YAŞAM 13 Kasım 2018
21,8b OKUNMA     643 PAYLAŞIM

Bir Durumdan Faydalanmak İçin O Durumun Dezavantajlarına da Katlanmak: Handikap İlkesi

Biyolog Amotz Zahavito tarafından ortaya atılan "handikap ilkesi", güç elde etmek için bir durumun dezavantajlarının nasıl da katlanılabilir olduğunu açıklıyor.
Handikap ilkesinin tipik örneği: Tavuskuşu - iStock

handikap ilkesi, kendini zora sokarak evrimsel açıdan başarılı duruma gelmeyi anlatıyor.

örneğin bir miktar paranız var. bu parayla fiat da alabilir, ferrari de alabilirsiniz. sonuçta ikisi de aynı fonksiyonu gören iki tane araç. ferrari almak sizi ekonomik açıdan daha fazla zorlayacak, ancak dişilere daha çekici yapacaktır.

ya da tavuskuşunu düşünün. erkek tavuskuşunun güzel tüyleri var, ancak bu onun daha iyi uçmasına, avlanmasına, veya kaçabilmesine yaramıyor. aksine hem besinlerden aldığı enerjiyi bu yapılara aktarmak zorunda kalıyor, hem de kolay av olma riskiyle karşılaşıyor. ancak dişi tavuskuşları görkemli tüyleri daha çok sevdiği için erkeklerin genlerini bir sonraki nesile aktarma şansı artıyor.

ilkeyi ortaya koyan isim: (bkz: amotz zahavi)

tavuskuşu örneğinden devam edecek olursak; erkek tavuskuşunun daha iyi uçmasına, avlanmasına, koşmasına falan zerre yararı olmayan -ve hatta potansiyel düşmanları tarafından daha kolay av olacağını düşünürsek zararı olan- o tüyleri geliştirmesinin amacı, dişileri etkileme çabası. tamam burası açık. 

peki dişi sadece o alıma, o çalıma o havaya mı tav? amotz zahavi'ye göre hayır. dişi, o ihtişamlı tüylerin bir maliyeti olduğunu ve o tüylere sahip olan erkeğin bu maliyeti çekecek kadar kaliteli genlere sahip olduğunu düşünerek (düşünerek?!) cinsel seçilimini yapar.

İleriye Dönük Hiçbir Şey Yapmak İstememe Durumu: Sonrasızlık Sendromu