İLGİNÇ 24 Eylül 2024
6,6b OKUNMA     66 PAYLAŞIM

Cüce Olarak Doğup Dev Olarak Ölen Tek İnsan: Adam Rainer

18 yaşındayken yalnızca 1,2 metre boyundayken, 32 yaşına geldiğinde 2,18 metre boya ulaşan Adam Rainer'ın ilginç hikayesi.

cüceliği olan biri devleşmeye yakalanırsa ne olur?

anormal büyüme hormonu seviyelerinin neden olduğu büyüme bozuklukları söz konusu olduğunda cücelik ve devlik spektrumun iki zıt ucudur. cücelik önemli ölçüde daha kısa boyla karakterize edilirken, devasalık aşırı büyüme ile karakterize edilir ve bu da anormal derecede uzun boyla karakterize edilir.

adam rainer, 18 yaşındayken yalnızca 1,2 metre boyunda olması nedeniyle cüce olarak sınıflandırıldı. ancak 20 yaş civarında, hipofiz bezinin yakınında, hız kesmeden büyümesine neden olan bir tümör gelişti. (bkz: akromegali). 32 yaşına geldiğinde 2,18 metre boyuna (yani shaquille o'neal boyunun 2 cm fazlasına) ulaşmıştı.


ama, büyümeye devam etti. ve ne yazık ki vücudunu destekleyecek kas-iskelet sistemi yoktu. omurgası eğrilmeye başladı ve eklemleri de düzgün çalışmıyordu.

büyüme hormonları yaşamı boyunca görünüşünü değiştirmeye devam ettiğinden kafatası ve yüzündeki etkiyi de görebilirsiniz:


30'lu yaşlarının ortalarında yatalak hale geldi ve artık kendi başına fazla hareket edemiyordu.

ne yazık ki, etkili tedaviler mevcut olmadığında devlik büyümeye ve insanı büyütmeye devam eder ve sonunda onların sonu gelir. bu arada abraham lincoln'ün de bu durumdan muzdarip olduğu ve eğer etkiler çok belirgin hale gelmeden önce suikaste uğramamış olsaydı acı verici bir şekilde öleceği tahmin ediliyor.


adam rainer, 1950 yılında 234 cm ila 239 cm arasında bir boydayken öldü. yaşamı boyunca hem cüce hem de dev olarak sınıflandırılan, bilinen tek kişidir.