Bütün Alkollü İçeceklerin Anası Olan Kimyasal: Etanol (Etil Alkol)
etanol; etil alkol. ingilizcede ethly alcohol, almancada athylalkohol, fransızcada alcool diye anılan önemli bir organik bileşiktir. molekül formülü c2h5oh dır. etan'dan (c2h6) bir hidrojen'in çıkıp bir hidroksil grubunun bağlanmasıyla oluşur.
saf etil alkol berrak, renksiz, karakteristik kokulu bir sıvıdır. 78,4 santigrat derecede kaynar, -114,5 santigrat derecede ise donar. sıcaklık ile hacim büyümesi doğru orantılı ve muntazam olduğu için, evlerde renklendirici içeren (boyar madde) halleriyle termometrelerde kullanılır. yoğunluğu 20 santigratta 0,789 g/cm3 tür. su ile karıştırıldığında hacim küçülmesine uğrar. su ile karıştırıldığında soluk, mavimsi, issiz bir alevle yanar.
etanolun üç önemli üretim kaynağı vardır:
1. fermantasyon ile üretme: alkolik fermantasyonda şekerler başlıca olarak monosakkaritler (glikoz ve früktoz) kompleks enzim zymas ihtiva eden maya mevcudiyetinde, etanol ve karbondioksit verecek şekilde bozunurlar.
c6h12o6---->2c2h5oh6 + 2co2
2. asetaldehidin indirgenmesi ile: asetilen kullanılarak elde edilen asetaldehit, 100 - 130 santigrat derecede, nikel katalizörlüğünde hidrojenlenerek etanole indirgenir.
3. etilenin hidrasyonu ile: endüstriyel üretimde önemli bir metoddur. bir petrol ürünü olan etilen hidrasyonu ( bir su molekülü katılması) değişik şartlarda yapılabilir. etilen, 100 santigrat derecede derişik sülfürik asit ile tutulduğunda etil hidrojen sülfat ve etil sülfat ara ürünleri meydana gelir. daha sonra reaksiyon karışımı eşit miktarda sıcak su ile hidroliz edilirse, etanol ve sülfürik asit meydana gelir.
etanol genel olarak bütün alkollü içeceklerde bulunur. iyi bir çözücü olduğu için, esansların yapımında ve parfümeride kullanılır. petrolün çok pahalı olduğu bazı ülkelerde motor yakıtı bileşeni olarak kullanılır.
etanol ülkemizde çoğunlukla buğdaydan üretilir. kullanılan buğday, işe yaramayan (en azından ekmek yapımında kullanılmayan) ve kalitesiz olarak tabir edilen bir buğday çeşididir. üretimi sırasında çevreye zararlı madde açığa çıkmaz. açığa çıkan karbondioksit sıvılaştırılarak soda üreticilerine satılır (bkz: the coca cola company)
buğdayın posası ise oldukça fazla miktarda protein içeren bir maddiyat olup hayvan yemi olarak kullanılmak üzere gerekli yerlere satılır.
etanol en köklü geçmişe sahip olan ve dünya genelinde yasal olan tek narkotik maddedir. ancak insan sağlığı açısından zararları sigara ile yarışmakta ve yol açtığı fiziksel zararlara ilave olarak barındırdığı psikolojik ve sosyolojik zarar potansiyeli ile de sigarayı katlamakta ve birçok uyuşturucu türünü de açık ara geride bırakmaktadır.
etil alkolü evde üretmek tehlikelidir. eser miktarda metanol çıkma riski vardır. her üretimde bu miktar değişebilir. genelde zararsız oranda oluyor. bu yüzden sahte içki üretenler genelde her defasında sorunsuz içkiler çıkarırken bir gün ürettikleri herkesi zehirleyebiliyor. bir bakıma loto gibi.
sen etil alkol üretiyorsun, 100 kez üretiyorsun sorun yok bi tane üretimde metil alkol oranı yüksek oluyor. hooop gittin. yani eş dostun ürettiği sahte içkilere sakın güvenmeyin. 100 kez hiçbir şey yapmaz 1 kez götürür.
etil alkolu testler yaparak üreten profesyonellerden alabilirsiniz ancak. onun dışında bulaşmayın. ayrıca evde bira üretirken de metil çıkıyormuş ancak o da gözardı edilebilir seviyede oluyormuş. (her zaman)