SANAT 20 Kasım 2017
115b OKUNMA     958 PAYLAŞIM

Da Vinci'nin Yeni Keşfedilen ve İnanılmaz Bir Fiyata Satılan Gizemli Tablosu: Salvator Mundi

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir müzayedede, rekor kırarak tam 450.312.500 dolara satılan tablo, sanat camiasında uzun süredir yokluğu hissedilen entrika ve heyecan duygusunu geri getirmiş gibi.

hem tablonun keşfi, hem de satılma süreci sanat tarihinin en önemli olaylarından biridir.

şu süper bir ön analiz


Leonardo da Vinci'nin Son Parçası – Salvator Mundi


şu da süper bir konuşma üzerine


Alastair Sooke & Christie’s Specialistleri Da Vinci'nin Salvador Mundi Eserini Tartışıyor


"salvator mundi" , yani "dünyanın kurtarıcısı" tablosunu 1519 yılında ölen leonardo da vinci 1499 ila 1500'lerin başında çizmişti, isa elinde dünyayı tutuyor.

bir de öteki taraftan bakalım gelileo galilei 1564 yılında doğmuştu, bu tablo çizildikten 50 yıl sonra! dünyanın da vinci'nin tablosunda olduğu gibi söylediği için kilise tarafından yargılanmasıyla tablonun çizilmesi arasında 115 yıl var.

walter isaacson elindeki saydam dünyanın ters yansıma ya da kendisini göstermeme hikayesini de, leonardo da vinci'nin içine giren ışığı yansıtmama mucizesi olarak tanımlıyordu.

gerçekte görüntünün şöyle çıkması gerekirdi


escher'in küresine benzer bir sonuç da çıkabilirdi


dünya dışındaki bölümlere bakalım

isa'nın arkası simsiyah. tıpkı uzaydan bakıyormuş gibi. da vinci, düpedüz uzay'dan insanlığa bakan isa'yı anlatıyor bu vesileyle. bir çok imitasyonda isa'nın başının arkasında bir melek haresi gibi parlaklık olur, burada yok; belki restorasyonlar arasında gitmiş olabilir düşüncesi de hakim.

örnek olarak 1510 ila 1530'da hollanda'da çizilmiş salvator mundi


örnek olarak titian'ın 1570 yılındaki salvator mundi'si 


resmettiği de tekrar diğer eserlerinde olduğu gibi kendisi tartışması da var, büyük ihtimal de öyle. kendini çiziyor.

yine de karşımızdaki tablo yoğun restorasyon geçirmiş hali, orjinalinde sakalı daha belirgindi


okulunda çizilen ilk imitasyonlarından biri de bu (1503), kadınsı bir karakter olarak da resmetmiş


tablonun satılma hikayesi de daha ilginç

francis cook isimli koleksiyonerin hayırsız ve değerbilmez mirasçıları tabloyu 45 pounda satıyorlar. düpedüz çerçeve parasına, değeri hiç yok anlayacağınız.

2005 yılındaki robert simon isimli bir koleksiyoner değerini kısmen anlıyor ve 10,000$'a satın alıyor gerçek olduğunu söylemeden. gerçek ortaya çıkınca 2013 yılında rus milyarder, monaco futbol takımının da sahibi dmitry rybolovlev 127,5 milyon dolara tabloyu satın alıyor. (monaco'yu geçen sene şampiyon yapıp, yıldız oyuncularının satışından da 435 milyon dolar gelir elde etmişti bir yandan da)

ardından düzenli olarak tabloyu daha yüksek bir fiyata satalım diye kapısını aşındırıyorlar, devreye christie's giriyor, 300 milyon doların üzerinde satıcaklarına kesin gözüyle bakıyorlar. dünya rekoru zaten geffen'in 2015'de kooning'in 300 milyon dolara sattığı tablosuydu o ana kadar da. cezanne'in tablosu 2011'de 250 milyon dolara, gaugin'in tablosu da 210 milyon dolara satılmıştı 2014'de de.

ama da vinci ayrı bir seviye, hani paha biçilemez derler ya, cidden paha biçilemez. tablo şu an toplamda 450 milyon dolara satılmış olsa da, 5 yıl sonra tekrar bir açık arttırmada 1 milyar dolara da satılabilir. satın alan belli değil, bir ülke olabilir, bill gates ya da kenneth griffin olabilir (gerçi onlar söylerlerdi aldık diye), yatırım fonu olabilir, banka olabilir, hatta satın alma sahte bile olabilir; bir sonraki satışta detayları belli olur.

5 milyar dolar üzerinde parası olan 150 kişi var dünyada zaten, er ya da geç belli olur kimin aldığı. jeff bezos (amazon) ya da alice wolton (wall-mart) 'ın da açık arttırmada olduğunu söyleyenler var, ama onlar mı alan belli değil henüz.

özetle, sanat tarihinin bu yüzyıldaki en önemli olayına sebebiyet veren eserdir.

Bonus: Leonardo DiCaprio'nun da rol aldığı "Salvator Mundi'ye Bakış" videosu