı gerçekten hak eden, ayrıksı zihinlerinde dolaşmanın orijinal bir keyif olduğu ve tek bir tanesi değil, neredeyse tüm eserleri keyif veren yazarları bulmak çok zor oluyor.

Tom Robbins

eğlenceli, oyuncu, zeki, ukala, yaratıcı. 

bir yazar böyle olmalı! kitaplarında konuşuyor gibidir ve o çok sevgili daktilosu arada yok gibidir hatta, oradan oraya oradan oraya, nasıl geveze yazar, nasıl gülümsetir.
kral kelebekleri, parfüm, varoluşun anlamı, aşk üstüne, her şey üstüne bir dolu söyleyeceğini çok güzel söyleyen, oyun arkadaşı.

(bkz: still life with woodpecker)

(bkz: jitterbug perfume)

(bkz: another roadside attraction)

İhsan Oktay Anar

kitapları türlere ayırmayı sevmiyorum. aslında sadece kitapları değil hiçbir durumda etiketleri sevmiyorum. polisiye dediğimiz kitabın içinde tarih, bilim, mizah vs. olabileceği gibi solcu, sağcı, dindar, ateist diye etiketlediklerimizin içinde de çok farklı düşünceler olabiliyor. ama iş ihsan oktay anar kitaplarını anlatmak istemeye gelince sıfatları kullanmak zorunda kalıyorsun. felsefe, mizah, bilim-kurgu, tarih, gerilim, yergi, dram... kitaplarının içine o kadar çok şeyi katar ki her sayfasından ayrı bir haz alırsın. anlatılmaz, okunur...

Kurt Vonnegut

en iyi amerikan yazarlarından biridir... ciddiyet, bütünlük, devamlılık gibi çağdaşlarının yer yer gereksiz bir hırsla kovaladığı unsurlara zerrece aldırmadan ve ironinin dozunu her daim yüksek tutmak suretiyle nefis romanlar, öyküler hediye etmiştir insanlığa.

Haruki Murakami

kitaplarını, kelimeler arasına sıkıştırdığı notalarla beraber yazan, imgelem ve müziğini kitaplarında okurlarıyla paylaşan yazın adamı. kendisi hakkında "haruki murakami and the music of words" adlı inceleme dahi kaleme alınmış, bir nevi müzikal hikayeci kendisi.

"edebiyat öldüyse, biri murakami'yi cenazeye çağırmayı unutmuş."

Jack London

düşmekte olan bir uçakta biri kitap okuyorsa, kitabın yazarı mutlaka odur. gemiler, okyanus, altına hücum, köpekler, alaska kitaplarında bolca rastladıklarımızdır. ama en kısa hikayesinden en uzun romanına ortak özellik sürükleyiciliğidir. kazanma hırsını, gelişimi, bir amaç uğruna çabalamayı çok güzel anlatır.
benim favorilerim martin eden, demir ökçe ve deniz kurdu.

Barış Bıçakcı

barış bıçakçı'nın son 20 yılın türkiye edebiyatının başına gelen en güzel şey olmasının sebebi, sayfalarca anlatılacak bir duyguyu tek cümleyle o sayfalardan daha derin ve net anlatabilmesidir. yeni kitabı seyrek yağmur'da yine öyle cümlelere çarpılacaksınız. kitabı bugün alıp bitirdiğim saatten beri düşündüğüm, kişisel tarihimize çentik atan her bir kitabı için okuru olarak teşekkürün gönül borcum olduğudur...

Philip K. Dick

işi evren yaratmak olan adam... bilim kurgu tanrılarından biri. kitaplarında çok fazla irdelediği gerçeklik kavramını "gerçeklik ona inancınızı yitirdiğinizde yok olmayandır." şeklinde tanımlar... sanırım onu ve kurgularını taklit etmek imkansız. çünkü öyle yazabilmek için onun gibi yaşamış olmak lazım.

Neil Gaiman

hep yazsın, daima yazsın. çok büyük üstat, mükemmel bir kalem ve harika hayal gücü. şimdiye kadar okumadıysanız hiçbir şey kaçırmazsınız, şayet size biraz da imrenirim çünkü okuyabilecek bolca harika neil gaiman kitabı sizi bekliyor demektir...

Hasan Ali Toptaş

türkiye'nin yaşayan en iyi edebiyatçılarından biridir.
romanlarında insan zihninin dehlizlerine iniyor bu adam, kurguladığı ve okuyucuya önerdiği dehşetengiz evreni düşünmeye bile korkuyor insan. 

türkçe'de bugüne kadar kurulmuş cümlelerin hiçbirine benzemeyen cümleler kuruyor. öyle bir dil kullanıyor ki, bir adım daha atsa ortaya bambaşka bir lisan çıkacakmış gibi hissettiriyor.
gerçekliği maniple etmiyor, alternatif bir gerçeklik de yaratmaya çalışmıyor; sadece gerçekliğin arkasındaki muazzam kurguyu deşiyor.

Amin Malouf

tarihteki olayları, kişileri, gerçekleri geniş hayal gücü ve güçlü anlatım dili ile roman havasında anlatan, gerçekçi ve tarihten ders alınmasını sağlayan yazar kişi.
beni mısır ve pers kültürü ve tarihi ile tanıştıran ve hayran bırakan insan.
afrikalı leo, semerkant, tanios kayası okunmasından öte arşivlenip insanlara okutulması gereken kitaplarıdır.

Charles Bukowski

edebi bir türün öncüsüdür. oscar wilde'in bir sözü vardı, yazdıklarıma değil hayatıma bakın, diye. bukowski de aynı minvalde incelenmeli, yazdıkları kurgu da, bizatihi yaşam kesiti de olsa.

sabah uyanıp işe gitmenin saçma olduğundan bahsetti, akşam eve dönüp "ikea" koltuklarında oturmak için bu kadar çaba sarfetmenin anlamsızlığını dile getirdi. bunlar muazzam felsefi yaklaşımlar değildir belki; ama dönemin, günümüz dünyasında betonarme yapılar arasına sıkışmış bireyin belirgin bir izdüşümüdür.

John le Carre

casus romanları yazarıdır. romanlarında aksiyon göreli az olsa da insan ilişkileri ve davranışları arkasındaki motivleri detaylı inceler. 2011 yılında, nordik bir bakışla (yönetmeni, tomas alfredson) en iyi romanlarından olan tinker tailor soldier spy sinema filmi olarak çekilmiş ve gösterime girmiştir.

Paul Auster

sıradan başlayıp muhteşem devam eden hikayelerin sahibi. bazen en basit satır için bile düşünmeniz gerektiğini hissettiren, biraz da bulup çıkarmayı seviyorsanız kısa cümlelerde düşünce ansiklopedisi okuduğunuzu sanmanızı sağlayan kişi.

(bkz: yalnızlığın keşfi)

(bkz: son şeyler ülkesi)

Stefan Zweig

dünyanın en iyi biyografileri onun elinden çıkmıştır.
roman tadında biyografi yazar, bir insanın bütün derinliklerine sızdığınızı hissedersiniz, öyle ki yeniden canlanır yazdığı kişiler onun anlatımıyla.
türkçe'ye çevrilmiş bütün kitaplarını okuduğum yazarlardandır.

Ursula K. Le Guin

hem okumadığım kitabı kalmasın istiyorum hem de hepsini bitirdiğimde bir daha okuyabileceğim bir ursula kitabı kalmayacağı için şimdiden üzülüyorum.
bazı yazarlara/sanatçılara sonsuzluk verilse dünya daha güzel bir yer olurdu.

Nick Hornby

kendisinin high fidelity'sini okuduktan sonra "kadınların ahmet altan'ı varsa bizim de nick hornby'miz var" gibi komik bir çıkarımı bana yaptıran, yetişkin insanların - özellikle erkeklerin - hayatlarını eğlenceli ve vurucu bir biçimde kaleme döken yazar...

Isaac Asimov

ortaokul ve lise yıllarımın kahramanı, altın kitaplar'dan çıkan bütün eserlerini okuyup her biri hakkında hayal kurmuşluğum var. yıllar sonra vakıf serisini ve robot kitaplarını bir de ingilizce okudum, yirmi yıl geriye gidip ortaokul çocuğu gibi heyecan duydum tekrar okurken. bir ara 'yahu bu adam ne yazmışsa okuyayım' gibi bir fikre kapıldım ama o kadar çok yazmış ki eserlerini bitirmek mümkün olmadı daha (sanırım bilimkurgu hikayelerinin hepsine ulaştım, ama adam her konuda yazmış). bilimkurgu sevsin sevmesin, herkese gönülden tavsiye ederim okuyunuz, okutunuz.

Etgar Keret

iki üç sayfalık hikayelerinde bile üzerine dakikalarca düşünülecek malzeme bulunduran, akıl dolu bir yazardır. öyküleri daha çok irdelenirse ve içerdiği simgeler karşılıklı tartışılırsa okumanın sosyal, aktif ve zihin açıcı bir eylem olduğu daha da netleşecektir. bazı öyküleri vardır, kafanızda patlar, öyle dokunur ki size ceza niyetine canınızı sıkan insanlara okutmak istersiniz .

Chuck Palahniuk

her kitabında okuyucuyu yerden yere, zamandan zamana savuran pratik bilgilerin öncüsü yazar. ilk kitabı olan görünmez canavarlar, yazarın dünyaya karşı olan tüm tepkisini içinde barındırıyor tahminimce. dünya, toplum, düzen, güzellik, cinsiyet, aile ve daha birçok konuyu yerle bir edebiliyor bu adam. onu okuduktan sonra okuyacağınız diğer olay örgüsü romanlarından da bir hayli sıkılmanıza sebep olacaktır.

José Saramago

1998 nobel edebiyat ödüllü, yıllardır okuduğum en çarpıcı kurguları yapan, gerçekle gerçeküstünün bağlantısını akıllara durgunluk verici bir şekilde kuran portekizli yazar. romanlarının yanı sıra kısırdöngü isimli öyküsünün adıyla yayımlanan öykü kitabı da alınıp okunulası büyülenesi bir kitap.