BİLİM 24 Ekim 2019
27,3b OKUNMA     424 PAYLAŞIM

Çekirgelerin Birbirine Çarpmama Özelliğinin Star Wars Vasıtasıyla Arabalara Aktarılması

"Bunların birbiriyle ne alakası var?" diyebilirsiniz ancak çekirgelerin birbirine çarpmama özelliği, arabaların kazaları otomatik önlemesi için kullanılacak.

çekirgeler, nöronlar, robotlar ve yıldız savaşları filminin ortak noktası nedir?

bu sorunun cevabı, otomatik araç park sistemlerinin nasıl ortaya çıktığını açıklıyor.

ingiltere, newcastle üniversitesi'nde biyolog ve robot uzmanı olan doktor claire rind. arabalar için çarpışmadan kaçınma sistemi tasarlamak istedi. bu yüzden çekirgelerin çarpışma-önleme sistemini araştırmaya karar verdi.

çekirgeler oldukça basit gözlere ve beyinlere sahiptir, ancak yine de milyonlarcasının olduğu yoğun bir sürüde birbirine çarpmadan uçmayı başarırlar. çekirgelerin bu başarıyı nasıl yönettiğini anlayarak, sinir makinelerine dayalı bir robot sistemi tasarlayabileceğini umuyordu.

işin bu kısmı biraz zahmetliydi- çekirgelerin, görsel sistemlerinin tepkilerini izlemek için, yıldız izletti.


o sıra bilim camiasında "çekirgelere film izleten kadın" denilerek mizah konusu yapılmasına aldırmadı. doktor claire rind, çekirgelerin, filmde özellikle uzay nesnelerine - ya da özellikle ekrana doğru hareket ederken büyüyen uzay gemilerine tepki veren özel nöronlara sahip olduğunu keşfetti.

bu hareket algılayıcı nöronlar, nesnenin görüntüsünün kenarları, görüş alanlarında büyüyüp küçülen gibi görünerek nesnelere yaklaşma ve uzaklaşmayı birbirinden ayırır. sonra rind ve meslektaşları, çekirgenin sinirsel işleyişini kameralar olan küçük bir robota çevirdi ve bir engel parkurunu yakınlaştırdı. robot,% 91 çarpışmalardan kaçınabildi!


şimdi ise nörobiyologlardan oluşan bir ekip, mühendisler ve tasarımcılar, arabalar için otomatik bir çarpışma önleme sistemi üzerinde çalışıyor. “locust projesi” olarak adlandırılan proje yıldız savaşları izleyen çekirgelerden edinilen bilgileri kullanır. uçan çekirgelerin hızı ve doğruluğu çarpışmaları önleyebilir!

kaynak

Bir Yapay Zeka Tarafından Yazılan İlk Masal