SAĞLIK 15 Ağustos 2017
223b OKUNMA     943 PAYLAŞIM

Dişlerini Beyazlatmak İsteyenlerin İşlemi Yaptırmadan Önce Bilmesi Gereken Her Şey

Diş beyazlatma işlemi sandığımız kadar basit değil. Bu işlem bazen ciddi derecede acılı bile olabilirken aslında doğal yollardan da şansımızı deneyebilirmişiz. Sözlük yazarlarından diş beyazlatmayla ilgili her türlü bilgi.
iStock.com


Diş hekimlerinin uyguladığı ofis tipi beyazlatma deneyimi olan bir Sözlük yazarının yaşadıkları şu yönde olmuş

ofis tipi beyazlatma (office bleaching) yöntemi, bir "hasta" olarak diş hekimi koltuğunda geçirdiğim en uzun ve acılı süreç bu uygulamaya maruz kaldığım 2 gün boyunca geçen birkaç saatti.

öncelikle dudaklar dişlerden uzak tutulacak şekilde pamukla ya da çeşitli ayraçlarla doldurulur. daha sonra kırmızı renkteki beyazlatıcı etken madde dişler üzerine sürülür. yaklaşık 30-40 dakika o şekilde ağzınız açık olarak beklersiniz, ağızda biriken tükürüğünüzü tahliye eden aparattan çıkan ses sinirlerinizi yıpratıp moralinizi bozdukça, çevreye gülümsemenizle saçacağınız ışıltıyı hayâl ediniz. bu süre içinde dudaklarınızı kapatır ya da diş üzerindeki jele değerseniz feci şekilde yanar, derinizi, dudak içinizi tahriş edersiniz, çok çok dikkat edin ve en ufak bir acı duyduğunuzda diş hekiminizi uyarın. benim gibi, "hmm sanırım duyduğum acı normal, beklemeliyim, dayanmalıyım." şeklinde düşünerek üst dudağınızın "kibarcık" gibi olmasına sebep olmayınız.


bu etken madde dişlerinize nüfuz eder ve işçi gibi çalışarak dişlerinizi 1-2 ton daha beyaz hâle getirir. söz konusu beyazlatma işlemi üst ve alt dişlere (önlerdeki 7-8 dişe) ayrı ayrı uygulanır. bu yüzden, süresi son derece uzun ve "hastalar" için gayet zahmetli olan işlemi 2 güne ayırmak ve bir gün üst dişleri, diğer gün alt dişleri beyazlatmak mantıklıdır.

bu işlemin sonrasında bir süre renklendirici içeceklerden uzak durmakta fayda var. ayrıca yine diş hekiminizin tavsiye edeceği diş macununu kullanmanız iyi olur. (benimki opalescence tavsiye etmişti. bir süre kullanıp sonradan kendi diş macunuma -eski sevgilim sensodyne'e- döndüm.)

sonuç son derece başarılı. günlük ve doğru biçimde fırçalamayla uzun süre aynı tonu koruyabilirsiniz. çekilen acılara ve verdiğiniz paraya değer.


harika bir gülümsemeye paha biçilemez, inanın bana.

Ev tipi dişi beyazlatma tedavisi olmuş Sözlük yazarının deneyimleri ise şu yönde olmuş

ben her 6 ayda bir devlet hastanesine rutin diş kontrolüne giderim. zaten istersem dişlerimin daha beyaz olabileceğini hekimim tavsiye etti. uykumda dişlerimi sıktığım için bir dişimde ufak çatlak oluşmuş, ayrıca hassas diş yapısına da sahibim. bu yüzden ev tipini tercih ettik. bana kalsa ofis tipi isterdim çünkü kısa sürüyor ve daha etkili sonuç veriyor.

iyi doktor ve kaliteli ürün diş beyazlatmanın temelleridir. böylesine önlemli bir konuda herhangi birini şansa bırakamazsınız. 

alt ve üst dişlerimin kalıbını alıp diş plaklarını sipariş ettik. ev tipinde hidrojen peroksit bazlı bir jel kullanılır markasına göre de içindeki oran farklılık gösterir, aynı şekilde uygulama yapacağınız süre de değişir (15dk-8saat/gün).

benim satın aldığım ürün rev markaydı; 3 cc'lik iki şırınga, rev gargara, arm & hammer advance white diş macunu ve oral b yumuşak diş fırçası verildi. fırça ve macun doktor tarafından da verilmiş olabilir.


ilk uygulamayı doktor ile beraber yaptık...

önce diş fırçalanır, plaklara jel sürülüp ağızda 15 dk. beklenir, son olarak da garagara yapılır. durulanmaz. ben üç hafta kadar kullanıp hemen hemen tüm jeli bitirdim.

bu süreçte boyar maddeli ürünler tüketmemeniz faydanızadır. en iyisi diş diyeti uygulamaktır. salçalı, gıda boyalı yemekler tüketmeyin, kırmızı şarap yerine beyaz şarap, yoğun kahve yerine cappuccino, demli çay yerine açık çay tüketin.

gözle görülür en büyük fark çay, kahve, sigara kullanımı gibi sebeplerle dişleri sararmış olan kişilerde olur. benim gibi zaten kullanmıyorsanız ve bakımına hali hazırda dikkat etmişseniz alacağınız sonuç beklentinin altında kalabilir.

işlemin sonuna geldiğinizde farkı siz hissedeceksiniz ama çevreniz daha çok fark edecek. son muayeneye gittiğimde doktorum "skaladan bakmak yerine gözün beyaz kısmıyla da karşılaştırsak olur" demişti. yardımcısı da nedense diş etlerimi daha çok sevdi.


son olarak hollywood tarzı dişlere pek özenmemenizi tavsiye ederim; çünkü onlar gerçek değiller. büyük uğraş ve para gerektiriyor. ayrıca onların bulundukları her ortam kameralar olsun, ışıklar olsun onları daha güzel göstermek üzere hazırlanmıştır.

mutlu gülüşler...

Doğal yollarla kendi ellerinizle yapabileceğiniz bazı diş beyazlatma yöntemleri

doğanın güzeli "çilek" ile uygulanabilen eylem.


diş hekimleri diş beyazlatmada "aşındırıcı" etkisi olduğu anlaşılan doğal olmayan yöntemlere alternatif olarak çilek ve karbonat kullanılması tavsiye ediyor. malik asit isimli bir enzim içeren çilek, dişleri beyazlatma konusunda hayli (highly) yetenekli. hele bir de yıllardır diş bakımında öncü olan karbonatla beraber kullanıldığında yarattığı beyazlık etkisi katlanarak artıyor.

peki nasıl kullanmalı? çileği ortadan kesip dişlerinize sürün ve daha sonra karbonata batırdığınız diş fırçasıyla beraber dişlerinizi fırçalayın. yalnız dikkat etmeniz gereken şey çileği uzun süre dişlerinizin üzerinde bekletmemeniz gerektiği. çünkü malik asidin beyazlatıcı etkisi uzun süre zarfında "aşındırıcı" bir etkiye dönüşür ve beyazlatıcam derken dişlerinize zarar verirsiniz.

eğer doğal malzemeler kullanmak isterseniz muz kabuğunun iç kısmını dişlerinize sürün gerçekten işe yarıyor.

(bkz: karbonat)

lakin içine limon sıkmayın boku çıkıyor. aylardır sadece karbonat kullanarak über süper bir sonuç elde ederken, limonlu karbonat yüzünden 2 gün dişlerim sızladı. o kadar köpürmesinden belliydi bi haltlar döndüğü. karbonatı macun haline getirecek herhangi bir yağ ile karıştırmanız işinizi görür. böylece dişleriniz aşınmaz.

%100 saf katkı maddesiz hindistan cevizi yağı alıyorsunuz. dubai'den alma getirtme şansınız varsa en safına ulaşma ihtimalimiz yüksek fakat macro center'larda satılan hindistan cevizi yağlarının da iyi olacağını düşünüyorum.


neyse hindistan cevizi yağımızdan bir miktar alıp karbonbatla diş macunu kıvamına getirip dişlerimizi bir güzel fırçalıyoruz. ilk seferden diş etlerini çok zorlamamaya dikkat edin. alışana kadar biraz mide bulandırıcı gelebilir yutmayaya özel gösterin. üstünden macunla fırçalayıp yağdan kurtulun.

sonuç bembeyaz dişler.

arap halkının diş beyazlığının sebebinin bu formüle dayandığını duymuştum ve uyguladıkça mantıklı gelmeye başladı.

cihazlara, dişçilere, acılara gerek yok düzenli kullanımda farkı görürsünüz.