YEME İÇME 9 Temmuz 2020
287b OKUNMA     667 PAYLAŞIM

Demet Akalın'ın Boğaz'daki Yeni Restoranı Hira Han'da Yemekler ve Fiyatlar Nasıl?

Son dönemdeki çıkışlarıyla gündeme gelen pop şarkıcısı Demet Akalın, İstanbul Boğazı'nda Antep restoranı açtı. Akalın'ın restoranını deneyimleyen bir Sözlük yazarı, burayı detaylı şekilde anlatmış.

türkiye’deki restoran işletmeciliğinde batmak istersen önünde iki seçenek var: çok kalitesiz bir mekan olmak ya da çok kaliteli bir mekan olmak. hira han da bu riski almış, ciddi paralar harcamış ve aşçısından mutfak malzemesine kadar ne varsa antep'ten ithal etmiş. boğazın, kalabalık ve gürültüden izole noktalarından biri olmakla birlikte; daha ziyade “yolumuz düştüğü zaman” uğradığımız anadolu hisarı’nda, big chefs’in hemen yanında kendine yer açmış.

restoran üç ana bölümden oluşuyor; boğaz manzaralı geniş salon, arka bölümde küçük bir iç salon ve gruplar için ayrılmış üst salon. iç mekan modern, pastel tonların ağırlıkta olduğu, göz yormayan bir dekorasyona sahip lakin antep mutfağı formatına tam anlamıyla uygun mu? bence bi bistro havası da var sanki. ferah, manzarası çok iyi, rumeli hisarı’nı karşısına alan bir mevkide.


hijyene özen gösteriliyor ve ortamda rahatsız edici bir koku yok

yalnız koca mekanın tuvaletinde iki lavabo ve bir tane kağıt havlu makinesi var. kağıt havluları manuel alabileceğimiz bir aparat koyarlarsa en azından üç dört kişi kağıt havlu makinesinin arkasında sıra beklememiş oluruz. yetmişlerin türkçe şarkılarını çalıyorlar, kötü değil ama enstrümantal seçimler konseptlerine daha uygun olurdu sanki.

covid-19 nedeniyle menü vermiyorlar. yerine üzerinde karekod olan plaketler var masalarda:


karekod okuyucu indirmek, dokunmatik telefonun küçük ekranında menü okumak pratik olmamakla birlikte epey de zaman alıyor. yerine tek kullanımlık çıktı menü vermek çok zor olmasa gerek? başlangıç olarak ikram tabağı ve yanında iki adet sıcak lavaş geliyor. ikram tabağında aromatik tadı ve püremsi kıvamı olan gaziantep tereyağı, sızma zeytinyağı, otlu tulum peyniri ve karışık antep baharatı mevcut. karışık antep baharatı kaldırılıp yerine acılı ezme konulmalı. otlu tulum peynirini ekstra beğendim.

antep mutfağı olmalarından mütevellit, en iddialı oldukları yerden başladım ve kebap söyledim.


eti ortalama lezzete sahip ama yağ oranı iyi ayarlanmış, sulu, iyi pişirilmiş bir kebap geldi. ekstra mı? kesinlikle değil ama hayal kırıklığı da yaratmaz. siz simit kebabını tercih edin. eti nereden alıyorsunuz diye sordum, her şeyi antep'ten getiriyoruz cevabı verildi. istanbul'daki en iyi restoranlar eti bursa - balıkesir bölgesinden alır. bence hira han da öyle yapmalı. menüde "karışık et tabağı" gibi bir seçenek olmadığını da belirtelim.

kızartılmış içli köftesini çok beğendim. bulgur ve et oranı dengesi iyi ayarlanmış, iç malzemesi güzelce kavrulmuş, dağılmayan, çıtır çıtır bir içli köfte geldi. haşlanmışı da mevcut menüde. ben olsam bir de mangalda yapılanı eklerdim. içinde antep fıstığı mı yoksa ceviz mi kullanmışlar diye soracaklara cevaben, tabii ki ceviz.


meze çeşitleri sınırlı fakat lezzet olarak genel ortalamanın üzerinde

boğazın kenarında, çok iyi mezeleri olan bir işletmede alkol olmaması ise bittabi hayal kırıklığı. nedenine gelince, mal sahibi olan vakıf, alkol satışına izin vermiyormuş. aynı restoranı kuruçeşme - baltalimanı arasında, menüde alkol de bulunacak şekilde açmış olsalar pek çok mekanı gömerlerdi gibi geliyor. alkol demişken, alkolsüz içecek menüsü oldukça zayıf. asitli içecekler ve ayran dışında bir şey yok. ayranı çeşitlendirip, birkaç şerbet de eklense fena olmaz.

hira han'ın en zayıf olduğu yer tatlılar

tek kişi olduğum için katmer yerine havuç dilimi siparişi verdim ama gelen 35 liralık havuç diliminin çok daha iyisini sirkeci'nin arka sokaklarında yarı fiyatına yemiştim. ya tatlı ustası değiştirilmeli, ya da koçak veya zeki inal'dan getirtilmeli. antep yemekleri yapan bir yerin tatlısının ortalamanın altında olma lüksü yok.


çayı ikram ettiler, kahve için de ısrar ettiler ama vaktim olmadığı için teşekkür ettim.

fiyatlara gelince; konumuna, kullandıkları malzemelerin niteliğine ve rakiplerinin fiyatlarına bakınca ortalama diyorum. develi, yüzevler gibi mekanlarda tadımızı kaçıran kuver ücreti hira han'da sadece 10 lira, bunu da ekleyelim.

04.07.2020 tarihi itibarıyla menüsü


son olarak

birtakım eksiklerine rağmen genel olarak beğendim. premium bambi büfe halini almış big chefs'ler ve salaş balıkçılar dışında anadolu hisarı'nda yeni bir seçenek daha yaratması güzel. antep mutfağının yanında brunch / kahvaltı konusuna da kafa yorup, restoranın dışına gaziantep'ten getirdikleri ürünleri satmak için bir de kiosk açarlarsa fevkalade iyi olur.

artıları

1) lokasyon
2) mutfak ekibi
3) malzeme kalitesi
4) ferah iç mekan ve aşırı rahat koltuklar

eksileri

1) lokasyon
2) tatlılar
3) alkol yok
4) sınırlı menü
5) vegan menü yok
6) açık alanı yok