MÜZİK 20 Mayıs 2021
24,7b OKUNMA     498 PAYLAŞIM

Bluetooth Kulaklıklarda Müzikler Neden Kayıpsız Ses Formatında Dinlenemiyor?

Bir Sözlük yazarı, Apple'ın kablosuz kulaklığı Airpods'un kayıpsız ses formatını desteklemediği üzerine teknik bir yazı kaleme almış, okuyoruz.
iStock

airpods'ların kayıpsız formatı desteklememesinin apple adına rezalet olduğunu söyleyen eleştiriler var. adamlar açık açık, kayıpsız müzik dinlemek istiyorsanız harici dac kullanın demiş. bu eleştirileri yapanlar da bluetooth niye vermiyor diye yakınmakta.

DAC (veya D-to-A): Dilimize dijitalden analoğa dönüştürücü olarak çevirilebilecek özel bir tanımlama.
Bir ses dalgası örneği.

o zaman kısaca açıklayalım, kayıpsız format nedir?

bu konularda azıcık meraklı kimseler bilir ki, dinlediğimiz ses dosyalarının birçoğu sıkıştırılmış ve çözünürlüğü düşürülmüş formatlardır. yani donanım stüdyodan çıkmış saf veriyi alır ve daha az yer kaplaması için sıkıştırır ama bunu yaparken de kaliteden ödün verir.

bu işlem sadece ses dosyalarında değil görüntü dosyalarında da yapılır. jpg, jpeg diye adlandırılan formatların tamamı sıkıştırılmış ve kalitesi düşürülmüş formatlardır. saf görüntü raw veya firmaların kendi verdiği isimlerle adlandırılır. nikon raw (nef) veya canon raw (crw) gibi.

insanların dinlediği mp3 müzikler de yine bu kayıpsız ses dosyalarının sıkıştırılmış halidir. verilerle açıklayayım. mp3'ün destekleyebileceği maksimum ses çözünürlüğü 320 kbps'dir. veya spotify'dan dinlediğiniz ogg vorbis benzer şekilde en fazla 320 kbps'yi destekler. aac da keza bu kategoridedir.

"iyi güzel anlatıyorsun, o zaman söyle bakalım kayıpsız nasıl oluyor?" diyeceksiniz... bildiğiniz gibi cd şeklinde satın aldığınız albümlerde wav dosyaları bulunur. bu dosyalar standart 44.1 khz ve 16 bit ses aktarımını destekler. bu yaklaşık olarak 1411 kbps'lik bir çözünürlük demektir. göreceğiniz gibi çok büyük bir fark var arada.

bluetooth 4.2 teorik olarak 800 kbps veri aktarımını destekliyordu. iyi bir değer değil mi? bluetooth 5.0 ile bu değer 1400 kbps seviyesine ulaştı. bu değer wav dosyaları için sıkıntı teşkil etse de başka sıkıştırılmış fakat kayıpsız olan ses dosyaları mevcut. flac gibi, ve mevzubahis apple music olduğu için alac gibi. bt 5.0'ın desteklediği hızlar bu formatların çözünürlüğü için gayet yeterli.

FLAC (Free Lossless Audio Codec): Dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatı.


ee o zaman sorun nedir?

sorun şu ki bluetooth'ta istediğiniz gibi veri aktarmıyorsunuz. bunun da bir codec tarafı var. bt mp3 gönderimini, aac gönderimini falan sağlıyor. fakat şu anda flac, alac gibi formatlar için veri aktarım protokolü inşa edilmedi. en iyi seçeneklerden birisi aptx hd, o da kayıpsıza yakın bir ses kalitesi sunuyor, yine kayıpsız değil. ben apple'ın bu teknolojiye çalıştığını düşünüyorum ama sonuç itibarıyla halihazırda böyle bir teknoloji yok, geldiğinde de ses sektörü için devrim olacak, emin olabilirsiniz. usb 2.0'den 3.0'a geçiş gibi.

AAC: Advanced Audio Coding, Türkçe anlamıyla gelişmiş ses kodlama sayısal ses için kayıplı sıkıştırma yapan kodlayıcı ya da çözücüdür.

"ama abi ldac var" demeden önce şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. ldac sorunsuz bir sistem değil ve bilindiği üzere apple bir sistemi mükemmelleştirmeden ekosistemine entegre etmez. lhdc'den bahsetmiyorum bile.

LDAC: Sony tarafından geliştirilen ve Bluetooth bağlantıları üzerinden 32 bit / 96 kHz'de 990 kbps'ye kadar yüksek çözünürlüklü ses akışına izin veren tescilli bir ses kodlama teknolojisi.

unutmayın, dünya üzerinde hiçbir audiophile bluetooth ile müzik dinlemiyor arkadaşlar

kayıpsız müzik dinlemek istiyorsanız şu anki konjonktürde kablo olmak zo-run-da. umarım kablosuz olacağı günleri de görürüz ama günümüzde bu mümkün değil.

kaynak, kaynak 2