YEME İÇME 15 Kasım 2018
22,7b OKUNMA     704 PAYLAŞIM

Bir Balığın Lezzetli Olması Hangi Şartlara Bağlıdır?

Elbette en lezzetli balık denince akla birtakım balıklar geliyor ancak bir balığın lezzetli olmasını etkileyen birçok faktör var.
iStock

çok bilinmeyenli denklemdir en lezzetli balık eti. denklemi çözmek için bilinenler şunlardır:

# bir balığı yumurtlama döneminden iki ila bir ay öncesi civarlarında yemeğe özen gösterin.
balık o aralar vücudunda yavrularını taşıyacağı ve onları da besleyeceği için semiriyor ve lezzetli oluyor. bu zamandan sonra içinde barındıracağı sperm veya havyardan dolayı bazı değişiklikler başlıyor bünyesinde ve tadı bozuluyor.

# uzun göçünü bitirip bir bölgeye gelen balık yolda fazla enerji harcadığı için sıska ve yağsız olur, lezzetsizdir. ancak göçe yeni başlayacak balık iyi beslenmiştir ve besili olur, lezzetlidir.

# denizin alt katmanlarında yaşayan balıklar balık, midye, küçük kabuklu gibi daha denize ait yemlerle beslenirler. üst katman balıkları çöplerle daha haşır neşirdir. petrol, sigara izmariti, sünger, naylon ve tabii ki denize salınan şehir kanalizasyonları; hadi insan dışkısı sorun değil ama deterjan falan da üst katman balıklarının menülerinde yer alır.

# büyük balık daha uzun yaşamıştır ve daha fazla toksin barındırır içinde. küçükler daha tam olgunluğa ulaşmamış olurlar. bir balık çiftleşebilme yaşına geldiği zaman tam yenecek zamana da gelmiştir. balıkların orta boy bireylerini tercih edin, ne çok büyük ne çok küçük.

# hala büyük bir tartışma konusudur ama karadeniz ve özellikle marmaranın balıkları ege ve akdeniz balıklarından daha lezzetlidir. topraktan daha fazla element, havadan daha fazla yağmur alan ve daha fazla insan baskısı altındaki kuzey denizlerimiz güney denizlerimizden daha çok sülfat, demir çinko gibi elementler barındırır ama balıkları bu sebepten mi daha lezzetlidir birşey diyemem. sonuç olarak karadeniz ve marmarada zaman geçirmiş balıklar daha lezzetlidir.

# yakalanan bir balığın hemen öldürülmesi, ağ içinde veya olta ucunda can çekişmemesi çok önemlidir. balığın ölümü uzadıkça salgıladığı hormonlar stresini yükseltir ve tadını bozar. acıyı duymadıkları söyleniyor ve bu onları zıpkınla öldüren beni biraz ferahlatıyor ancak beyinleri vardır ve "ölecek miyim?" stresi balığın tadını bozar.

# balığın iç organları temizlenirken deniz suyuyla temizlenmesi ve yıkanması lezzetinin aynı kalmasını sağlar. bir balığı deniz suyuyla temizlemiyorsanız lezzeti %25 dolayında baştan kaybolur. imkanınız varsa deniz suyuyla temizleyin. deniz kıyısında olmayan iyi balık lokantaları sırf bunun için tankerlerle deniz suyu taşırlar lokantalarına.

# balık tam taze iken değil de birgün buzdolabında kaldıktan sonra daha lezzetli oluyor. bu benim görüşüm.

bunların ışığında lezzetli balığın zamanı katavasya zamanına denk gelir. bütün sonbaharı balık yiyerek geçirmeye özen gösterin. bölgesel farklılıklar olabilir ve istisnadır. 

çiftlikte yetişen levrek, çupra gibi balıklar gayet lezzetlidir ve ucuzdur. tercih etmemek için hiçbir sebep yok. 

kuzey ülkelerinden gelen şoklanmış balık çok gereksizdir. o balıklar yakalandıktan hemen sonra dondurulur ve bizim gıdamız değildir. tahılı, meyvayı, sebzeyi bizim gibi istedikleri zaman bulamayan kuzey insanlarının besinleridir. bu coğrafyanın insanları olan bizler her zaman taze ve en lezzetli balıkları yiyebiliriz ve buna şükretmeliyiz.

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?