PSİKOLOJİ 8 Şubat 2024
21,6b OKUNMA     267 PAYLAŞIM

Çocuğunuza Entelektüel Alışkanlıklar Kazandırmanın İşe Yarar ve Basit Yöntemleri

Çocuğunuza öyle ya da böyle kitap okutmak istiyorsanız kendini kanıtlamış yöntemler yok değil.

entelektüel bir çocuk nasıl yetiştirilir?

bunun nasıl olacağını adım adım anlatacağım fakat şunu öncelikle bilmek gerekir ki çocuğum entelektüel olsun diyerek bu anlamda çocuk yetiştirilmez. mealen, kitap okumak için kitap okunmaz diyebiliriz. kitap okumanın erdemine ulaşman gerekir ki okuduğun kitabı anlayabilesin.

bir kere yaşadığımız çağda çocuklar için beyin uyuşturucu etkili çok fazla uyarıcı var. youtube, instagram, gereğinden fazla bilgisayar oyunları vs zaten çocukların eline bir kitap alıp okumasını, bir hobi edinmesini, sanatla uğraşmasını kafadan engelliyor.

şimdi şunu çok duyuyorum ki sosyal medyada da bolca mevcut:"önce ebeveyn olarak evde siz kitap okuyun çocuk sizden görsün ya da çocuğu bilimsel olarak atölyelere götürün, tiyatroya götürün" gibi gibi argüman çok fazla. bakın bunlar tabii ki normal şartlar altında etkili olabilecek etkinlikler fakat finalde çocuk üzerinde çok da bir tesiri olmuyor.

olmuyor çünkü zamane çocuklarının sosyal ya da bilişsel öğrenmeleri çok düşük. yani ebeveynini kendine rol model almıyor ya da sizin ona anlattığımız bilişsel aktarımlar çocuğa geçmiyor.

peki ne yapacağız? gayet basit ki çocuğa davranışsal öğrenme metotları ile yaklaşacağız.

guthrie'nin davranışsal metotları bu anlamda elimizi bir hayli güçlü tutuyor. örneğin, guthrie'nin eşik yöntemi var. alıştırma da diyebiliriz. çocuğunuz kitap okumuyor, ne kadar eline kitap tutuştursanız da çocuk, okuyacağı kitabı eğlencesini engelleyen bir uyarıcı olarak görüyor.

kitap vermeden önce çocuğunuzu kitap fuarlarına götürün, imza günlerine götürün, sonrasında kütüphaneye götürün ki alışma sürecinde kitaba zaten ister istemez kendi kendine yaklaşacaktır. bunu farklı dallar için de yapabilirsiniz. spordan hoşlanmıyorsa, önce bir spor müsabakasına götürün, spor belgeselleri izletin gibi aktivitelerle yavaş yavaş alıştırın ki mutlaka sonuç alacaksınız.

yine guthrie'nin zıt tepki metodunu da uygulayabilirsiniz. ortamda bir olumlu bir de çocuk için olumsuz olan kitap okuma olsun. çocuğun sevdiği şey, abur cubur ise bir kitap fuarına gittiğinizde ona abur cubur verin. çok sevdiği şeylerin yanına mutlaka kitap ekleyin. çocuk bir süre sonra göreceksiniz kitaba da sempati besleyecek. ben kendi çocuklarımda bu metotları uyguluyorum ve ciddi güzel sonuçlar aldım. zaten devamında çocuk kitabı kitap okumak için değil gerçekten sevdiği için okumaya başlıyor.

aynı şekilde sanatsal aktivitelerle de uygulayabilirsiniz. insan zihni, hele ki çocuk zihninin davranışsal metotlardan kaçması çok ama çok zor. çocuğum entelektüel olur olmaz orasını bilemem ki sürekli analitik düşünmesini kendi doğrularını kendi bulmasını da bu metotların yanına eklediğinizde, kendini bilen, sorumluluk sahibi, kendini ifade eden çocuklar ortaya çıkacaktır.