MÜZİK 27 Ağustos 2020
20,6b OKUNMA     556 PAYLAŞIM

Dijital Piyano Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Dijital piyano alırken nelere bakmak gerekir? Dijital piyano özellikleri nasıl olmalıdır? Fiyatlar ne derece belirleyicidir? Bir bakalım.
iStock

20 yıllık piyano geçmişimin verdiği hadsiz özgüvenimle dijital piyano alırken bence dikkat edilmesi gereken ve önemli olan konuları aşağıya özet olarak teknik tabirler kullanmadan yeni başlayanın anlayabileceği şekilde yazdım:

1. ses işlemcisi ve ses tonunun gerçek piyano sesine yakınlığı

benim için en önemli konulardan biriydi. ne kadar gerçek sese yakınsa ne kadar az parlama yapıyorsa o kadar tercih edilebilir. fakat bu ses olayı oldukça şahsi bir konu. bu yüzden önce almayı düşündüğünüz modelleri belirleyin, youtube'dan videolarını dinleyin. devamında da karşılaştırma amaçlı blind piano videolarına bakın. böylece gerçekte beğenip beğenmediğinizi daha iyi anlarsınız.

2. tuşların çalarken verdiği tepki

normalde piyanoda bir tuşa hafif basarsanız ona göre verdiği ses ile sert bastığınızda verdiği ses farklıdır. bu çalışı oldukça etkileyen en önemli konulardan. dolayısıyla gerçek bir piyanonun verdiği tepkiye benzer rn yakın tepkiyi sağlayan piyanoyu seçmek önemli olacaktır.

3. tuşların yapısı ve tuşun ağırlığı

tuşların gerçek piyano hissine yakınlığı parmakların kayması hissi de benim için ön planda.

bunun dışında, bazı markalar (bkz: yamaha) üst segmentte kullandıkları teknoloji ve malzemeyi başlangıç ürünlerinde kullanmazlar. bu sebeple doğrudan istediğiniz model üzerinden araştırma yapmanız daha mantıklı oluyor.

bir sürü düğmeli bol işlevli piyanolar hem dikkat dağıtacak hem işinizi tam görmeyecektir. özellikle başlangıç seviyesinde en sade klasik modellere yönelmenizi öneririm.

bununla birlikte midi dosyası okuyabilmesi çalışmanızda oldukça rahatlatacaktır.

Dijital piyanonun avantaj ve dezavantajları

dijital piyano... akustik piyano sesini ve tuşesini taklit etmek üzere tasarlanmış bir dijital klavye. org gibi taşınabilir olanları olduğu gibi konsol piyano görünümünde olanları da mevcuttur.

yamaha, roland, kawai ve casio bu sektörde ön plana çıkan markalardır. bildiğim kadarı ile yamaha içlerinde pazar payı en yüksek olanıdır. yine içlerinde hem akustik, hem dijital piyano üreten tek markadır.

bu dijital piyano sektörü dijital slr sektörü ile önemli ölçüde benzerlikler göstermektedir:

* kullanıcılar arasında bir miktar marka fetişizmi/fanatizmi vardır. (bkz: nikon vs canon)
* zırt pırt yeni model çıkar, bitmek tükenmek bilmeyen bir yenileme gereksinimi duyulur/aşılanır.
* muhafazakar/emektar kullanıcılar tarafından hararetle savunulan "dijital sensör asla filmin yerini tutamaz" iddiasına benzer bir "dijital piyano akustiğin yerini asla tutamaz" durumu vardır.

dijital piyanoların akustik piyanolara göre bazı avantajları şunlardır:

* taşınmaları daha kolaydır, hafiftirler.
* özellikle konsolsuz olanları akustiklere göre çok az yer kaplarlar, evde yer sorunu varsa bu önemlidir.
* akort ve bakım gerektirmezler.
* ev halkını/komşuları rahatsız etme derdi yoktur, kısık sesle/kulaklıkla çalınabilirler.
* pek çok model birden fazla piyano sesi çıkarabilir, hatta yüzlerce müzik aletinin sesini çıkarabilirler.
* çalınan parçaları kaydedebilme, farklı enstrümanları üst üste çalabilme, klavyeyi transpoze edebilme, bilgisayara bağlanıp doğrudan ses aktarma ve kayıt yapabilme, midi arabirimi ile sanal bir enstrümanı kontrol edebilme gibi olanaklar sunarlar.
* ucuzdurlar.

bazı dezavantajları ise:

* akustik piyanolardaki ses kalitesini/zenginliğini tam olarak sağlayamazlar. çok üst modeller hariç aradaki fark hissedilir düzeydedir.
* özellikle alt modeller akustik piyanolardaki tuş hareketini/hassaslığını iyi taklit edememektedir.

bunlarla birlikte ortalama bir dijital piyano profesyonel olmayan pek çok insanın (hatta pek çok profesyonelin) beklentilerini karşılar düzeydedir. en üst seviye dijital piyanoları ise usta piyanistler dahi gerçeklerinden zor ayırt ederler/edemezler.