Bizimkiler Dizisindeki Halil Pazarlama'nın Beyin Yakan 1 Yıllık Ciro Hesaplaması
halil pazarlama'nın 365 günlük ciro hesaplaması... annem ve annemin eltileriyle bizimkiler'in 9. sezon 12. bölümünü, dedemin vhs arşivlerinden izlerken, annemin "kim bilir bu adam ne kadar kazanıyordur ya, di mi kız döndü" demesiyle aklıma takılan ilginç bir durum. aslında bu yazıyı yazarken amacım, halil pazarlama'nın dizinin yayınlandığı sezon boyunca, yıllara göre değişen fiyatlandırma ve tüfe üzerinden kdv tevkifatını hesaplamaktı. bunu excel şemaları, power point üzerinde hazırlanmış pasta şeklindeki grafikler ile desteklemeyi düşünüyordum. 3 haftadır ona uğraşıyorum ve şimdiden 19 sayfa olmuş durumda. ancak, bir yerde hesaplamayı kaçırdım ve 11. sezonda bir yerde takıldım kaldım. şimdi, böyle olunca diğer sezonlarda da hata yaptım mı diye düşündüm. ve tekrar onların üzerinden geçiyorum...
bu kadar bununla uğraşmışken farklı bir şey denemeye karar verdim. halil pazarlama'nın, 365 günlük cirosunu hesaplayacağım. yani bir yıllık çalışma takvimini ele alacağım. ancak, bu sefer hem o dönemin fiyatlandırmaları üzerinden yararlanacağım ve hesaplamaları ona göre yapacağım, bir de o dönem ile bu dönem arasındaki uçurumun daha da net anlaşılması için, bir de günümüzdeki güncel fiyatlandırma üzerinden hesaplama yapacağım. bunun için halil pazarlama'nın prime dönemini seçtim. yani, hem 2001 yılındaki cirosunu o dönemki market fiyatları üzerinden bulacağım, bir de 2021 yılındaki cirosunu güncel market fiyatları üzerinden bulacağım. bu da bayağı uzun olacak, beynim şimdiden yanmaya başladı gibi. yazıyı beğenirseniz, abone olmayı unutmayın demeyeceğim lan. ama, esat'taki herhangi bir yerden, 1.5 iskender ısmarlarsınız artık.
başlayalım
öncelikle, halil pazarlama'nın daha da derinine inmek istiyorum. halil pazarlama, büyük bir ticaret ve müteşebbis girişimine dönüşmeden önce, küçük ölçekli bir işletmeydi. işletme, yeri geldi cafer'in kapıcılığını yaptığı apartmanın bodrum katında kendi üretimleri olan kaçak kolonya işine girişti, yeri geldi küçük motorlu triportör ile limonata dağıtımı, yeri geldi yapacak bir iş bulamayınca çakmak gazı doldurmakla meşgul oldular. yani, halil pazarlama dizinin eski sezonlarını bilmeyenler için aslında çok daha öncelere dayanıyor. halil pazarlama, bakkalı almadan önce, bakkalı davut isminde biri işletirdi, daha sonra o bakkal, bakkal yusuf'a devroldu. daha sonra da halil bey bakkalın büyük bir hissesini yusuf'un elinden aldı. ancak, zaman zaman kelepir hazine arazisi gibi emlak işlerine de girişmeleri ile de tanınmaktadırlar.
şimdi, bu işletmenin en yağlı müşterilerine yoğunlaşmak istiyorum. kimdir bunlar? kapıcılar. şüphesiz ki, kapıcılar halil pazarlama'nın ayakta kalmasını sağlayan daimi müşterilerdir. hesaplama kısmına geçmeden önce, müşteri portföyünü ayırmak istiyorum. sıradan müşterileri ayrı, daimi müşterileri ayrı tutmak istiyorum. kapıcı cafer'in, halil pazarlama'nın ceo'su olan halil bey'in damadı olduğunu biliyoruz. bu ne demek oluyor? yine, cafer'in diğer kapıcılar arasında sözü geçen, sevilen ve sayılan biri olduğunu da biliyoruz. her ne kadar ikiyüzlü, kaypak olsa da çalışkan bir adam. sadece cafer tek başına 3 apartmanın kapıcılığını yapıyor. cafer, halil pazarlama'ya giderken bazen bisiklet bazen de penguen adem ile yürüyerek gidiyor. bu da bizlere halil pazarlama'nın cafer'in kapıcılığını yaptığı apartmandan 5-10 dakikalık bir mesafede olduğunu gösteriyor. cafer ve cafer'in kapıcılığını yaptığı apartmanın yanındaki tüm apartmanların kapıcıları zaten halil pazarlama'ya gelmek zorunda. çünkü cafer bunların başka yere gitmesine izin vermez. bir de, halil pazarlama'nın çevresinde kalan apartmanlar var. illaki buradaki kapıcılar da buraya geliyordur, çünkü çevrede sevilen bir esnaf ve hem de kendilerine yakın. dizinin birkaç bölümünü durdurup izledim, bakkalın eski yeri ve yeni sezonlardaki yeni yerine baktım. çevrede başka herhangi bir market, bakkala falan rastlamadım. halil pazarlama'nın konumu ve ulaşabilir olması da kapıcıları kendisine daimi müşteri yapıyor.
kapıcı sayısını bulmadan önce, dizinin bölümlerini hızlı hızlı sarıp izledim. özellikle araba içeren sahneleri. çünkü arabayla geçerken çevreyi biraz daha derinden inceleme fırsatı yakaladım. takriben 70-100 metre arasında 12-13 apartman sayabildim. yine, halil pazarlama'nın gösterildiği sahnelerde 14-15 apartman saydım. apartmanların yüksekliği ise genellikle 5-7 kat arası değişiyor. ben, cafer'in kapıcılığını yaptığı 3 apartmanla birlikte toplam 30 kapıcının halil pazarlama'nın daimi müşterisi olduğunu düşünüyorum. ve bu kişiler hem sabah servisi hem de akşam servisi olmak üzere iki defa servise çıkıyorlar. bunu da cafer'in sabah halil pazarlama'ya gittiğinde dükkanın önündeki diğer kapıcıların beklemesiyle, yine cafer'in akşam servisi için halil pazarlama'ya gidip dükkanın kapalı olduğunu görüyordu. burada da kapının önünde bekleyen kalabalığı sakinleştiriyordu. demek ki çevredeki diğer kapıcılar da 2 defa servise çıkıyorlar, tıpkı cafer gibi.
günlük daimi müşteri sayısı: 30
daimi müşterinin günlük alışveriş sayısı: 2
şimdi bu 30 kişinin günde kaç kişiye servis yaptığını bulalım. apartmanların genellikle 5-7 kat arası olduğunu söylemiştim. cafer'in kapıcılığını yaptığı ve dizinin geçtiği apartman girişle birlikte 5 kat. her katta 4 kişi oturduğuna göre, 20 daire yapar. ancak, diğer apartmanların bazılarının 5 kattan daha yüksek olması hesaplamayı karmaşık hale getiriyor. bunun olmaması için tüm apartmanlarda 40 daire varmış gibi düşüneceğiz. bu neyi ortadan kaldıracak? bir apartman 6 katsa orada 35 daire olabilir, diğer apartman 4 katsa o apartman 16 daire olabilir, bunun için de hepsi için tek tek hesaplama yapmamız gerekir. sizler, halihazırda yazılarım uzun olduğu için okumadığınız için, işi biraz pratiğe döküyorum. her apartmanı 40 daire kabul etmemiz, aradaki açıklıkları ve fazlalığı ortadan kaldırıyor.
30 apartman var demiştik. bu durumda 30 kapıcı, 1.200 kişiye servis yapar.
iki defa servis yaptıklarına göre, 30 kapıcı halil pazarlama'ya günde: 2.400 defa gelir.
şimdi, işlerin biraz karışacağı, kaotik duruma geçeceği yere geldik
bu 1.200 dairenin sabah servisinde hangi ürünleri, akşam servisinde hangi ürünleri istediklerine. her dairenin gelir seviyesini tahmin etmek güç. ancak, 5-10 bölüm izleyip, kapıcıların sepetlerinin görüldüğü yerleri dikkatlice izledim. birçoğu temel besin gıdalarını almış. ancak, bu apartmanlarda gelir seviyesi yüksek kişilerin oturmayacağı anlamına gelmiyor. hele ki, cafer'in kapıcılığını yaptığı apartmandaki kişilerin gelir seviyesini oldukça net bildiğimiz için, apartman başına 20 aileyi gelir seviyesi yüksek olarak kabul edeceğim. buradaki yükseklik kıstası, tabii ki de orta direk. diğer 20 daireyi ise biraz daha kıt kanaat geçinebilen aileler olarak düşüneceğim. bu, sepetlerin farklı ürünlerle doldurmamızı ve hesaplamayı daha da genişlenip, çeşitlilik kazandırmamıza yardımcı olacak. illaki her aile kalabalık olmayabilir. bu apartmanlarda bekar kişiler de oturabilir, öğrenci evi falan da olabilir. bunu neden söylüyorum: 20'ye bölmemiz, sepetlere girecek ürünleri sınırlandıracağı için, her aileye fazla fazla ürün aldırmamış olacağız.
şimdi iş bu sepetleri doldurmaya geldi
sabah servisi için başlayalım:
ilk öncelikle gelir seviyesi biraz daha düşük olarak kabul ettiğimiz 600 dairenin, sepetlerine girecek ürünleri belirleyelim.
ekmek
süt
gazete
yumurta
galiba sabahki serviste bunlar yeterli olacaktır. daire başına 2 ekmek, 1 litre süt, 1 tane gazete, 2 tane yumurta aldıklarını varsayıyorum. ya da 3 ekmek mi yapsak? neyse, 2 ekmek iyidir. az karbonhidrat yesinler.
düşük gelirli 600 sepetin günlük sabah servisi için içine giren ürün sayısı:
1200 ekmek, 600 litre süt, 600 gazete, 1200 adet yumurta
şimdi, diğer 600 daireye, yani gelir seviyesini biraz daha iyi kabul ettiğimiz ailelerin sepetine girecek ürünlere geçelim.
ekmek
süt
gazete
yumurta
kaşar peyniri
sucuk
salam
zeytin
daire başına: 1 ekmek, 1 litre süt, 1 tane gazete, 2 adet yumurta, 1 kalıp kaşar peyniri, 1 adet sucuk, 1 kilo salam ve 1 kilo zeytin giriyor.
bu da diğer 600 sepet için toplam:
600 ekmek, 600 litre süt, 600 gazete, 1200 yumurta, 600 kilo kaşar peyniri, 600 sucuk, 600 kilo salam, 600 kilo zeytin yapar.
halil pazarlama'nın sabah servisi için 30 kapıcıya sunduğu ürünlerin toplamı:
2.400 yumurta, 1.800 ekmek, 1.200 litre süt, 1.200 gazete, 600 kilo kaşar peyniri, 600 sucuk 600 kilo salam, 600 kilo zeytin.
şimdi, akıllardaki tek soru, halil pazarlama bu kadar ürünü sadece sabah servisinde bu kadar kişiye sunabilecek kapasitede mi? evet, halil pazarlama kurulmadan önce, gerek ceo'su halil bey, gerekse iştiraki durumunda göz önünde bulundurulmuştur. çok eski bölümlerde, bakkalın deposuna kasa kasa yağ, kasa kasa peynir, zeytin istiflendiği görülmüştür. hatta, bakkal yusuf bir bölümde '' bu kadar zeytini, peyniri ne yapacağız halil bey'' diye çıkışıyordu. halil ağa, demek ki bir şey biliyormuş, bu da bize apartman sayısı ve daire sayılarını ne kadar doğru ve ölçülü bulduğumuzu kanıtlayan başka bir somut delil.
gelelim, bu ürünlerin 2001 ve 2021 yılındaki fiyatlandırmalarına
bunun için çeşitli gazetelerin sitesindeki geçmiş arşivleri kullandım. ürünleri 2001 yılının son ayındaki fiyatlarını yazacağım. halihazırda 2021'in sonuna denk geldiğimiz için ayları hemen hemen aynı olmuş olacak.
(bunları da eski para birimi ile değil, yeni para birimi ile yazacağım ki, kafanız karışmanız. hesaplamaların sonucunu da eski para birimi yerine, sıfır atılmış halini kullanacağım. )
sepetlere 8 tane farklı ürün yerleştirdik. bunların, 2001 yılı için fiyatları:
ekmek: 13 kuruş
süt (litre): 56 kuruş
gazete:12 kuruş
yumurta tane:55 kuruş
kaşar peyniri (kilo): 4 lira 20 kuruş
sucuk 340 gram vakumlu: 2 lira 80 kuruş
salam (kilo): 3 lira 50 kuruş
zeytin (kilo): 3 lira 25 kuruş
bu ürünlerin 2021 yılındaki fiyatları:
ekmek: 2 lira
süt (litre): 5 lira
gazete: 2 lira
yumurta tane: 1 lira
kaşar peyniri (kilo): 53 lira 50 kuruş
sucuk (340 gram yok, 300 gram var): 31 lira 90 kuruş (çaldıkları 40 gramı nasıl amorti edeceğimi düşünüyorum)
salam (kilo): 107 lira 90 kuruş
zeytin (kilo): 42 lira 90 kuruş
şimdi, 2001 yılındaki tek düşük gelirli bir ailenin sepeti ve gelir seviyesi daha yüksek olan bir ailenin sepetinin kaç liraya dolduğunu bulalım
daha sonra da bu ailelerin sepetlerinin 2021 yılında ne kadar dolacağını bulacağım.
dar gelirli bir ailenin sepeti 2001 yılında: 2 lira 04 kuruş.
gelir düzey iyi bir ailenin sepeti 2001 yılında: 15 lira 79 kuruş.
dar gelirli bir ailenin sepeti 2021 yılında: 11 lira.
gelir düzeyi iyi bir ailenin sepeti 2021 yılında: 247.2 lira.
kuruşları atmadım, rakamları yuvarlamadım.
şimdi, halil pazarlama'nın 1.200 daireden, sadece sabah servisinden günlük ne kadar kazandığını bulalım. bunu da 2001 ve 2021 yılı için hesaplayacağım.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için ilk (gelir seviyesi düşük) 600 daireden günlük net kazancı: 1.224 lira.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için ilk 600 daireden günlük net kazancı: 6.600 lira.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için ikinci(gelir seviyesi yüksek) 600 daireden günlük net kazancı: 9.474 lira.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için ikinci 600 daireden günlük net kazancı: 148.320 lira.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için 30 kapıcıdan sadece sabah servisinde kazandığı net kazanç: 10.698.
halil pazarlama'nın 2021 yılı içerisinde 30 kapıcıdan sadece sabah servisinde kazanacağı net kazanç: 154.920.
hızlıca akşam servisine geçiyorum
buraları daha sade tutmaya çalışacağım:
ilk 600 dairenin alacağı ürünler:
1 paket margarin
1 maket makarna
1 kilo bulgur
1 kilo çay
(daire başı 1 kilo/adet)
ikinci 600 dairenin alacağı ürünler:
ikili ton balığı
1 kilo kokteyl sosis
1 litre ayçiçeği yağı
1 adet şampuan
(daire başı 1 kilo/adet)
bu da halil gıda'nın toplam: 600 paket margarin, 600 paket makarna, 600 kilo bulgur, 600 kilo çay, 600 tane ikili ton balığı, 600 litre ayçiçeği yağı, 600 kilo kokteyl sosis, 600 adet şampuan satması demek.
not: bu ürünlerin seçimi, tamamen dönemin ve günümüz alım gücüne göre yapılmıştır. yoksa, bana göre sucuk da, salam da, kaşar peyniri de lüks değildir. ayrıca, et, kıyma falan yazamıyorum. çünkü bakkal da bu ürünler yok, bir bölümde halil pazarlama bu ürünleri satmaya kalkıyor ancak işin içinden çıkamıyorlardı. yani net hatırlıyorum.
bu ürünlerin 2001 yılı için fiyatları
1 paket margarin: 32 kuruş
1 maket makarna: 23 kuruş
1 kilo bulgur: 44 kuruş
1 kilo çay: 3 lira 90 kuruş
ikili ton balığı: 4 lira 80 kuruş (2001 yılındaki fiyatını bulamadım. ben zamanında çok yediğim için 2002 yılındaki fiyatını hatırladığım için onu yazdım.)
1 kilo kokteyl sosis: 3 lira 75 kuruş
1 litre ayçiçek yağı: 86 kuruş
1 adet şampuan: 3 lira 10 kuruş
bu ürünlerin 2021 yılı için fiyatları
1 paket margarin: 4 lira 95 kuruş
1 maket makarna: 4 lira 75 kuruş (anaa zam gelmiş. bu beni de derinden üzdü.)
1 kilo bulgur: 9 lira 95 kuruş
1 kilo çay: 37 lira 50 kuruş
ikili ton balığı: 39 lira 90 kuruş
1 kilo kokteyl sosis: 59 lira 90 kuruş
1 litre ayçiçeği yağı: 35 lira 50 kuruş
1 adet şampuan: 25 lira 25 kuruş
hem sabah hem de akşam servisi için 2021 market ürünlerinin listesini çıkarırken, en dandik, en ucuz ürünleri seçiyorum. çünkü, 2001 yılındaki ürünler için marka belirtilmemiş ve bulamadım. ancak, gramaj olan ürünlerin hepsi aynı. sadece sucuk ve ton balığının gramlarını tutturamadım. bunun için affınıza sığınıyorum. bir şekilde amorti edeceğim onları ama bakalım nasıl.
şimdi, sepetlerin 2001 yılı ve 2021 yılında ne kadara dolduğunu bulalım
dar gelirli bir ailenin sepeti 2001 yılında: 4.89 lira.
gelir düzeyi iyi bir ailenin sepeti 2001 yılında: 12.51 lira.
dar gelirli bir ailenin sepeti 2021 yılında: 57.15 lira.
gelir düzeyi iyi bir ailenin sepeti 2021 yılında: 160.5 lira.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için ilk (gelir seviyesi düşük) 600 daireden günlük net kazancı: 2.934.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için ikinci 600(gelir seviyesi yüksek) daireden günlük net kazancı: 7.506.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için ilk 600 daireden günlük net kazancı: 34.290.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için ikinci 600 daireden günlük net kazancı: 96.300.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için 30 kapıcıdan sadece akşam servisinde kazandığı net kazanç: 10.440.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için 30 kapıcıdan sadece akşam servisinde kazandığı net kazanç: 130.590.
şimdi, halil pazarlama'nın 2001 yılı için sadece kapıcılardan günlük toplam ne kadar kazandığını, sonra da 2021 yılı için sadece kapıcılar üzerinden günlük ne kadar kazandığını bulalım. bunlar, sabah ve akşam servislerinin toplam tutarı şeklinde olacak.
halil pazarlama'nın 2001 yılı için 30 kapıcıdan günlük net kazancı: 21.138.
halil pazarlama'nın 2021 yılı için 30 kapıcıdan günlük net kazancı: 285.510.
nihayet, kapıcıları bitirdik. şimdi gelelim sıradan müşterilere
kafayı biraz karıştırmamak için kapıcıların sepetlerine toplam 16 farklı ürün yerleştirdim. bu sefer, 5 farklı ürünün satışını gerçekleştireceğim. bunları seçerken, bir bakkalda en fazla seçilen ve sürekli satılan ürünler üzerinden derledim. en gerçekçi sonuca ulaşmak için, bakkal olan amcama danıştım. o da bunları doğruladı, her şey sistemli ve planlı şekilde gidiyor. götten uydurma bir şey yazmıyorum.
günde sıradan 2 bin müşteri gireceğini varsayıyorum. çünkü işlek bir yerde, gelen geçeni çok olan bir mahalle. cadde üzeri, iki sokağın birleştiği bir yerde.
sırasıyla:
500 müşteriye: sigara
500 müşteriye: tıraş köpüğü
500 müşteriye: çilekli eti puf
250 müşteriye: cips
250 müşteriye: çikolata
bu ürünlerin 2001 yılındaki fiyatları
hepsine maalesef tek bir marka sigara yazacağım: 1 lira 60 kuruş
tıraş köpüğü: 1 lira
çilekli eti puf: 5 kuruş
cips: 30 kuruş
çikolata: 40 kuruş
bu ürünlerin 2021 yılındaki fiyatları:
sigara: 19 lira
tıraş köpüğü: 18 lira 75 kuruş
çilekli eti puf: 50 kuruş
cips: 8 lira
çikolata: 5 lira 25 kuruş
2001 yılındaki ve 2021 yılındaki ürünlerin gramajı aynı. çalıp çırpmadılarsa, kağıt üzerinde aynı. aynı gramajdaki ürün fiyatlarını bulabilmek için 30-40 sitenin arşivine girip çıktım.
halil pazarlama'nın sigara satın alan 500 müşteri üzerinden 2001 yılı için günlük kazancı: 800.
halil pazarlama'nın tıraş köpüğü satın alan 500 müşteri üzerinden 2001 yılı için günlük kazancı: 500.
halil pazarlama'nın çilekli eti puf satın alan 500 müşteri üzerinden 2001 yılı için günlük kazancı: 25.
halil pazarlama'nın cips satın alan 250 müşteri üzerinden 2001 yılı için günlük net kazancı: 150.
halil pazarlama'nın çikolata satın alan 250 müşteri üzerinden 2001 yılı için günlük net kazancı: 200.
halil pazarlama'nın sigara satın alan 500 müşteri üzerinden 2021 yılı için günlük net kazancı: 9.500.
halil pazarlama'nın tıraş köpüğü satın alan 500 müşteri üzerinden 2021 yılı için günlük net kazancı: 9.375.
halil pazarlama'nın çilekli eti puf satın alan 500 müşteri üzerinden 2021 yılı için günlük net kazancı: 250.
halil pazarlama'nın cips satın alan 250 müşteri üzerinden 2021 yılı için günlük net kazancı: 2.000.
halil pazarlama'nın çikolata satın alan 250 müşteri üzerinden 2021 yılı için günlük net kazancı: 1.312.
halil pazarlama'nın sıradan 2 bin müşteri üzerinden 2001 yılı için kazandığı toplam net kazanç: 1.675.
halil pazarlama'nın sıradan 2 bin müşteri üzerinden 2021 yılı için kazandığı toplam net kazanç: 22.437.
şimdi, halil pazarlama'nın toplam günlük net kazancını bulalım.
2001 yılı için halil pazarlama'nın günlük net kazancı: 22.813 tl.
2021 yılı için halil pazarlama'nın günlük net kazancı: 307.947 tl.
2001 yılı için halil pazarlama'nın aylık net kazancı: 684.390 tl
2021 yılı için halil pazarlama'nın aylık net kazancı: 9.238.410 tl.
şimdi, 1 yıllık ciroyu hesaplayalım
2001 yılı için 1 yıllık ciro: 8.212.680 tl.
2021 yılı için 1 yıllık ciro: 110.860.920 tl.
bu arada, bakkalın 1 yıl hiç kapanmadan çalıştığını, 2002 sezonunun bir bölümünde halil bey'in oğulları asım ve nedim'in "1 yıldır hiç durmadan çalışıyoruz baba, yeter" dediklerinden biliyorum.
nihayet bitirebildim. bu yazı hakkında ilginç istatistikler: yazıyı yazmam, araştırmalarla falan 21 saat, hesaplamalar falan 5 saat, yazının scrool down ile aşağı indirilmesi, indirme hızına bağlı 7.8 saniye, en fazla kullanılan kelimeler dar gelir, kazanç, fiyat, yazının ekşi şeyler okuruna sunulması ise paha biçilemez...