OTOMOTİV 14 Şubat 2022
28,7b OKUNMA     209 PAYLAŞIM

Dizel Araçlara Benzin Koyulmasını Önleyen Kilit Mekanizması: Misfuel Protection Device

Land Rover, Jaguar, BMW, Ford ve Volvo'nun dizel araçlarında standart olarak bulunan bu sistem sayesinde arabaya yanlış yakıt koyma devri sona ermiş.

misfuel protection device, dizel araçlara yanlışlıkla benzin doldurulmasına önlem olarak geliştirilmiş kilit mekanizmasıdır. dizel land rover, jaguar, bmw, ford, volvo araçlarda standart olarak bulunur.

yakıt deposu girişinde bir adet kilit mekanizması bulunur. pompaların uçları standart ölçülerde yapıldığı için tüm dünyada dizel pompaları daha kalın, benzin pompaları ise daha ince uçludur. kalın olan dizel pompası depo ağzında belli bir seviyeden sonrasına ilerleyemez ve dolum işlemini yapar. benzin pompaları ise daha ince uçlu ve daha uzun olduklarından kilit mekanizmasına değer ve kilit aktifleşir.


benzin pompaları benzin dolumu sırasında depodaki havanın boşalmasını kontrol eden sensörler sayesinde otomatik olarak durma işlemimi gerçekleştirir. pompa, hava akımı sensörlere ulaşamayacak kadar azalınca yakıt dolumunu durdurur. bu kilit kapandığında hava akımı da sağlanamadığı için pompa otomatik olarak durur. bu sırada belki 10 ml kadar benzin ulaşır deponuza ki bu da sorun teşkil etmez.

bu kilit kapandığında pompacı doğru olan dizel pompa ile deneme yapmaya karar verse dahi başarısız olur çünkü bu kilidin kaldırılması için araç bagajında bulunan şu aparat yardımı ile kilidin resetlenmesi gereklidir:


bir diğer faydası ise araçtan yakıt çalınmasını önlemesidir.

çalışma prensibini anlatan video: