SİNEMA 30 Mart 2016
47,8b OKUNMA     1303 PAYLAŞIM

Bir Animasyon Filminden Çok Daha Fazlası: Inside Out Hakkında Bilinmeyenler

Bir animasyon filminden çok daha fazlası derken abartmadığımızı düşünüyoruz. Zira konusuyla, verdiği mesajla adeta ders niteliğinde izletilmesi gereken bir film. Zaten aldığı Altın Küre ve Oscar ödülleri de söylediklerimizi kanıtlar nitelikte.
Pixar
SPOILER İÇERİR!

- hanım kızımız riley'in hayali arkadaşının seslendiricisi "take her to the moon for me, joy." derken gerçekten ağlamış.

Inside Out - Take her to the moon for me

- filmin yazarları normalde 27 farklı duygu yapmak istemiş ama çok karışık olur diye 5 tanesinde karar kılmışlar.

- bu 5 duygu da belli bir şeylere göre şekillendirilmiş;

joy, bir yıldıza,
sadness, bir gözyaşına,
anger, bir ateş tuğlasına,
fear, bir raw nerve'e, (ingilizcede touch a raw nerve deyiminden geliyor)
disgust, bir brokoliye. (ama yönetmen pete docter da brokoliyi çok severmiş)

- disgust'ı seslendiren mindy kaling'e teklif götürdüklerinde ilk başta pek istememiş ama hikayeyi görünce ağlayarak kabul etmiş.

- pete docter, kızının büyüme aşamasındaki çalkantılı dönemini gördükten sonra bu filmi çekmek istemiş ve oradan esinlenmiş.

- filmi yapmak için sadece 45 çizgi film ressamıyla çalışmışlar ve bu da önceki pixar filmlerinin yarısı kadarmış.

- bu film pete docter'ın en zorlayıcı filmi olmuş çünkü aynı zamanda hem kızda hem de kızın kafasında neler olduğunu göstermek zorundaymış. (adamın diğer filmleri: toy story, toy story 2, monsters inc., wall-e, up)

- riley'in anılarının olduğu topların bazılarında pixar'ın önceki filmlerinden sahneler varmış, mesela up filmindeki carl ve ellie'nin düğünü.

Filmde Pixar'ın diğer filmlerinden başka izler bulmak da mümkün. Örneğin; Kayıp Balık Nemo

- bu anıların olduğu toplar normalde sadece joy için olacakmış. 6 ay sonra ise böyle bir tasarımı canlandırmak çok zor ve pahalı olduğunu görmüşler ve animatörler bunu rafa kaldırmak zorunda kalmışlar. ardından pixar'ın chief creative officer'ı bu olayı görmüş ve o anı toplarını çok beğenerek "bunu tüm karakterlere koyun" talimatını vermiş. filme ayrılan bütçe yerlerde sürünmesine rağmen bir şekilde başarabilmişler.

- bu filmin, wall-e'nin ve finding nemo'nun sanat yönetmeni ralph eggleston bu film için 5,5 sene çalışmış ve bu film onun için en uzun ve en zorlayıcı filmi olmuş.

- monsters inc. filmindeki sevimli hanım kızımız, bıcırığımız, şapşiğimiz boo'nun seslendireniyle bu filmdeki riley'in bebeklik halini seslendiren aynı çocukmuş.

- akşam yemeği sahnesinde, hani şu trailer'ında da olan, babanın dikkatini çekmek için annenin verdiği tepkiyi aslında yönetmen pete docter gerçekten yaşamış.

Inside Out - Akşam Yemeği Sahnesi

- riley bir şeye üzgün olduğu zaman kamera bazen fokusluğunu bozuyormuş.

- bu pixar'ın 15. filmiymiş.

riley'in sınıfında arkadaki haritadaki işaretler, tüm pixar filmlerinin geçtiği bölgeleri gösteriyormuş.


kısa süreli hafızadaki bilgilerin uyku sırasında uzun süreli hafızaya alınması gibi olayların bilimsel olarak doğru olması için psikologlarla çalışılmış.

kontrol odasında ortadaki üç yuvarlak düğme mickey mouse kafası oluşturuyormuş.

yemek masasında babanın futbol düşündüğü sahne, ülkelere göre farklı hazırlanmış. zannederim amerika ve kanada'da adam hokey düşünüyormuş filmle uyumlu olarak. avrupa'da futbol. bir de senarist bu sahneyi bire bir kendinden aldığını söylemiş.


pixar filmlerinin meşhur pizza kamyonu filmde en az 3 kere gözüküyormuş senarist öyle demiş ama bulması kolay değilmiş.

herkesin fark ettiği: öfke'nin okuduğu gazeteler riley'in yaşamını anlatıyor. manşetler o günkü en önemli olay oluyor.


benim kendi kendime fark edip sevindiğim, filmden çok kopuk duran, "unut gitsin jake burası bulut şehri (cloud town)" repliği "unut gitsin jake burası çin mahallesi (china town)" repliğine bir atıf. chinatown filminden.

bilinç altının kapısında bekleyip, benim şapkam muhabbeti yapan iki varlık, godot'yu beklerken'deki vladimir ve estragon'a atıfmış.

pek çok animatorun çıktığı yer olan california sanat enstitütüsünün a113 numaralı sınıfından dolayı pixar filmlerinde sürekli gördüğümüz a113 yazısı bu filmde de riley'in sınıf numarası.

filmde isimleri bir kere bile geçmemekle birlikte riley'in anne ve babasının isimleri jill ve bill 'miş.

öfke-korku ve tikstinti arasında geçen ayı muhabbetinin sebebi san fransisco'daki gay community ile ilgiliymiş diyorlar ama pek ikna olmadım.

eski anılar silinirken, piyano derslerinin silinmesi ama 2 parçasının saklanması kararı çıkıyordu. bu da tom hanks'ın big filmine atıfmış ama filmi izlemediğim için bilemeyeceğim nasıl.

yapıp yapıp yıkılan karttan kalede 3 kart kullanıyormuş. papaz (king), kız (queen) ve oğlan (jack) burada. king yerine babanın, queen yerine annenin resmi varmış. jack'te de j yerine riley'in r'si kullanılmış.


her karakterin "şef" duygusu farklı. bu riley'de neşe iken, babada öfke, annede üzüntü.

ana karakter diyebileceğim neşe, film boyunca 5 temel duyguyu da yaşıyor. zaten neşeli, üzüntüye kızıyor, hayali erkek arkadaştan tiksiniyor, palyaçodan korkuyor (net haklı), ve sonunda üzülüyor.

riley uyanık olduğunda beyninde gök mavi, uyuduğu zaman karanlıkken, evi terk etme kısımlarında uyanıkken de mavi olmak yerine bulutlu, kasvetli bir hal alıyor.

bing bong'un bacaklarımı hissetmiyorum sözü doğrudan frozen'daki kardan adamın sözüne atıf.

buna çok ikna olmadım bir daha izlemem lazım ama üzüntü, neşe dışında diğer 3 duyguyla, hatta bing bong dışında içerideki hiç bir karakterle diyaloga girmiyormuş.

bu net bir bilgi değil ama yukarıda yazılmış, ben de hayali erkek arkadaşın doğrudan justin bieber göndermesi olduğunu düşünüyorum.