TEKNOLOJİ 2 Ağustos 2024
9,2b OKUNMA     200 PAYLAŞIM

Bilgisayarınızı Hacker'lardan Korumanın En Temel Yolları Nelerdir?

Hacker'lar hangi yöntemleri kullanır? Bilgisayarınıza sızmayı nasıl başarıyorlar? Bunları kısaca anlatan bir yazı.

"bilgisayarıma virüs girmesini büyük ölçüde nasıl engelleyebilirim? bilgisayar güvenliği temel düzeyde nasıl sağlanır?" diye soranlar için pegassi bilgilendiriyor.

öncelikle normal şartlarda bilgisayarınıza virüs girmesi gerçekten başarması zor bir şeydir, çünkü günümüzdeki çoğu bilgisayar windows 10 ile çalışır ve her ne kadar çok çok başarılı olmasa da içinde dahili olarak windows defender virüs koruması/güvenlik duvarı ile yüklü gelir. bu koruma sayesinde temel düzeydeki tehditlere karşı bilgisayarınız savunmalı hale gelir, fakat hackerler durur mu ? elbette durmaz. bilgisayar kullanıcılarına virüs yedirebilmek için türlü türlü yöntemlerle denemeler yaparlar ve bilgisayar kullanım bilgisi temel düzeyde olanlara bu virüsleri çok kolay bir şekilde yedirebilirler.

peki hackerler hangi yöntemlerle bilgisayarınızı ele geçiriyor ve virüs koruma programlarını nasıl atlatıyor?

öncelikle hackerlerin en sevdiği bilgisayar kullanıcıları bilgisayar kullanım bilgisi temel düzeyde olanlardır, çünkü en rahat şekilde onların bilgisayarını ele geçirebilirler. hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde normalde ücretli olan programların bedava yani crackli(ücretli programın çeşitli yöntemlerle ücretsiz bir şekilde tam özelliklerle çalışması) programlara versiyonuna karşı yoğun ilgi vardır. örneğin microsoft excel, adobe photoshop, adobe illustrator , autocad ve aklınıza gelebilecek tüm popüler programlar ve oyunlar hackerler için altın niteliğindedir, neden ? çünkü bu program ve oyunlar normalde ücretlidir fakat crackli yani kırılmış versiyonunu indirmek isteyen birçok kişi vardır, hackerler bu sayede bilgisayarınıza erişim kazanırlar ve bilgisayarınızda tam kontrol sahibi olurlar.

"virüs programını nasıl atlatıyorlar ve ben bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlayamıyorum?" dediğinizi duyar gibiyim, hemen açıklayayım

öncelikle ücretli programa ücretsiz erişmek isteyen kişiler google'da "adobe photoshop full sürüm indir, autocad ücretsiz full indir" gibi anahtar kelimeleri kullanarak arama yaparlar ve karşılarına çıkan sitelerden indirme yapmaya başlarlar. bu sitelerin sahipleri antivirüs programlarını bypass edebilmek için siz programı indirmeye başlamadan önce "programı ücretsiz yapmaya yarayan keygen programını kullanabilmeniz için lütfen virüs programınızı kapalı konuma getirin, yoksa virüs olarak algılıyor ve programı ücretsiz full sürüm olarak kullanamazsınız!" gibi bir mesajla size antivirüs programınızı kapalı hale getirtiyor. virüs programınızı kapalı duruma getirdiğiniz için bilgisayarınız tüm virüslere karşı korumasız bir hale gelmiş oluyor.

siz programı kurmaya başladığınızda ücretli programı ücretsiz yapmaya yarayan keygen ya da programın ana dosyasına binder(iki tane exe dosyasının tek bir exe dosyası üzerinden çalışması) işlemi yapılıyor, yani hacker kişisi kendi hazırlamış olduğu remote access trojan(hackerin bilgisayarınızda istediği her şeyi yapabilmesi, uzaktan kontrol edebilmesi) dosyasını ana program ile birleştiriyor, siz programı çalıştırdığınızda virüs siz farkında olmadan bilgisayarınızda çalışmaya başlıyor. programı kurduktan sonra virüs programını tekrardan aktifleştirseniz bile hazırlanmış olan virüs bilgisayarınızda gerekli tüm değişiklikleri yapmış oluyor ve kendini birçok yere kopyalıyor, bu sayede artık virüs programınızın bir önemi kalmıyor ve hacker kişisi bilgisayarınızda neredeyse her şeyi yapabilir hale gelmiş oluyor.


antivirüs programını kapatmasanız bile fud yani full undetected yöntemiyle bilgisayarınıza sızmayı başaran başarılı hackerler da var, çeşitli yöntemlerle antivirüs programlarını bypass ediyorlar ve içinde virüs bile olsa programlar bunu tanıyamıyor, fakat virüs programları kendilerini sürekli olarak güncelledikleri için kısa bir süre sonra bunlar tespit ediliyor.

"tamam bunları anladık pegassi, peki hackerlardan nasıl korunacağım? bana bunu söyle!" diyenler için, dikkat edilmesi gereken şeyler tam olarak şunlardır

* öncelikle mutlaka ama mutlaka bir antivirüs programı kullanın, hangisi olduğu fark etmiyor fakat piyasadaki ilk 3 sırada yer alan programlardan birini kullanmanız büyük ölçüde bilgisayarınızı korumak için yeterli olacaktır.

* hackerlar bilgisayarınızı ele geçirdikten sonra sizi bir botnet ağına dahil edebilir, sizin bilgisayarınız üzerinden çeşitli bilişim suçları işleyebilir ve savcıyı bunları sizin yapmadığınıza dair ikna etmeniz neredeyse imkansızdır, çünkü herkes kendi bilgisayar ve internet güvenliğinden sorumludur, bu yüzden virüs işini asla hafife almayın, öyle başınız ağrır ki; nelerle suçlandığınıza siz bile şaşırabilirsiniz.

* kesinlikle ama kesinlikle "x program full sürümü ücretsiz indir, x program crackli sürüm" gibi aramalar yaparak normalde ücretli olan bir programı ücretsiz indirmeye çalışmayın, hem emeğe saygınız olsun hem de bilgisayarınızı hackerlara teslim etmeyin. bir program ücretliyse bunun gerçekten bir sebebi var, çünkü hem ortada bir emek var hem de o program sizin gerçekten işinize yarayacak olduğu için ücretli, süreklilik açısından o programın yapımcısına/şirketine para kazandırmalısınız ki; program sürekli güncel kalsın.

* hiçbir sebeple antivirüs programınızı devre dışı bırakmayın, daima açık kalmalı.

* ücretli bir programı ücretsiz indirdiğinizde başınıza gelebilecek risklerin farkında olun ve bu sizi durduran şey olsun, bilgisayarınıza fidye virüsü bulaşırsa lanet okuyabilirsiniz. bu öyle lanet bir virüs ki; tüm dosyalarınıza kendisini kopyalar ve kripto para ile sizden fidye ister, hiçbir şekilde bu virüsü kaldıramazsınız ve tüm dosyalarınız riske girmiş olur, fidyeyi gönderseniz bile hacker kişisi virüsü pasif duruma getirmeyebilir ve tekrar tekrar fidye isteyebilir, böyle şeylerle uğraşmak zorunda kalmayın.