PSİKOLOJİ 1 Ekim 2021
64,3b OKUNMA     565 PAYLAŞIM

Bir Algı Yönetimi Uzmanından: Fazla Düşünme Probleminden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Fazla düşünmeyi engellemenin yolu nedir? Fazla düşünmekten nasıl kurtulurum diyorsanız, bir uzmanın tavsiyeleriyle gündelik hayatınızı çok daha rahat hale getirebilirsiniz.
Hannah and Her Sisters (1986)

sevgili dostlar, düşünmek iyidir ama her şeyde olduğu gibi fazlası hem midenize hem de saçlarınıza zararlıdır. fazla düşünmek sizi hareketsiz kılar ve eyleme geçmenizi engeller. bu da birçok fırsatı kaçırmanıza sebep olur. fazla düşünmenin diğer problemli tarafı "kafada "kurma" seviyesine geçtiğiniz zaman en ufak meselelerin bile sizi depresyona ya da panik atağa sokabilecek kadar abartma potansiyeline sahip olmasıdır.

peki bu fazla düşünme zehrinden nasıl kurtuluruz? buyurun size en tazesinden tavsiyeler...

1) fazla düşünme başladığı anda durun ve kendinizi izlemeye alın

şu anki viteste düşünmek sizi nasıl etkiliyor anlayın. hangi duygularınız içinizde yavaş yavaş kabarmaya başladı dikkat edin. eğer fazla düşünme motorunuz sizde korku ve öfke gibi duygulara sebep olmaya başlamışsa vitesi düşürmenizin tam vaktidir. eğer devam ederseniz o yolun sonu iyi bir yere çıkmaz.

2) kafa dağıtmak

oturup kumru gibi düşüneceğinize zihninize kafayı başka yere yöneltecek uğraşlar verin. girin mutfağa daha önce yapmadığınız bir yemek yapın. çıkın daha önce gitmediğiniz bir semtte yürüyün. yepyeni bir hobi edinin mesela ressamlık falan öğrenin. kısacası beyninizi meşgul edin ve düşünce sarmalından kurtulun.

3) derin nefes

bunu birçok yerde duymuşsunuzdur ama derin nefesler almak gerçekten işe yarıyor. düşünceler sizi bunalttığı zaman şöyle bir gözlerinizi kapayın ve en az on kere derince nefesler alıp yavaşça verin. bir deneyin, bakın ne kadar güzel gelecek.


4) büyük resmi görmeye çalışın

genelde kafanızı taktığınız sorunların çoğu fındık kabuğunu doldurmayacak ve bundan beş sene sonra hiç bir anlam ifade etmeyecek şeylerdir. şöyle bir durun kafanızda on sene sonrasına gidin ve şu an sizi bunalıma sokan mesele on sene sonra gerçekten o kadar önemli mi olacak karar verin. çoğu zaman kendinizi mahvettiğiniz konunun pek de önemli olmadığını göreceksiniz.

5) iyilik yapın

başka insanlar için iyi bir şeyler yaptığınız zaman otomatik olarak kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız. gidin yaşlı komşunuzun market alışverişini yapın, arkadaşınızın köpeğini gezdirin, sıkıntısı olan birilerine güzel sözler söyleyin. kısaca faydasız baykuş gibi düşüneceğinize iyi bir şeyler yapın.

6) olumsuz düşünce mekanizmalarınızı bilin ve engelleyin

hepimizin olumsuz düşünce mekanizmaları vardır. bazılarımız insanlara karşı ön yargılıdır. kimimiz hep arkasından birilerinin alay ettiğini düşünür. yani herkesin takıntılı olduğu bir mesele vardır. baktınız negatif mekanizmanız devreye giriyor hemen müdahale edip iyi şeyler düşünerek devreden çıkarın.

7) kendinizi azıcık övün

kötü kötü düşünmeye başladığınız zaman zihninize olumlu düşünce yakıtı göndermeniz gerekir. bunu da en iyi son zamanda başardığınız şeyleri hatırlamakla yaparsınız. oturun ve son bir kaç ayda "çok iyi yaptım" dediğiniz bir şeyler hatırlayın ve bunları yazın. bu olayları hatırladıkça psikolojik durumunuz daha da olumlu hale gelecek ve bu da negatif düşünme sürecini etkisiz hale getirecektir.

8) anı yaşamayı biraz da olsa öğrenin

aşırı düşünme genelde geçmişte yaşadıklarınıza veya gelecekte olacağını tahmin ettiklerinize kafayı takma şeklinde gerçekleşir. ama zihninizi içinde bulunduğunuz anda tutabilirseniz çoğu kötü düşüncenin buhar olup uçtuğunu göreceksiniz.


9) güvendiğiniz kişilerin fikrini sorun

çoğu zaman kafayı içinde bulunduğumuz durumun tek bir yorumuna takarız ve aslında olayın başka yorumları olabileceğini düşünmeyiz. başka insanların fikrini almanız normalde göremediğiniz açıları görmenize ve durumun o kadar da kötü olmadığını anlamanıza sebep olabilir.

10) eyleme geçin

aşırı düşünmek eyleme geçmediğiniz zaman kötü etkisini arttırır. eyleme geçmediğiniz her dakika daha çok düşünmenize ve düşündükçe eyleme geçmemek için bahaneler üretmenize sebep olacaktır. ayarınızı bilin ve belli bir aşamadan sonra eyleme geçin.

11) şefkat

sevdiğiniz insanlara şefkatli davrandığınız gibi kendinize de şefkat gösterin. aşırı düşünme genelde aşırı kendini ezmeyle beraber gider. "ben ne aptalım" şeklinde başlayan düşünceler sizi iyi yerlere götürmez.

12) korkularınızdan kaçıp durmayın

korktuklarınızdan kaçtıkça ve eyleme geçmeden onlar üzerinde düşündükçe daha fazla korku bataklığına gömülürsünüz ve ejderhaya dönüşen korkular sizi yutar. korkularla başa çıkmanın en güzel yolu üzerlerine gidip onları kucaklamaktır.

13) yardım isteyin

sorunlarınızı kendi kendinize düşünerek çözemezsiniz. eyleme geçmeniz önemlidir. ama girdaba iyice girmişseniz güvendiğiniz insanların veya profesyonellerin yardımını isteyin. yaşam yolunda insanlar birbirlerine destek oldukça ilerleyebilirler.

14) tavsiye video

son olarak linkini vereceğim "kafa nasıl rahat olur?" videomu atlamadan ve sonuna kadar dikkatle izleyin. gerçekten dikkatle izlerseniz faydasını görebilirsiniz.

sevgilerimle...