SPOR 5 Haziran 2020
16b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Bisiklet Kıyafetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Bisiklet kullanırken hangi kıyafetlerin giyilip hangilerinin giyilmeyeceğine dair güzel bir rehber.
iStock

bisiklet giyiminin öneminden ve normal kıyafetlerle neden bisiklete binmememiz gerektiğinden bahsedelim. tabi burada götünüze taytı geçirmekten bahsetmiyorum. özel bir şey yapmanıza gerek yok yine de bazı ayrıntılara dikkat etmenizde fayda var.

giriş ve ileri seviye için bazı tavsiyeler

1) pamuklu giyeceklerden uzak durun. peki neden? pamuklu kıyafetler rahattır güzeldir ama teri absorbe ettikleri için mantıklı değildirler. çabuk kurumazlar ve zamanla ağırlaşarak sizi terli hissettirirler. pamuklu kıyafetleri ne zaman giyiyoruz? yatakta.

2) bisiklet üstündeyken polimerden yapılmış, mümkünse göğüs kısmı sık dokulu, koltuk altı ve sırtı file özellikte yarım veya tam fermuar içeren ürünler tercih etmek gerekir. polimer yapısı itibariyle rahat bir kumaştır ama örülme şekli önemlidir. pazar malı olarak aldığınız polimerler mikroporlar içermedikleri için teri dışarı atamaz ve kurumazlar, tam tersi bütün teri içeride tutarsınız ve pişik olursunuz. bu konuda uzman firmalardan birinin markası olarak: (bkz: gore-tex)

çeşitli üst giyim ürünleri

bisiklete özel yapılan üst veya alt giyimde önemli olan nemin transfer edilmesidir. bu sebeple addias'ın climalite, climacool vs gibi, nike'ın drifit, colombia'nın omni-wick gibi teknolojileri var, bunlar mikro-polyester örümlü ve eğer ceketse ısıyı tutması ve suyu geçirmemesi için katmanlı olabilen yapılardır. terlediğinizde iç kısımdaki mikroporlar hızlıca nemi alıp dışarı gönderir ve orada kurur, ısıyı absorbe eder ve suyu geçirmez.


bunun yanında tabii ki decathlon gibi orta seviye kullanıcılara hitap eden spor mağazası ürünleri mevcut ki öneririm. 2-3 ürününü denemiş biri olarak memnun kaldım. uzun ve kısa olmak üzere 2 farklı üst giyim ürününü kullanıyorum.

türkiye'deki en büyük problem maalesef alternatifin az olması. birçok marka mevcut değil. gümrük bu kadar saçmalamadan önce chainreactioncycles, wiggle, merlincycles gibi sitelerden alabiliyorduk ama bunun da önü kapandı. bu sebeple tamamen bisiklet giyimi üstüne uzmanlaşmış, kendi kumaş patentleri olan "dhb", "castelli", "altura", "santini", "rapha", "gore bike" gibi ürünlere ulaşmak zor. çünkü türkiye'de yaşıyoruz. neyse...

param var diyorsanız 50 dolardan başlayan shimano, giant, trek ürünlerini o da bulursanız tercih edebilirsiniz.

bu ürünlerin bazıları antibakteriyeldir. polyester ürünler genelde terledikten sonra koku yapabilirler fakat üst modellerde bu sorunlar yoktur. örneğin kullandığım columbia t-shirt'ü; hem antibakteriyel hem morötesi ışınları geçirmiyor hem de ışık hızıyla kuruyor. o kadar uğraşmama rağmen giyerken terlemeyi başaramadım.


nike, adidas, colombia, northface gibi markaların t-shirt'leri çok iyi olsa da tasarım açısından bisiklete her zaman uygun olmayabiliyor. çünkü bisiklet tshirtlerinde standart olan rüzgardan korunmak için "dik yaka", "beli kapatmak için uzun arka kısım", "kollarda ve belde kaydırmazlık" ve "arka cep" içermiyorlar. bu yüzden paraya kıyın ve bir tane kısa kollu, bir tane uzun kollu bisiklet t-shirt'ü mutlaka edinin. çok fark ediyor. (örnek: decathlon 700-900 serisi, shimano, giant, trek...) es geçmeden önce türkiye'de özel üretim yapan da çeşitli firmalar mevcut, araştırırsanız kolaylıkla bulursunuz.

üst giyimde dikkat etmeniz gereken ilk kural "dar" olmasıdır. bu şekil olsun diye değil, vücudunuza iyice yapışarak nem transferini kolayca yapsın diye istenir. yani 2 ürün arasında kalırsanız küçük olanını tercih edin.


herkesin korkulu rüyası tayt konusu

evet özellikle yol bisikleti sürüyorsanız tayt kullanmanızı, özellikle askılı olanları şiddetle öneririm. ben mesela yol bisikletçisiyim ama hiç kullanmadım. demek ki neymiş? söylediğimi yap, yaptığımı yapma (hehe).

eğer tek parça alırsanız götünüzden kayması mümkündür. decathlon'da satılan 500 ve 700 serisi ürünler başarılıdır. kötü haber son 1 senedir 500+ üstü ürünler türkiye'ye nadiren ithal ediliyor. yaptığımı yapın ve ciğerci kedisi gibi "de", "it" ve "co.uk" uzantılı decathlon'a girerek nasıl ürünler olduğuna bir bakın.

taytın bir diğer avantajı sünger içermesidir. yani konforsuz yol bisikletleri ile bütün gücü yola aktarırken, bütün titreşim de götünüze gelir. o sebeple 50 km yol yapıp 3 gün kovboy gibi gezmek istemiyorsanız alınız. taytla ilgili son bir konu da şu; doğru giyinmezseniz zincire takılma ihtimalinizin olması. bunu acı şekilde öğrenmek istemiyorsanız ya benim gibi dar paça ve büzgülü, mümkünse de paça badıyla daraltılmış bir alt giyim tercih edin... ya da düşerek öğrenin.

gözlük

bu da önemli bir konu, çünkü standart bir gözlüğü bisiklette hava atmak için kullanamazsınız. bisiklet gözlükleri genellikle cam içermez; kırılmaz sertleştirilmiş polikarbonat ürünlerden yapılır, normal gözlüklere göre büyüktür, konvekstir ve yanlardan da göze güneş veya hava girmesini engelleyecek şekilde tasarlanır. kafanın arkasından lastikle bağlanma özelliğine sahiptir.

gözlük kullanımının temel amacı güneşten çok havanın gözlerini kurutması, toz partiküllerinin gözünüze o hızda çarpmasını ve tabii ki kör sineklerin gözünüze girmesini engellemektir. tadına bakın tabii ama gözünüze girmesin. bu sebeple de çeşitli renkleri olur. örneğin beyaz(renksiz) renk gündüz kullanıma uygundur, genellikle polarize oldukları için parıltılardan etkilenmezsiniz. sarı versiyonu hava sisli veya kapalıyken daha geniş görüş alanı için tercih edilir ve tabii ki siyah olanlar güneşin gözünüzü almasını engeller. ben 5 camlı aliexpress'ten aldığım bir ürünü kullanıyorum. öyle sevdim ki normal zamanda da kullanmaya başladım. yakın bir arkadaşımın tasviriyle: "ooo yazı açmışsın, kaynakçı gözlüğünü takmışsın!"


yaz ve kış giyimi

yaz günlerinde giyim oldukça basittir. bir şort ya da t-shirt işinizi görürken kışın ne giyeceğinizi bilemezsiniz. amatör bisikletçilerin en büyük hatası dışarı çıktıklarında üşümeleri sebebiyle kalın giyinmeye çalışmalarıdır. genel kural 15 dk sonra ısındıktan sonra giydiklerinizin sizi terletmemesi olmalıdır. bunun ölçüsüde şudur: çıkınca hafif ürperiyorsanız giyiminiz doğrudur. üşümemek için kat kat giyinmek çok terlemenize neden olacaktır.

genel tavsiyelerden biri katmanlı giyinmektir. örneğin hava 12-14 derece iken kalın bir üst giyim sizi kurtarırken 10 derece altında orta katman, rüzgar varsa bir rüzgar kesici ceket önerilir. hava 3-4 derecenin altına indiyse 3 katman tavsiye edilir. 0 altında zaten binmiyoruz. biz istanbul çocuğuyuz. 0 derece bizim için soğuk. cımbızla kartopu oynayan bir nesiliz.

örneğin ben şöyle yapıyorum: alt ve üste bisiklet içliği, üstüne uzun kollu sweatshirt, üstüne polarlı ceket ve gerekirse üstüne rüzgar kesici ceket. bunu terlediğinizde çıkartabiliyor olmanız lazım, bu sebeple "katlanabilir ve cebe sığan rüzgarlıkları" almanızı ve her daim yanınızda bulundurmanızı öneririm. bunların en önemli özelliği rüzgarın göğsünüzden girip sırtınızdan çıkmasını engellemek ve sizi verem olmaktan korumak olmalıdır, kritik ve önemlidir.

kışın en büyük problem üst veya alt vücut değil, yüz ve ellerdir. soğuk havada 20 dk sürdükten sonra burnunuzu ve kulaklarınızı hissetmezsiniz, deli gibi burnunuz akmaya başlar. hareketsiz olduğu için parmalarınız frenleri tutamayacak hale gelebilir ki bu konforu ciddi şekilde bozar. bunun için boyunluk, kışlık uzun eldiven ve gerekirse yüz maskesi önerebilirim. ben yüz maskesi tercih ediyorum, kask altında komple yüzü koruyor, bir de gözlük takınca kurşun geçirmez oluyorsunuz. hem de şekil katıyor.

son olarak ışık ve pil tavsiyelerim


Ucuz Bisiklet ve Pahalı Bisiklet Arasında Ne Gibi Farklar Var?