BASKETBOL 28 Mart 2019
18,3b OKUNMA     759 PAYLAŞIM

Dibe Vurması Beklenen LA Clippers'ı Play-Off'a Sokmayı Başaran Koç: Doc Rivers

Defansif oyun tarzı ile bildiğimiz koç Doc Rivers, 2008'de Boston Celtics ile kazandığı şampiyonluktan sonraki belki de en önemli koçluk başarısını yakaladı diyebiliriz. Los Angeles'ın hep üvey evlat muamelesi gören takımı Clippers'ı bu sezon play-off'a sokmayı başardı.

Kimdir?

nba'de san antonio spurs ve new york knicks'in de dahil olduğu takımlarda forma giymiş, daha sonra 1999 senesinde koçluk görevine başladığı orlando magic ile ilk senesinde zayıf bir kadroya rağmen son maça kadar playoff iddiasını sürdürmüş ve yılın koçu seçilmiş, 18 kasım 2003 itibarıyla orlando magic'in sezona 1-9 gibi bir galibiyet oranıyla başlaması sonrası görevine son verilmiş şahsiyettir.

2004-2013 yılları arasında boston celtics'i çalıştıran rivers, celtics'in 2007-2008 sezonuna muhteşem bir giriş yapmasındaki en önemli isimdir ayrıca. üç tane basketboldan soğumuş adamı (ray allen, kevin garnett, paul pierce) almış yine birer hırs küpüne döndürmüştür. sonucunda boston son yıllardaki en iyi performansını sergileyerek şampiyonluğa ulaşmıştır.

Boston yıllarında Kevin Garnett ile birlikte. / Fotoğraf: Ketih Allison


Clippers'ı play-off'a sokması üzerinden yapılan bir analiz

2013'te los angeles clippers ile anlaşan doc rivers, bu sene itibarıyla kumaşını gösteren iyi bir koç. takımın eski oyuncusu kafasız blake griffin (detroit'e gitti adam oldu), işe yaramaz oğlu ve deandre jordan gevşeği gidince herkesin rolünün cetvelle çizildiği bir sistemle bu sezonu nadasta geçirmesi beklenen los angeles clippers'ı playoff'a soktu. ve eşleşme şansına göre daha da ilerisi hayal olmayabilir.

bu adamdan hareketle şunu da yazmak istiyorum, bu sene playoff'a kalan takımların hepsinin koçu iyi. kalburüstü bile değil, iyi bak. (belki bir tek billy donovan hariç, o da kalburüstü) bu sene en ucundan playoff görecek orlando'nun koçu/miami'nin koçu da en rahat şekilde playoff gören takımların koçu da tartışmasız iyi. nba koçlarını avrupa'ya göre ciddi anlamda zayıf bulurum ama nba'de koçların seviyeleri birbirine çok yaklaştı, steve clifford'ından mile budenholzer'ına, igor kokoskov'undan david fizdale'ine kadar los angeles lakers haricindeki her takımın koçu iyi (minnesota'nın da kötüydü ama kovdular). artık mike brown, jason kidd, tyronn lue gibi işe yaramazların iş bulması çok zor, ancak lakers (ya da minnesota) gibi bir enayi bulmaları lazım. her takım resmen birbirini ileriye itiyor, böyle kümülatif bir ilerlemenin daha önce hiçbir ligde gerçekleşmediğine de eminim. 2010-2013 arasını kasıp kavuran tom thibodeau bir daha koç olamayabilir mesela, halbuki hangi spor olursa olsun bir antrenör bir ligde bir döneme damga vurduysa o ligde illa bir şekilde tutunur. ama şu an nba'de koç bazında böyle bir şey yok, her an oyun dışı kalabilirler. koç havuzu ciddi anlamda dar olmasına rağmen, koç arayanın başkasının yardımcı koçuna dilenmesi gibi bir durum olmasına rağmen kimsenin işi garanti değil ve bu inanılmaz pozitif bir durum.

bu özellikle küçük pazar takımlarını daha dişli ve yarışmacı hale getiriyor bence. çünkü milwaukee gibi takımlar jason kidd gibi matematik özürlü akılsız koçlardan kurtulup iyi koçlar getirdikçe daha üst sıralara tırmanıyorlar ve serbest piyasadaki oyuncuların da dikkatini çekiyorlar. son iki senedir indiana pacers'ta, los angeles clippers'ta, denver nuggets'ta yakalanan takım havası ciddi anlamda daha önceden olmayan bir şey. nba'deki media day olayını inanılmaz samimiyetsiz bulurum ama indiana pacers'ın media day'i gerçekten samimiydi. adamların gerçekten kenetlendiği ortadaydı. bunda koçların çok ciddi payı var, 2017 playoff'unda batıran koç nate mcmillan 2018 playoff'unda elenmesine rağmen başarılı denilebilecek bir sezon geçirdi ve ondan sonra bu tabloyu yakaladı indiana pacers.

öyle lance stephenson gevşeğinin basketinde 6 kişi yerlerde sürününce takımdaşlık, rajon rondo'yu köşede üçlükte bekletince koçluk olmuyor yani. her ne kadar golden state warriors basketbol anlamında büyük bir devrim yapmış olsa da koçlar da nba'de kendileri için önemli bir devrim yaptılar, kenny atkinson'dan doc rivers'a kadar herkesin bu çorbada tuzu var. umarım çağdışı kalan takımlar (öhö öhö los angeles lakers ve minnesota timberwolves) da bu adamlardan ders alır da daha da fazla çekilme yaşanır.

Eski Clippers oyuncusu Chris Paul ve Doc. / Fotoğraf: Ketih Allison


Rivers'ı yakın gelecekte neler bekliyor?

doc, lob city devrinde la clippers'ı beklenen seviyeye taşıyamadı ama bu sezon yaptığı işte tüm maharetini, ustalığını döktü ortaya.

işin ilginci, bu adam henüz 57 yaşında ve koçluk kariyerini bitirdiğinde nba tarihinin en çok maç kazanan koçu olmak için çok ciddi şansı olabilir. şu an 19 sezonda toplam 851 galibiyetle 13. sırada. birinci don nelson 'ın 1335 galibiyeti var. 70 yaşındaki büyük usta gregg popovich 1240 galibiyetle 3. sırada ve aktif koçlar arasında doc rivers'ın önündeki tek isim.

Bonus: Rivers ve takımının play-off kutlaması

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

NBA'deki Golden State Warriors Hegemonyasının Gizli Sebebi: Koç Billy Donovan

Yıllarca Play-Off'a Bile Giremeyen Boston Celtics'i 10 Yıldır Diri Tutan Taktik Dehası: Danny Ainge