MİMARİ 29 Aralık 2021
21,9b OKUNMA     387 PAYLAŞIM

Buckhingham Sarayı'nın İçinde Tam Olarak Neler Var?

1705'ten beri aktif, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi olan ve Westminster Şehri'nde bulunan saray hakkında keyifli notlar.

150 yıl kadar özel mülkiyette kalan bu yapı, 1763 yılında üçüncü george’un eşi için satın almasının ardından halk arasında “kraliçe’nin evi” adıyla anılmaya başlanmış. ilk olarak buckingham evi olarak tasarlanan bugünkü saray, 1703’te buckingham dükü'nün özel mülkiyetinee sahip olduğu bir alanda inşa edilen büyük bir konaktı. kral üçüncü george tarafından 1761’de kraliçe charlotte için satın alınıyor ve isteği üzerine sir william chambers tarafından bina yeniden geliştiriliyor.

1826’da kral iv. george, mimar john nash ile birlikte evi bir saraya dönüştürmeye karar veriyor. planlar, merkezi bir avlu etrafına yerleşen üç kanat inşa etmeyi içeriyor. dış cephe de kral tarafından tercih edilen fransız neoklasik tarzda tasarlanıyor.


ama o dönemde buckingham sarayı’nın genişletilmesi için harcanan paralar sonucunda maliyet yükselince iv. george, nash’i bu işten uzaklaştırmış. 1930 yılında ise, george’dan sonra tahta geçen kral iv. william çalışmaları tamamlaması için edward blore’ı görevlendirmiş. 1837’de kraliçe victoria’nın tahta oturmasıyla da buckingham sarayı, ingiliz hükümetinin londra’daki resmi konutu olmuş. kral vii. edward, neo-klasik ön cepheyi oluşturan sir aston webb’i görevlendirerek buckingham sarayı’nı yeniden geliştirmiş ve bu işlem artık 1913’de sona ermiş.

sarayın iç tasarımında, barok, rokoko ve 19. yüzyılın sonlarının etkileri temsili olarak görülür. sarayın iç mekanlarında ise yaygın olarak parlak renkli mermer ve pembe, mavi lapis taşlarla süslenmiş mimari elemanlar görülmektedir. genellikle krem ve altın renkleri tercih edilmiştir.

kaynaklara göre buckingham sarayı, ikinci dünya savaşı sırasında dokuz kez bombalanmış. bu saldırılardan en ciddi olanı 1940 yılında saray kilisesini yıkmış.

buckingham sarayı, birleşik krallık majesteleri kraliçe ikinci elizabeth'in londra'daki resmi ikametgahıdır ama aynı zamanda ev demek için oldukça harika bir yerdir . buckingham sarayı'nda 19 devlet odası, 52 kraliyet ve misafir yatak odası, 188 personel yatak odası, 92 ofis ve 78 banyo olmak üzere 775 oda bulunmaktadır. buckingham sarayı kat planında ayrıca bir taht odası, salon, kütüphane, balo salonu ve hükümdarın ayaklarını dinlendirmesi için başka noktalar da bulunmaktadır.

John Nash'in belirlediği kat planı.

buckingham sarayı'nın içinde başka neler var?

bodrumda kraliyetlerin nakit para alması için bir atm var mesela. (kraliyet ailesi atm'den nakit para alıyor ve belki de diğer kraliyet sıcak noktalarını ziyaret etmek için gizli tüneller kullanıyor muhtemelen.)

hm'nin corgisleri için saray gibi bir yatak odası ve paha biçilmez tablolar için bir galeri var.
buckingham sarayı'nın iç haritası ayrıca kraliyet mensupları ve büyükelçiler için bir devlet yemek odası içerir.

buckingham sarayı'nın içinde kraliçe'nin yatak odasının özel olduğunu, kocası edinburgh dükü'nünkinden bile ayrı olduğunu da unutmamalı.

kralın kütüphanesi

üçüncü george, burada sakladığı binlerce kitabı toplamış. john adams bile burayı ziyaret etmiş. koleksiyonda , bir gutenberg incili ve canterbury masalları'nın erken bir baskısı varmış , ancak daha sonra ciltler british museum'a bağışlanmış.

merkez oda

burada da bitişik balkonda resmi görünümler yapılıyormuş. bilirsiniz kraliyet ailesi burada halka görünmeyi ve el sallamayı sever. bu görünümlerden en dikkate değer olanlarından bazıları da, prens william ve kate'in mutlu evlilik öpücüğü, her yıl renk birliği ve charles ve diana'nın düğün sonrası görünüşüdür.

taht odası

burada neler oluyor? burada kraliçe önemli ziyaretçileri ağırlıyor. cambridge dükü ve düşesi olan prens william ve kate middleton, resmi düğün fotoğraflarını 2011'de burada çekildi.
kraliçe, taç giyme töreninde resmi tahtta yalnızca bir kez oturdu, ancak o ve philip'in her birinin kendi monogramlı sandalyeleri var, biraz daha rahattır. kraliçe victoria'nın aynı zamanda victoria adlı en büyük kızı da 1841'de taht odasında vaftiz edilmiştir.

beyaz çizim odası

bu odada da kraliyet buluşmaları gerçekleşir. kraliyet ailesi üyeleri, resmi bir etkinliğe gitmeden önce, aynı zamanda bir resepsiyon alanı olan bu salonda toplanır. ailenin 1947, 1993, ve 2011 yıllarında burada resmi portreleri yapılmıştır.

Beyaz çizim odası.

balo salonu

devlet ziyaretlerinin ilk gecesinde önemli devlet adamları için ziyafetler burada olur. 2011 yılında, amerikan başkanı barack obama ve first lady michelle obama, tom hanks ve helena bonham carter gibi hollywood yıldızlarıyla birlikte balo salonunda güzel bir ziyafete katıldılar. 2016 yılında balo salonu, ingiliz tasarımcılar tarafından kraliçe'nin birçok önemli kıyafetini sergilemek için bir alan olarak kullanıldı.

elizabeth ve prens philip'in (ayrı) yatak odaları

kraliçe ve prens philip, ayrı yatak odalarında uyuyorlardı. ancak bu, evliliklerinin sorunlu olduğu anlamına gelmez, çünkü bu üst düzey ingilizlerin özelliği olan bir şeydi. farklı kaynaklar, birçok gece bir yatağı paylaştıklarını, ancak erken kalkması gerekiyorsa yatak odalarını ayırdıklarını belirtiyor. philip ayrıca tüm yıl boyunca pencere açıkken uyumayı severdi, bu yüzden kendi (soğuk) odasına sahipti.


corgis' odası

kraliçe'nin sevgili evcil hayvanları, corgis ve dorgis (dachshund-corgi melezi), kendi odalarında yemek yer ve uyurlar. bu odada köpekler, gümüş tabaklarda özel gurme yemekler yerler ve üşümemeleri için yerden yükseltilmiş özel hasır sepetlerde uyurlar. çarşaflarını bile her gün değiştiriyorlar! majesteleri onları bir gezintiye çıkarmadan önce, uşaklar onları sabah yürüyüşlerine çıkarıyor.

resim galerisi

hem aile hem de ziyaretçilerin değerli tablolara hayran kaldığı yer de burası. balo salonundan çıktıktan sonra ziyaretçiler bu pembe galeriyi gezerek duvarlarda sürekli dönüşümlü duran paha biçilmez portrelere hayran kalabilirler. öne çıkan ressamlar arasında van dyck, rubens, vermeer ve diğer birçok usta yer alıyor.

büyük merdiven

kadife halı kaplı bu merdivenden inerek devlet odalarına girilir. 1825 yılında john nash tarafından tasarlanan merdiven, görülmesi gereken bir manzaraya sahiptir. kraliçe ve prens philip, gençliklerinde fotoğraf çektirmek için en üstte poz vermişlerdi ve kraliçe victoria ve prens consort albert de düzenli olarak bu merdivenden birlikte aşağı inerlerdi.


crimson çizim odası

bu oda 1760'larda kraliçe charlotte'un misafir odasıydı. ve oda rubens ve van dyck'in başyapıtlarıyla doludur.

kraliçe'nin kahvaltı salonu

kraliçe charlotte kahvaltısını burada, topladığı büyük bir porselen koleksiyonu takımı ile yerdi.

yeşil dolap

bu oda, kraliçe charlotte'un gainsborough'nun en sevdiği tablolarına ve çocuklarının portrelerine ev sahipliği yapar.

ikinci çizim odası

sarayda halı döşenen ilk dört odadan biri. aynı zamanda kraliçe charlotte'un iki oğlunun portresinin arka planı olan oda.

kaynak