TEKNOLOJİ 3 Ekim 2024
5,9b OKUNMA     85 PAYLAŞIM

Çinli Yapay Zeka Şirketleri, ABD'nin Nvidia Çiplerine Koyduğu Kısıtları Aşmayı Nasıl Başardı?

ABD, Nvidia şirketinin yapay zeka alanında kullanılan işlemci gücü yüksek çiplerinin herkesin eline geçmesini istemiyordu haliyle. Peki Çinli şirketler buna nasıl ulaşıyor?

wall street journal’ın haberine göre, çinli yapay zeka şirketleri, abd'nin nvidia çiplerine koyduğu kısıtlamaları aşmanın yollarını buldu. çinli mühendisler, çipleri fiziki olarak ülkeye getirmeden, “gri pazar” adı verilen bir ağ ve bulut hizmetleri üzerinden bu çiplere erişiyorlar. aracı şirketler aracılığıyla kripto para ile yapılan ödemeler sayesinde anonim kalmayı başaran çinli firmalar, bulut sunucularında nvidia'nın güçlü h100 çiplerine ulaşabiliyor. bu sürecin öncülerinden biri olan eski bitcoin madencisi derek aw, yapay zeka sunucuları kurarak çinli müşterilere hizmet sağlıyor.

bitcoin madencisi derek aw, dubai ve abd'deki yatırımcılardan aldığı fonlarla avustralya’da nvidia h100 çiplerini barındıran en az 300 sunucu kurdu ve bu sunucular pekin merkezli şirketler için yapay zeka algoritmalarını işlemeye başladı. aw, çinli şirketlerin nvidia çiplerine yönelik taleplerinin arttığını belirterek, kripto para ile yapılan ödemelerin, şirketlere anonimlik sağladığını ifade ediyor.

bu yöntemler sayesinde, abd yaptırımları teknik olarak ihlal edilmeden çinli şirketler nvidia’nın ileri teknoloji çiplerine erişim sağlayabiliyorlar. abd yasalarına göre, bulut tabanlı hizmetler üzerinden nvidia çiplerine erişim konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor, bu nedenle çinli firmaların bu hizmetlere ulaşması yasal olarak mümkün. ancak bu durum, abd'nin teknoloji transferine yönelik kısıtlamalarını daha karmaşık hale getiriyor ve ticaret gerilimlerini artırıyor.

kaynak: wsj