BİLİM 20 Haziran 2016
33b OKUNMA     1121 PAYLAŞIM

Delilik Olarak Bilinen Kendi Kendine Konuşmanın İnsan Hayatına Olan Faydaları

Genel olarak insanların yüksek sesle düşünmesi veya kendi kendine konuşması bir tür piskolojik bozukluk gibi gözükse de aslında yüksek sesli düşünmenin birçok faydası varmış. Sözlük yazarı "aklimayazcakbirnickgelmediyaa" paylaşıyor.
iStock.com

delilik olarak adlandırılan kendi kendine konuşmanın aslında faydalı olduğu.
kendi kendine konuşmak beynin daha verimli çalışmasını sağlar.

bir deneyde gönüllülere 20 farklı resim gösterilip ve içlerinden belirli birini (elma , ekmek gibi) aramaları istenmiş. deneklerin yarısı o nesneyi ararken bir yandan da nesnenin ismini yüksek sesle tekrar ederken diğer yarısı ise sessizce o nesneyi aramışlar. deney sonucunda1. grup 2. gruba göre aradıkları nesneyi daha hızlı bulmuşlar. bir şeyleri yüksek sesle söylemek hafızayı canlandırır. kelimeleri pekiştirir ve daha somut hale gelmesini sağlar.

yüksek sesli konuşmak ancak bildiğin şeyleri ararken işine yarar.
yüksek sesle konuşarak bir şey bulmak genel olarak insanlar için daha kolay ama eğer ne aradığınızı bilmiyosanız yüksek sesle söylediğinizde obje beyninizde canlanmayacağından bi faydası olmayacak. eğer ne aradığınızı bilmiyosanız yüksek sesle tekrar etmek sadece kafanızı karıştırır.

çocukluk dönemimizden beri kendi kendimize konuşuyoruz.
kendi kendine konuşma çocuklara davranışlarını yönlendirme konusunda yardımcı olur. mesela ayakkabı bağlarlarken nasıl yapacaklarını adım adım akıllarından geçirerek olaya odaklanırlar. çevrenizdeki küçük çocukları düşünün , oyun oynarken , üzerlerini giyinirken kendi kendine konuştuklarını görmüşsünüzdür. küçük bi çocuk arabasıyla oynarken bu araba şuradan geçebilir ama bu kamyon buraya sığamayacak kadar büyük şeklinde kendi kendine konuşurken aslında o kamyonun oradan geçip geçemeyeceğini aklında canlandırarak anlamaya çalışıyor. çocuklar hareketlerini akıllarından geçirerek yani yüksek sesle konuşarak gerçekleştirirler , biri onlara bi komut verdiğinde o komutu tekrar etmelerinin nedeni daha iyi kavramaktır. aynı şekilde yetişkin birine bi soru sorduğunuzda soruyu tekrar etmesi zaman kazanmak istemesinden değil ( bu yüzden de olabilir pek tabii) çocukluğundan gelen bu alışkanlığındandır. soruyu yüksek sesle tekrarlayarak aynı anda hem soruyu doğru anlayıp anlamadığından emin olup hem de kelimeleri beyninde canladırarak cevaba daha kolay ulaşıyor.

kendi kendine konuşmak düşüncelerimizi organize etmemizi sağlar.
kendine kendine konuşmak önemli ve zor kararlar almamızı kolaylaştırır. düşünceleri netleştirip olaylara farklı açılardan bakmanızı sağlar. karar aşamasında birine danışınca olumsuz bi yorum yaptığında saldırganlaşabilir ya da o bu konuyu bilmiyo diye düşünüp görüşünü pek ciddiye almayabilirsiniz. ama aynı olayı kendinizle tartışırsanız durumun negatif yönlerini düşündüğünüzde saldırganlaşmak yerine daha objektif olursunuz.