SEYAHAT 11 Kasım 2016
83,1b OKUNMA     1455 PAYLAŞIM

Birçok Ülkenin Hak İddia Ettiği Ancak Hiç Kimseye Ait Olmayan Antarktika'ya Nasıl Gidilir?

Antartika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren bir kıta ve dünyanın en kurak yeri. Eğer macera ruhlu bir gezginseniz ve bir gün buraya mutlaka gideceğim diyorsanız okumanızda fayda var.
iStock.com

macera ruhlu gezginciler için dünya'da eşsiz benzersiz birçok doğal güzellik var. ancak, biri var ki büyük bir kısmının görmediği ya da varlığını sorguladığı. hem de bir kıta. nasıl gidildiğine geçmeden önce, bazı şeyleri bilmekte fayda var.

vize yok, çünkü ortada devlet yok. bu güzel haber.

iStock.com

neredeyse afrika'nın yarısı büyüklükte olmasına rağmen, istatistiklere göre kışları 1.000, yazın ise 5.000 kişi yaşıyor. tabi ki penguen, fok balığı, kuş ve balıkları saymazsak.

1840 yılına kadar varlığından haberdar olunmayan bu kıtanın yıllık ortalama sıcaklığı -50 derece. aralık ve ocak aylarında ise ortalama -30 dereceyle en sıcak günlerini geçiriyor.

iStock.com

afrika'nın çöllerini ve vahşi hayatını, amerikan rüyasını, avrupa'nın kültürünü, asya'nın doğal güzelliklerini, avustralya'daki kanguruları gördük. yeni bir heyecan arıyoruz. antarktika doğru seçim olabilir. tabi cesaretimiz buna yeterse.

antarktika'ya nasıl gideriz

gemi ve uçak seçenekleri mevcut.

iStock.com

ancak havayolu ile gidildiğinde uçağın 1-2 saat içinde donmalara karşı tekrar tekrar havalanması gerekiyor. uçuşlar genelde askeri kargo uçaklarıyla yapılıyor ve maliyeti çok yüksek oluyor. bu uçuşlar genelde yeni zelanda'dan yapılıyor. bu ülkenin türklere vize uygulamasından dolayı, ekstra yükler getiriyor. 10 saatlik konforsuz uçak yolculuğu da cabası.

gemi ile gitmek ise her şeyi gözlemek için daha iyi fırsat sunuyor ve daha düşük bütçelere de hitap ediyor.

iStock.com

gemi turları genelde 10-15 gün arası sürüyor.

gemiye tabi ki istanbul'dan binmeyeceğiz.

arjantin'in ushuaia ya da şili'nin punta arenas şehrine gitmeliyiz. güzel haber ise bu ülkeler türkler'den vize istemiyor. türkiye'den direkt uçuş olmamakla beraber thy'nin sau paulo aktarmalı buenos aires uçuşları mevcut. bunun dışında aktarmalı olarak birçok opsiyon mevcut. buradan da yine uçakla ushuaia ya da punta arenas'a uçmamız gerekiyor. tabi ki öncesinde başlangıç noktası bu şehirler olan turları satın almalıyız. son dakika karar verenler için ushuaia doğru adres olacaktır. ushuaia'ya minimum aktarma süreli bağlantılı uçuşları tercih ederek 20-22 saat gibi bir sürede ulaşmak mümkün.

iStock.com

sonrasında ise yaklaşık 3 günlük zorlu bir gemi seyahati bekliyor. macellan boğazı'nı geçmek gerekiyor. hava şartlarından dolayı geminin geri dönmesi gerekebilir. doğru mevsimde gidilirse bu riskler aza inecektir.

en yüksek ortalama sıcaklık aralık ve ocak aylarında görüldüğünden, seyahat etmek için bu tarihleri seçmek faydalı olacaktır.

iStock.com

google'a yazarak, tüm tur opsiyonlarına ulaşmak ve satın almak mümkün.

istanbul'dan çıkış yaptıktan 1 hafta sonra penguenler ve fok balıkları karşımızda. doğanın el değmemiş bütün güzellikleri.

araştırma istasyonlarında uyuyabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu unutun. geceleme büyük ihtimalle gemide ya da korunaklı bir çadırda olacaktır.

iStock.com

bahtsız bedevi'lerin hikayelerine konu olan ve gece uyurken ziyarete gelebileceğini düşündüğünüz kutup ayıları ise bu kıtada yaşamıyor. onlar için dünyanın tam diğer ucuna, yani kuzey kutbu'na gitmek gerekiyor. oraya gittiğinizde de penguenleri göremeyeceksiniz. çünkü, penguenler de güney kutbu'nda yaşar.

iStock.com

hastalık ve sakatlık durumlarında gemide ya da araştırma istasyonundaki doktorlar yardımcı olabilir. ancak, dikkatli olmakta fayda var. çünkü, imkanlar çok kısıtlı.

istanbul'dan yapılacak seyahat için her şey dahil yaklaşık 10.000 dolar'ı gözden çıkartmak gerekiyor. 17-18 günlük bir süre ise muhtemelen yeterli olacaktır.

iStock.com

son olarak, yünlü iç donunuzu unutmayın!