TEKNOLOJİ 21 Eylül 2022
26,8b OKUNMA     250 PAYLAŞIM

Bireysel Silahlanma Taraftarları Arasında Giderek Popülerleşen Alet: 3D Baskılı Silah

3 boyutlu (3D) yazıcılar aracılığıyla üretilen 3D baskılı silahlar, bireysel silahlanma taraftarları arasında giderek daha popüler olacağa benziyor.

3d baskılı silahlar, bireysel silahlanma taraftarları arasında giderek daha popüler hâle gelecek. internet üzerinden açık kaynaklı olarak paylaşılan taslaklarla, büyük kitlelerin bu işe girmesinin öncülü olan silah, 2013 yapımı liberator'dır.


bu silahların nasıl yapıldığı ve ne kadar güvenli olduğu ise kullanılan 3 boyutlu yazıcı tipine, metoduna göre değişiklik gösterecektir; zira baskı metodu değiştiğinde materyaller de değişir.

baskı yöntemleri kendi içlerinde pek çok alt gruplara ayrılsalar da genel 3d baskı klasifikasyonda 3 temel gruptan söz edebiliriz: reçine bazlı, ekstrüzyon bazlı veya toz bazlı. örnek olarak stereolitografi (sla) dediğimiz, 80'lere dayanan teknik reçine bazlıdır. lakin konu daha çok silahlar olduğu için, başlıca sık kullanılan yöntemlerin fdm(fused deposition modelling) ve dmls (direkt metall laser schmelzen) olduğunu söyleyebiliriz.


fdm ucuz olduğu için çok tercih edilse de, termoplastikleri kullandığı için bir silahın tamamını fdm'den print edilen parçalarla yapmak en optimal seçenek olmayabilir. fdm'de kullanılan popüler termoplastikler ise polilaktik asit ve akrilonitril bütadien stirendir.

akrilonitril bütadien stiren polilaktik asitten daha güçlü bir materyal olduğundan ötürü zorlayıcı bir kuvvet altında polilaktik asidin yamulma olasılığına karşı akrilonitril bütadien stirenin çatlama olasılığının olduğu düşünülebilir.


"millet niye dmls kullanıp metalle çalışmıyor o zaman?" diye soracak olursanız da bu sorunun yanıtı dlms'in veya ebm gibi alternatifi olabilecek tekniklerin pahalılığıdır. bu ciddi sermaye sorununu çözseniz, yazıcıları bir şekilde elde etseniz bile metal tozların saklanacağı yerlerin özel olması, havayla mümkün olduğunca temas etmemesi gerekir. yani parayla arası iyi ancak kimyayla arası kötü biriyseniz de bu iş fecaat ile sonuçlanabilir.

bu yüzden tamamen termoplastik kullanmak istemeyenler de genellikle sağlam silah üretebilmek adına hibrit silah üretimine yönelirler. mesela çerçeve kısmını termoplastikle print ederler, namlu gibi bazı parçaları da dışarıdan temin ederek birleştirirler. böylece nur topu gibi bir ghost gun'ları (hayalet silah) olur.


silahları üretmek için gereken taslaklar ise her ne kadar devletler tarafından yasaklanmaya çalışılsa da internete önüne geçilemeyecek kadar yayılmış görünüyor, bu saatten sonra o iş biraz zor.

not: "ben böyle işlerle uğraşmayı sevmem." diyenler için: