BİLİM 6 Mart 2018
28,2b OKUNMA     699 PAYLAŞIM

Bilimin Günümüzün En Önemli İhtiyaçlarını Pek de Karşılamadığı Görüşüne Dair Etkili Bir Cevap

"Bilim beynin tamamını çözemedi, kansere çare bulamadı, evreni tamamen anlayamadı, hava durumu bile %100 tahmin edilemiyor" gibi düşünceler kafanızda dönüyorsa Sözlük yazarı "sansli on uc", buna Kopernik'in hikayesiyle cevap vermiş.
iStock


bilimin aslında hiçbir halt bilmediği gibi şeyler, galileo'nun "dünya dönüyor" tespitinin fikir babası kopernik'ten bahsetmenin tam sırasını getiren tespitlerden

kopernik; bugün güncel bilimin kullandığı; dünyayı güneşin etrafında bir yörüngeye yerleştirme yoluyla, otomatik olarak gezegenleri bir sıralamaya sokan bütünsel evren modelinin fikir babasıdır. ancak gözlem ve deney konusundaki gerici ve antibilimsel tutumu yüzünden ispatlayamadığı bu model, gelecekte galileo'ya ışık tutacaktı.

kopernik'in yaklaşımıyla ilgili en büyük sorun yıldızlarla ilgiliydi. dünya güneşin etrafında dönüyorsa ve yıldızlar en uzak gezegeni taşıyan bir kürenin dışındaki bir kristal küreye sabitlenmişlerse, bu durumda dünyanın hareketi yıldızlarda da bariz bir harekete neden olmalıydı. ayrıca gezegenlerle yıldızlar arasında ki devasa boşluğun sebebi neydi?

dünyanın hareketinin yarattığı başka sorunlar da vardı... dünya hareket ediyorsa, neden arkasında sabit bir rüzgar bırakmıyordu? bu sorunun cevabı kopernik'te yoktu, çünkü kopernik bir fizikçi değildi ve 16. yy'ın şartları düşünüldüğünde, pürüzsüz bir hareketin tam açıklamasını yapmak ve deneylerle kanıtlayabilmek de pek mümkün değildi.

Kopernik.

bir diğer soru; güneş evrenin merkezinde yer alıyorsa, neden tüm cisimler onun üzerine düşmüyordu? ya da venüs' e yakın cisimler venüs'e, mars'a yakın cisimler mars'a mı düşüyordu?

evrenin işleyişi hakkındaki fikirlerimizin hepsini bugün elimizden geldiği ölçüde yapmış olduğumuz deney ve gözlem sonuçlarıyla değerlendirebiliyoruz ancak 16. yy'da ellerinde bu kadarı da yoktu. o dönemde aya bir roket atmaları ya da bir uzay aracının venüs'e uçusunun hesaplamasını yapmaları mümkün değildi. bugün sahip olduğumuz bilgi ışığında bakarsak; kopernik, elon musk'tan çok daha şanssızdı. ama bu, bugün dünya dönmüyor diyen herkese; saçmalama, işte sana kanıtları diyebilecek argümanlara sahip olmamız için, kuyuya ilk taşı atan bilim adamı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

özetle, kopernik' ten bu yana ardımızda bıraktığımız geçmişimizden çıkaracağımız en önemli ders; bir bilimsel modelin, iyi bir model olması için her şeyi açıklaması gerekmediğidir.