BASKETBOL 6 Haziran 2024
6,2b OKUNMA     238 PAYLAŞIM

Dallas Mavericks-Boston Celtics NBA Finallerini Kim Kazanır?

TSİ 7 Haziran 03:30'da NBA Finalleri başlıyor. Bir tarafta Luka Doncic, öbür tarafta Jason Tatum... Kim kazanır?
Fotoğraf: Yahoo Sports

Dallas Mavericks kazanır diyen bir görüş

nba finals 2024... bitmek bilmeyen bir aranın ardından bu gece tsi 03.30'da başlayacak olan finaller.

nba tarihinde normal sezonu kendi konferansında 5. sıra ya da daha geride bitirerek nba finaline yükselen takımlardan sadece meşhur 1995 houston rockets şampiyonluğa ulaştı. listenin kalanı burada. yani dallas'ın işi görünen de zor. boston'ın kağıt üstünde porzingis'e sağlıklı olarak kavuştuğu senaryoda defosu yok denecek kadar az. ama pek tabi ezbere konuşmak yakışmaz böyle zamanlarda, 'öyle değil o işler' diyerek bir şeyler söylenebilir..

nba tarihinde 3 sayı denince takım olarak akla ilk olarak 2015 sonrası warriors ve zamanın ötesindeki mike d'antoni takımları gelebilir. ancak 2023-2024 celtics'i de buraya koymak gerekli. bu sezon buldukları 1351 üç sayı isabeti tarihte 2. sırada. yine normal sezonda boston'ın 8 kişilik ana rotasyonundaki herkes 100 üç sayı isabetini aştı, muhtemelen bu da bir rekor. playoff'larda ise derrick white uzak ara boston'ın en iyi dış atıcısı. maç başına %40 ile 3.4 üçlük isabeti var. celtics'ın iyi şut attığı bir günde kaybetme şansı çok düşük. celtics'in nba finaline gelirken karşılaştığı rakiplerin labut gibi devrilmesinden bağımsız her takıma üstünlük sağlayabilecek bir hücum gücü var.

tartışmasız kariyerinin en iyi dönemini geçiren jaylen brown bir süredir konferans finallerinde de verilen mvp zımbırtısını kazanarak geliyor. porzingis ilk turda yaşadığı sakatlıktan tamamen kurtulmuş olduğu söylenerek seriye başlıyor. 3 sayı tehdidi ve artık pota altında bostan korkuluğu olmamaya karar vermesiyle celtics'in en kritik ismi olabilir. celtics geçtiğimiz yıllarda onun gibi bir uzuna sahip değildi.

madalyonun öbür yüzünde ise celtics için daha kritik bir isim var. jayson tatum bir nba finali maçında çıkıp 50 sayı atacak potansiyele sahip olmasına rağmen özellikle bu sezon stabil bir oyuna sahip değil. iso oyunlarda pozisyon başına bulduğu sayı 0.89 lig ortalamasının bariz altında. efektif şu yüzdesi %39, playoff 3 sayı yüzdesi %29. çembere yakın bitirme yüzdesi yüksek olsa da penetreye dayalı bir oyunu yok. tatum'un eşik atlayamadığı bir seri olursa maç içinde bire bir kalması dallas'ın işine gelecektir. maça göre hangi tatum'un sahada olacağı celtics için serinin boyunu belirler. helva da yapabilir bok da çıkabilir nihayetinde.

dallas ise playoff boyunca büyük katkı sağladığı daniel gafford/ dereck lively uzun kombinasyonundan belli oranda vazgeçmek zorunda. ribaunt dominasyonu ve pota altındaki caydırıcılık bu takımı finale kadar getirdi. ancak celtics boyalı alanı tehdit eden ya da potaya giden bir takım değil. porzingis'in pivot olduğu 5'lerde tamamen 5 dışarıda oynayabiliyorlar. koçluğu yıllardır şüpheli olan ancak kariyer sezonunu yaşayan jason kidd dönem dönem pj washington/maxi kleber ekseninde bir uzun rotasyonu ile beş yapabilirse helalliği alır.

dallas'ın burada olmasının yegane sebebi luka doncic'i ise herhangi bir pick and roll esnasında savunmak imkansıza yakın. gafford,lively,djj üçlüsü playoff'larda en çok alley oop bitiren üçlü. çünkü doncic kendine yaratamadığı her pozisyonda devrilen adamı potanın ağzında buluveriyor. konferans finallerinde rudy gobert bile bu oyunları savunamadıysa boston celtics'in buradan ağır hasar alacağı kesin. jrue holiday/derrick white ikilisi de ne kadar iyi savunmacılar olursa olsun doncic'e karşı kısalar. belki kötü bir şut günü ya da ekstra top kaybıyla oynadığı maçlarda dallas'ın kazanma şansı çok zor olsa da doncic'in performansının boston savunmasıyla çok bir alakası yok.

aynı şekilde şam şeytanı kyrie irving de bire bir savunulacak bir oyuncu değil. kağıt üstünde muazzam playoff geçirmese de akıl sağlığı hiç olmadığı kadar iyi. nba tarihinin en büyük şutlarından birini sokmuş bir oyuncu olarak buradaki en tecrübeli isim. luka ile birlikte toplamda 60 sayıya yaklaştığı ya da geçtiği her maçı dallas kendi tarafına çekebilir.

celtics'in bu finalleri 4-1 kazanıp evinde şampiyonluğu ilan edecek gücü olmasına rağmen 4-3 kaybedecek bir basiretsizliğe de sahip. ben de celtics'ın şampiyonluğu için 4-1 gibi evinde bitirdiği keskin bir sonuç olması gerektiği kanaatindeyim. serinin en az 6 maç ve üzerinde biteceği her senaryoda luka&kyrie ikilisi ağır basacaktır. celtics bariz şekilde daha iyi takım olmasına rağmen yakın tarihi olmadık yerlerde tıkandıkları örneklerle dolu.

aksine hiç şaşırmayacak olmakla beraber belki luka&kyrie ikilisi 60 sayı kombinasyonunu 3-4 maçta yakalar, mavs uygun 5'i bulur ve ribauntlarda üstünlük kurar+pj köşe şutlarını sokar. işte celtics o gün tükenecek (sezen was here) ve halaların bıyığı çıkmaya başlayacaktır.

böyle şeylere inanmak gibi bir huyum vardır. şampiyonluğu da 4-3 dallas'a verdim gitti (hayırlı uğurlu olsun).

Boston Celtics kazanır diyen bir görüş

en sonunda nba finallerine ulaştık!!!

sezon içi turnuvasının demlenmemiş çay tadındaki o garip tadı, lakayt maçlar, kötü all-star derken mart-nisan gibi toparlanmış olan lig kendi havasını play-off'larla buldu buldu buldu ve doğu ve batının damıtılmış şampiyonları ile bu sene boston-dallas finaline erdik. öncelikle ev sahibi avantajı celtics'de onu demiş olalım ve inceleyelim nerede ne var kimler ne durumda:

nba finalleri söz konusu olduğunda yetenek, açlık, tecrübe, atletik yeterlilik gibi faktörlerin genel bir kombinasyonu ortaya çıkar ve yıllar içinde gördük ki bunlar içinde en önemli faktör "buraları oynayabilme tecrübesidir". bu noktada boston celtics kadrosu 2. finalini oynayacak ve bir adım öne çıkıyor dahası jrue holiday gibi bir isim, 2018'de kyrie irving'in havalara girip yapacağını iddia ettiği o zamanın liderlik iddiasını bu sene finallerde gösterecek çok önemli bir figür. dallas bu konuda doncic'in ilk finali olsa da avrupa'dan beri yıllardır üst düzey oynama tecrübesine ve kariyerinin 2. baharını geçiren çok olgun (bunu dediğime aslında inanamıyorum) bir kyrie irving'le durumu dengelemeye çalışacak. boston oyun alışkanlığı ve porzingis'in de dönüşü ile durdurulması imkansıza yakın olan oyun kimyasıyla bence oyun tarzları açısından öne çıkıyor. doncic ve irving'e minnesota'dan çok daha fazla ve çeşitli savunma karşılıkları verebilir durumdalar. pota altında sertlik açısından ezilmeleri olası orada blok ya da ribaundlarda ayakta durabilirler ama dallas'ın orada çok ekmek yeme ihtimali var. holiday-white-brown-tatum-porzingis beşini doncic-irving- jones jr- washington-gafford beşi hızlı ve etkin biçimde savunamaz bence. doncic ve irving'in sırtına çok fazla binecek bir seri olacak dallas açısından. ayrıca dereck lively'nin porzingis ve horford'a yapacağı savunma (gafford'dan daha bile çok oynayabilir) aşırı önemli.

bence burada çok şeyi değiştirecek bir değişken var; henüz konuşmadığımız tatum-brown ikilisi. özellikle play-off döneminde aldığı mega kontratın hakkını verebilmek için brown sahaya ciddi "karakter" koydu. bu istatistik koymaktan daha önemli. derrick jones jr'ı çok ama çok zorlayacaktır. jason tatum'ı ise kim nasıl tutar bilemiyorum pj washington ona yetecek kadar mobil değil. alan daraltma ve ikili sıkıştırmalar çokça devreye girecektir ve tatum'ın boğulduğu anları da sıklıkla yaşarız bence. brown, white ve porzingis'i çok görürüz bence sahnede. holiday'i savunmada etken olarak bekliyorum.

dallas finali alacaksa doncic-irving her maç +30 sayı atmalı ve aynen wolwes serisinde olduğu gibi diğer herkesi asistlerle boş şutlarla buluşturmalı.

boston finali alacaksa dallas'ın guardlarını yavaşlatıp kanat ikilisiyle skor ağırlığı yakalamalı. brown/tatum birincil etken olamazsa boston seriyi alamaz.

tahmin: kalbim doncic'in bir yüzük almasını istiyor. normalde yıllardır ligde en sevdiğim takım celtics olmuştur özellikle brown-tatum dönemiyle ama dallas'ın finale geliş sürecinde daha zalim mücadelelerden geçerek buraya kendini atmasına çok ama çok saygı duyuyorum. umuyorum ve istiyorum ki luka magic kazanır. "gerçek winner kimdir?" diye kendime sorduğumda luka doncic hem tatum hem de brown'ın çok daha önünde ve çok daha meziyetli. sahaya koyduğu hikaye çok daha güzel. [üzülerek] mantığım ise 2017 golden state'den sonra kurulmuş en iyi takımın yüzük kazanacağını söylüyor bana. o yüzden 4-2 celtics diyorum.