KÜLTÜR 7 Kasım 2016
29,6b OKUNMA     1097 PAYLAŞIM

Cehalet Yayma Bilimi Agnotolojiyi İnceleyerek Oluşturulmuş Kullanım Klavuzu

Bilgisizlik billimi olarak bilinen Agnotoloji, bir ürünü satmak ya da çıkar elde etmek için kasıtlı olarak kafa karışıklığı ve yalan bilgi yaymanın incelenmesiymiş. Cehaleti yaymanın yolları ise incelenerek ortaya konmuş.
iStock.com

agnotoloji menfaat gereği cehalet yaymanın arkasındaki sis perdesini aralayan bir bilim dalı. neoklasik yunanca’da agnosis ‘bilgisizlik’, ontoloji ise varlık felsefesi anlamına geliyor. agnotoloji de ya bir ürünü satmak ya da çıkar elde etmek için kasıtlı olarak kafa karışıklığı ve yalan bilgi yaymanın incelenmesi oluyor.

ya da daha açıkça, toplumun bilgi sahibi olmasını istemeyen güçlü kurumlar tarafından yaratılan bilgisizliği inceleyen disiplin. 

ülkemizde pek bilinmeyen bu bilim dalını daha yakından tanımak isteyenler için cehalet yaymanın prensiplerini adım adım inceleyerek agnotolojinin kullanım kılavuzunu oluşturmuşlar. bu adımları uygulayarak siz de menfaatleriniz için cehalet yaymaya hemen başlayabilirsiniz:

1- karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin

agnotolojide temel amaç karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.

2- çıkar elde etme amacı güdün

eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.

3- anlaşılamayan bir olgu bulun

işin en önemli kısmı burasıdır. cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.

4- dengeli tartışma zemini yaratın

soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun.

5- kendi başınıza uzman olun

en iyi ben bilirim diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan bir asılsız bilgi tüccarısınız.

unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu erişildiği anlamına gelmez.
cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür.

kaynakça