EDEBİYAT 4 Haziran 2018
26,7b OKUNMA     493 PAYLAŞIM

Çanlar Kimin İçin Çalıyor'un Arkasındaki Acayip Beyin Ernest Hemingway'e Dair Bilgiler

1899-1961 yılları arası dünyaya konuk olan kült yazarlardan Hemingway, hiç şüphesiz ilginç bir kişilikti ve bu, onun aynı zamanda ikonik bir figüre dönüşmesinde yardımcı rol oynamıştı. Bu nev-i şahsına münhâsır kişiliği tanıyalım.

- pısırık ve biraz kılıbık bir babanın oğluydu ve bu durum, yazdığı kimi hikayelerde ona yüklenmesine yol açıyordu. babasının intiharını da annesine fatura etmiştir.

- annesi son derece dindar ve katı bir kadındır. ernest ona olan nefretini birçok yerde belirtmiştir.


- hayatı boyunca yakasını bırakmayan melankolisini spor yaparak hafifletmeye çalışmıştır.

- kansas'ta yayınlanan star gazetesinde edindiği ilk yazı derslerini hayatı boyunca unutmadı ve dehası ile birleştirip onun fazlasıyla taklit edilen hemingway tarzını yaratmasında etkili oldu: "telgraf yazar gibi kısa cümleler kullanın, ilk paragrafların kısa olmasına özen gösterin, coşkulu bir dille yazın. lüzumsuz her kelimeyi atın, sıfat kullanmayın."

papa, "bunlar yazarlıkta öğrendiğim en değerli kurallar" demiştir daha sonraları. ileride ezra pound dan da "zarfları atmayı" öğrenecekti. yine eşcinsel bir yazar olan gertrude stein'dan, romanda "yorum yapmamayı"...


- şarbon, aort atardamarında iltihap, gözde yırtılma, böbrek düzensizliği, karaciğer yorgunluğu, sfinkter, kas felci, yüksek tansiyon, ezilmiş omurlar, muhtelif kemiklerde kırılma, beyin sarsıntısı, çeşitli yanıklar... bedensel olarak mustarip olduğu rahatsızlıklardandır.

- yazarken bilardo terimi kullanarak 'üç bant vuruşu' adını verdiği bir yöntem geliştirmiştir. bir şeyi açıkça anlatmak yerine onu anıştırarak ifade etmek diyebileceğimiz bir tarzdır bu.

- ilk romanı the sun also rises'ı okuyan f. scott fizgerald romandaki fazla süslemeleri atmasını söyler, büyük egosu yaralanan hemingway intikamını daha sonra paris anılarını anlattığı paris bir şenliktir kitabında fizgerald'a belaltı bir vuruş yapar. hikayeye göre fitzgerald, penisinin küçük olduğunu düşünmektedir ve karısı zelda'yı bu yüzden memnun edememektedir. papa onunla tuvalete gider ve arkadaşını teselli eder. sorun yok der, o kadın seni mahvetmek istiyor, sadece...

- hayatı boyunca eşcinsellerden hoşlanmadı ancak en küçük ve kendine benzeyen oğlu gregory'yi bir gün üçüncü eşi martyha gelhorn'un sutyenlerini ve külotunu giyerken yakalar. hemingway için büyük bir travmadır bu.


- bütün kitaplarında, bütün öykülerinde asıl ve önemli olan tek motif ölümdür.

- hemingway'ın asıl büyük başarısı süslü ve ağdalı 19. yüzyıl ingilizce roman dilini elinde bir baltayla ormana dalar gibi budamasında yatar.

- ömrü boyunca uykusuzluk problemi yaşamıştır.

- 1954'te aldığı nobel edebiyat ödülünü fidel castro'ya adamıştır.

hemingway ve castro

- intiharından önce bir uçağın pervanesine doğru yürüyerek prova yapmışlığı vardır.

- "yaşlı adam ve deniz" romanındaki sembolizm tartışmalarından öyle bunalmış ki, "yaşlı adam yaşlı adamdır, deniz denizdir, köpekbalıkları da köpekbalığıdır, ne eksik ne fazla, insanların bahsettiği sembolizm saçmalıktır." deyivermiş sonunda.


- hemingway'e bir keresinde "meret" demiş olan john steinbeck, onun yazdığı "kelebek ve tank" adlı öyküye, "gelmiş geçmiş en güzel hikaye" demiştir.

akıntı adalarında, harika bir patates salatası tarifi vardır. ve hemingway'ın en sevdiği yiyeceklerden biri olan soğanlı sandviçi anlatan bir bölüm gizlenmiştir.

- kavgacı, kaba, kendini beğenmiş, kadın düşmanı, yahudi ve eşcinsel karşıtı... gibi nitelikler hemingway hakkında en çok sıralanan sıfatlardır. pilar adındaki yatından düşen hizmetçi kadını kurtarmak için köpekbalıklarıyla dolu suya hiç tereddütsüz atlamış ve kadını kurtarmıştır.

- "izmir rıhtımında" adlı öyküde izmir'i türklerin yaktığını yazmaktadır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir