BİLİM 4 Haziran 2020
34,6b OKUNMA     523 PAYLAŞIM

Bir Kitabı Okumak veya Dinlemek Arasında Bilimsel Açıdan Fark Var mı?

Son zamanlarda artış gösteren sesli kitap uygulamaları akıllara farkının ne olduğu sorusunu da getiriyor ister istemez.
iStock

Bilimsel açıklama

dinlemek ile okumak arasında beyin açısından fark var mı diye sorulmuştu. birkaç kaynak okudum.

time'de yayınlanan ve akademik bir deneye dayanan araştırmaya göre herhangi bir fark yokmuş. 3 grup oluşturmuşlar. unbroken diye, ii. dünya savaşı hakkında bir kitap seçmişler. 1. grup okumuş, 2. grup dinlemiş, 3. grup hem dinlemiş hem okumuş. sonrasında ise ayrı ayrı testlere sokulmuşlar ve arada bir fark yokmuş. tabi ki makale "listening for pleasure not for work or study" yani roman tarzı kitaplar için böyle. iş ya da eğitim içerikli akademik kitaplarda işler değişir diyor. 

kaynak: https://time.com/5388681/audiobooks-reading-books/

ikinci olarak; neuroscience dergisinde türk akademisyen fatma deniz'in de içinde olduğu bir grup, bir kitabı okurken ve dinlerken beyinin haritalandırmasını yapmış ve beyinde iki eylem sırasında da birbirinin aynısı beyin dalgaları oluşmuş.

kaynak: https://www.jneurosci.org/content/39/39/7722

kıssadan hisse "kitap kokusunu içine çekcen" diyen balicilere aldırmamak lazım.

Kullanıcıların görüşlerinden seçmeler

okunan içerikten alacağınız marjinal fayda, bilgi, yaratıcılık ve bilinç boşalması konusunda belki pek bir şey kaybettirmez. ancak kendi iç sesiyle başkasının düşüncelerini tekrar etmek insana bu düşünceleri kendisi kurguluyormuş gibi bir his veriyor. tekrar ettiğiniz satırlara daha çok inanıyorsunuz, özellikle roman konusunda tarif edilen dünyaya girmenizi büyük ölçüde kolaylaştırıyor okumak. bir kere aktif bir şeyle beyninizi oyalıyorsunuz "okumak".

ben bazen okurken bile başka şeyler düşünüp okuduğumu kaçıyorum, dinlerken olay örgüsünün içinden çıkıp kaybolmak çok daha kolay.

ben zevk dışında büyük bir fark görmüyorum. sonuçta kitabın içindeki bilgi okuyana ya da dinleyene gelene kadar değişmiyor. okuyan da dinleyen de aynı bilgiyi alıyor.

bazı geceler tasarım projesi yetiştirirken kitap okumaya vaktim olmadığı zaman storytel'den dinliyorum.  zamanım olunca da alıp basılı versiyonunu okuyorum. ikisinden de hemen hemen aynı keyfi alıyorum.

Eskisi Gibi Kitap Okuyamamaktan Yakınanlar İçin Basit Çözüm Önerileri