CV Hazırlarken Sizi Birkaç Adım Öne Taşıyacak Taktikler
1. iki sayfalık bir özgeçmiş idealdir. hem iş tecrübesi olanlar için hem de yeni mezunlar için. yeni mezunlar staj bilgilerini, en azından hangi bölümde staj yaptıklarını ve stajlarının ne kadar sürdüğünü mutlaka yazmalı. iş deneyimi olanlar da tüm iş deneyimlerini yazmalı. (çok eski olanlardan daha kısa bahsetmek yeterli olacaktır.) ikcı, kariyer gelişiminizi, çalıştığınız alanları tam olarak görebilsin.
2. değinilmiş olmasına rağmen çok önemli olduğu için söylemeden geçemeyeceğim. webcamden çekilmiş fotoğraflar, palmiye önünde çekilen yaz tatili fotoğrafları, inanmayacaksınız ama çalışma masanızda çektirdiğiniz fotoğraflar cv için uygun değildir. biz de insanız, görünce gülüyoruz. erkekler takım elbiseye de gerek yok gömlekli şöyle traşlı düzgün bir fotoğraf, kadınlar da derli toplu bir vesikalık fotoğraf kullanabilirler. ufka bakarak yandan poz vermeyin lütfen, ona da gülüyoruz.
3. donjuanali@xxxmail.com, ruzgarin_oglu@yyymail.com gibi mail adreslerini tercih etmeyin. ikcılar en fazla güler ama yarın bi gün işe başlarsınız, iş başlangıcı için size atılan mailin bilgi kısmındaki yöneticileriniz de o mail adresini görür, lakabınız işe başlamadan hazır olur, uyarıyorum.
4. yapmadığınız şeyleri, size ait olmayan unvanları kullanmayın nolur. iyi kötü unvan yapılarından haberimiz var. ciddiye alınmazsınız.
5. önyazı iyidir, ama kısa tutun. önyazınız çarpıcı olsun cümlesine kanmayın. kanın da çarpıcı olmakla, komik olmak arasındaki ayrımı unutmayın. her gün yüzlerce cvye bakılıyor, her pozisyon için aranan ilk özellik cem yılmaz olmak değil. akıcı bir dil, sade bir anlatım, kısa ve kararlı bir önyazı her zaman en iyisidir.
6. türkiye’de yaşıyorsanız ve burada iş arıyorsanız doğum tarihinizi ve cinsiyetinizi özgeçmişinizde belirtin, o bilgiler önemli. her pozisyon için insan kaynaklarından istenen yaş aralıkları, cinsiyet durumu farklı olabiliyor. gözünüzü seviyim bilinen yabancı dillere türkçe yazmayın, allahın adını verdim bak.
7. ev telefonu, cep telefonu ve email bilgilerinizi mutlaka cvye yazın. size ev telefonu ve cep telefonundan ulaşamayan ikcılar mail atabilsin. bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin, arkadaşlarımıza telefon numaralarınızı dağıtmıyoruz. ismi saklı özgeçmiş diye bi nane var kariyer.nette, telefon numaralarını da yazmayan akıllı adaylar oluyor. biz de mit'te çalışmıyoruz herhalde, nasıl ulaşacağız size?
8. erkek adaylar askerlik bilgisini mutlaka yazsın, tecilliyse ne zamana kadar tecilli, bittiyse ne zaman bitti, yıl olarak belirtmekte fayda var.
9. iş tecrübelerinizin tarihlerine dikkat edin. telefonda da teyit edildikten sonra, o pozisyonda çalışılan zaman bilgisini yanlış verdiğiniz "iş görüşmesinde" ortaya çıkarsa ayıp etmiş olursunuz.
10. cvde her şey sondan başa doğru yazılır unutmayın. (son iş tecrübesi en önce yazılır vb.)
11. eğitim bilgilerinizde hata veya eksik olmasın. bitirmediğiniz/ bitiremediğiniz lisans/ yüksek lisans/ doktora programlarının yanına tamamlanamadı gibi bir uyarı ekleyin. hangi ilkokulda okuduğunuzu bilmemize gerek yok, liseden başlarsanız yeterli. mezuniyet yılınızı sakın yanlış yazmayın, insan okulu hangi yıl bitirdiğini hatırlamaz mı canım.
12. referans bilgilerinizi paylaşmak istemiyorsanız “istenildiğinde verilecektir” gibi bir şey yazın. “benim referansım sadece benim” yazmayın, yapmayın bunu. genelde (bazı pozisyonlar hariç) iş görüşmesine davet edilmeden önce referans araştırılması yapılmaz.
13. örneğin televizyon izlemek (hobi olarak yapan var bunu, cvlerde görüyorum devamlı) hobi değildir. görüşme süreciniz olumlu devam ederse, son aşamaya kadar cvniz bir sürü yönetici tarafından incelenecek, teknik yöneticiyle görüşmeye girdiğinizde de cvniz onun elinde olacak. her yerden + alırsınız, hobilerdeki televizyon seyretmek yüzünden işi kaybetmeyin, ben sizin için söylüyorum.