BİLİM 15 Kasım 2018
14,7b OKUNMA     690 PAYLAŞIM

DNA'ya Dair Katkılarına Rağmen Hakkı Yenen Bilim İnsanı: Rosalind Franklin

1920-1958 yılları arasında yaşayan ve bilim uğruna genç yaşta hayatını kaybeden İngiliz kimyager Rosalind Franklin'i hatırlıyoruz.

x-ışını kristalografisi ile dna yapısına ait ilk fotoğrafları alan bilim insanı rosalind franklin.

modern bilimin yeni yeni yeşermeye başladığı o yıllarda (1900'lerin başı) kadınlar sosyal alanda olduğu gibi bilim alanında da ikinci sınıf muamele görüyorlardı. üniversitelere kabul edilmiyor, hatta çoğu zaman erkeklerle aynı yemekhanede bile yemek yiyemiyorlardı.

bu şartlarda virüsler üzerinde çalışan franklin, daha iyi görüntü alabilmek için x-ışını demetini daraltmıştı. elde edilen görüntüler o zamana kadarki en iyi görüntülerdi. nasıl olduğu kesin olmasa da bu fotoğraflar aynı bölümde çalıştığı maurice wilkins aracılığı ile james watson ve francis crick 'in eline geçti. ikili, dna'nın franklin'in çoktan anladığı gibi helezon biçimli olduğunu fark ettiler. 

watson, crick ve wilkins, 1962 yılında dna üzerine çalışmaları ile tıp alanında nobel ödülü'nü paylaştıklarında, içlerinden hiçbiri franklin'in katkılarından söz etmedi. çalışmalarını üzerine yapılandırdıkları "fotoğraf 51"in sahibi franklin ise 1958 yılında, 38 yaşında yaşamını yitirmişti.

"Şöhretin Yozlaştıramadığı Tek Ünlü Kişi" Olan Bilim İnsanı Marie Curie Hakkında Yanlış Bilinenler