OTOMOTİV 12 Ağustos 2021
32,7b OKUNMA     272 PAYLAŞIM

BMW'yi İflasın Eşiğinden Kurtaran Mikro Otomobil: BMW Isetta

BMW'nin 1955-1962 yılları arasında ürettiği Isetta, firmayı iflastan kurtaran ikonik bir model.

bmw'nin ilk "mikro" otomobilidir bmw isetta.

dünyanın en başarılı küçük otomobillerinden biridir.


bmw tarafından 1955-1962 yılları arasında üretilmiştir.

bir micro car olarak vw beetle, mini cooper, fiat 500 ya da citroen 2cv gibi akıllarda kalmasa da bir mühendislik harikasıdır. yukarıda sayılan retro otomobiller gibi tekrar üretilme şansını ise bulamamıştır.


otomobil 3 tekerlekliydi. arkada tek bir tekerlek bulunuyordu. tek girişi otomobilin önünde bulunan ve farları da üzerinde taşıyan yana doğru açılan kapıdan yapılıyordu.


236 cm3’lik motoru 9,5 hp üretiyordu.

araçta geri vites yoktu.


günümüzün parasıyla yaklaşık olarak 1300 euro gibi bir fiyata alınabilen bmw isetta, üretildiği dönem boyunca 161.728 adet sattı. daha sonrasında insanların yaşam standardı yükseldi,  insanlar artık normal boyutlarda araba talep etmeye başladılar ve bmw'nin başarılı bubble car serüveni böylece sona erdi.

ikinci dünya savaşı sonrası gerek maliyeti gerek yakın mesafe arası ulaşımı kolaylaştırması ekonomik olması adına üretilmiş, çok farklı bir ön kapı anlayışına sahip olan şeker arabadır bmw isetta. büyük satış başarısıyla savaş sonrası çok zor bir dönem geçiren bmw'yi iflasın eşiğinden kurtarmıştır.


ayrıca çekirdek bir aile sığabiliyormuş bu arabaya. en azından o dönem afişlerinde o yönde görsel materyal mevcut. bununla beraber bubble car modellemesinin ilk örneği olması kendinden sonra üretilen mini arabalara da bu adın takılmasını sağlamıştır.