SİNEMA 10 Mayıs 2022
11,9b OKUNMA     147 PAYLAŞIM

Doctor Strange in the Multiverse of Madness'in Yıllar Süren Sancılı Yapım Hikayesi

Doctor Strange'in ilk filmi ve geçtiğimiz günlerde vizyona giren ikinci filmi arasında neredeyse 6 yıl var. Karakteri diğer MCU filmlerinde görmüş olsak da kendi solo filmi için biraz fazla zaman geçti sanki? Evet, Multiverse of Madness'in nihayete ermesi pek kolay olmadı...

doctor strange in the multiverse of madness'in çekim süreci adeta yılan hikayesine dönmüştür...

ilk doctor strange filminin senaristlerinden c. robert cargill, nisan 2016'da marvel studios'un devam filmi için kendisinden bazı fikirler aldığını söyledi. ilk filmin yönetmeni olan scott derrickson da devam filminde çizgi romandaki doctor strange'in tuhaf yanını daha çok ön plana çıkarmak istiyordu. derrickson, aynı yılın ekim ayında verdiği bir röportajda karaktere olan sevgisinden, ilk filmin buzdağının görünen kısmı olduğundan ve devam filmi için yapılabilecek çok fazla şey olduğundan söz ediyordu. kendisi the dark knight filminden örnek vererek, daha derin ve daha içgüdüsel davranan bir kötü adamı tanıtmak istediğini söylemişti.
derrickson, nightmare ile ilgilendiğini ve ilk filmdeki küçük rollerinden sonra jonathan pangborn ve hamir karakterlerine de bu filmde daha fazla yer vermek istediğini söylemişti. ilk doctor strange filminin yardımcı yazarlarından jon spaigts ise devam filminde clea karakterini görmek istediğini dile getirmişti.


nisan 2017'de derrickson'ın devam filmini yöneteceği ve locke & key dizisini tamamladıktan sonra film üzerinde çalışmaya başlayacağı açıklandı. marvel, filmin senaryosu için yeni bir yazar aramaya başlamıştı. the hollywood reporter'ın haberine göre senaryo 2019'da yazılacak, filmin çekimlerine 2020'nin başlarında başlanacak ve mayıs 2021'de vizyona girecekti.
haziran 2019'da san diego comic-con'da kevin feige ve derrickson, filmin adının doctor strange in the multiverse of madness olacağını ve 7 mayıs 2021'de vizyona gireceğini açıkladı.

derrickson, devam filminin mcu'daki ilk korku filmi olacağını ve çizgi romanlardaki korku ve gotik unsurları bu filmde daha fazla kullanmak istediğini söyledi. kevin feige, wandavision dizisinin filmin öncülü olacağı ve elizabeth olsen'ın filmde gözükeceğini açıkladı. multiverse of madness, spider-man no way home filminden birkaç ay sonra geçecekti. loki'nin sezon finali bölümünden sonra tom hiddleston'ın multiverse of madness'da loki olarak görüneceği açıklandı.

Kevin Feige

ekim 2019'da jade halley bartlett, devam filminin senaryosunu yazması için işe alındı.
aralık ayında feige, çoklu evreni mcu'nun bir sonraki adımı olarak tanımladı. bu filmin disney+ dizisi ve 4. faz'daki filmler için kapı açacağını ve her şeyi çözeceğini söyledi. aralık ayının ilerleyen günlerinde 'multiverse of madness' filminin comic-con'da açıklandığı gibi korku filmi olmayacağı, ancak 'korkutucu sekanslara sahip bir film' olacağı açıklandı. feige bu sekanslar için raiders of the lost ark, indiana jones and the temple of doom, gremlins (1984) ve poltergeist (1982) filmlerini örnek gösterdi. ayrıca derrickson'ın kariyerine bakınca korku filmleri yapma konusunda iyi olduğunu söyledi.

ocak 2020'de marvel studios, yaratıcı farklılıklar nedeniyle scott derrickson'ın devam filmini yönetmeyeceğini açıkladı. her iki taraf da şimdiye kadar yapılan işbirliği için minnettar olduklarını ve derrickson'ın filmde baş yapımcı olarak kalacağını söyledi. bu gelişmeden sonra film için planlanan çekim takviminde bir gecikme yaşanması beklenmiyordu (gidenin yerini hemen dolduruyorlar yani). cargill, kendisinin ve derrickson'ın marvel'ın istediğinden farklı bir yöne giden hikaye tasarladıklarını ve ikilinin henüz bir senaryo taslağı yazmadığını, bu nedenle filmin son versiyonu üzerinde herhangi bir dokunuşları olmayacağını açıkladı. derrickson, filmden ayrılmanın zor bir karar olduğunu, ancak yapmak istediğinden farklı bir film yaparak kendinden taviz vermek istemediğini söyledi. böylece derrickson, the black phone (2022) filmi üzerinde çalışmaya başladı.

scott derrickson, devam filmini a24'ün the witch ve hereditary'sine benzer bir tonda, tuhaf ve garip yapmak istiyordu. feige, stüdyonun bu fikri sevdiğini ve derrickson ayrılsa bile bu fikirlerin ilerisi için rehberlik edeceğini söyledi. benedict cumberbatch, yönetmen değişikliği konusunda kendisine danışılmadığını ve bunu duyduğuna üzüldüğünü, ancak karara saygı duyduğunu söyledi.


sam raimi, şubat ayının başlarında yönetmen olarak dahil olmak için görüşmelere başladı. chiwetel ejiofor'un filmde mordo olarak yeniden gözükmesi bekleniyordu. mcadams'ın filmde gözükmesi beklenmiyordu. loki'nin baş yazarı michael waldron, filmin senaryosunu yeniden yazmak için işe alındı. raimi, birkaç hafta sonra filmi yönetmek için imza attı.

raimi, spider-man 3 filmine gelen karışık eleştiriler ardından başka bir marvel filmi yönetme konusunda isteksizdi. süper kahraman filmi yönetmek için biraz molaya ihtiyacı olduğunu hissediyordu ancak ilk doctor strange filmini ve scott derrickson'ın önceki işlerini sevdiği için filmi yönetmek istemişti. michael waldron, derrickson ve bartlett'in geliştirdiği korku temelli senaryoyu kullanmak yerine raimi ile sıfırdan bir film tasarlamayı seçti. rick & morty'yi yazarken edindiği deneyim ona yardımcı oldu.

mart ayının sonlarında covid-19 salgını nedeniyle yapım öncesi çalışmalar online olarak devam etti. çekimlere mayıs 2020'de başlanması bekleniyordu. nisan ayına gelindiğinde disney, salgın nedeniyle faz 4 film listesinde bir oynama yaptı ve doctor strange in the multiverse of madness'ın çıkış tarihi 5 kasım 2021'e atıldı. sony pictures, spider-man no way home'u kasım 2021 tarihine erteledikten sonra doctor strange filmi tekrar ertelendi ve bu sefer vizyon tarihi 25 mart 2022 olarak açıklandı. ekim 2020'de cumberbatch, yapım öncesi çalışmaların devam ettiğini ve ay sonunda çekimlerin ingiltere'de başlayacağını açıkladı. ekim ayının ilerleyen saatlerinde xochitl gomez oyuncu kadrosuna dahil oldu.


pandemi gecikmeleri, waldron ve raimi'ye filmi istedikleri gibi yapmaları için yeterli zamanı verdi ve filmi biraz daha korkutucu bir yöne ittiler. sam raimi, pandemi gecikmelerinin kendisini rahatlattığını, çünkü filmin çok acele bir şekilde yapılma şeklinin kendisinin paniğe kapılmasına neden olduğunu söyledi. senaryoyu yazmak için katı bir program gerektirdiğinden kendisi filmin yapım süreci başlamadan önce bir senaryo yazmıştı. bu dönemde waldron, palmer ve yapım ekibi, senaryoyu revize etmek için raimi ile birlikte çalıştı.

ana çekimlere kasım 2020'de londra'da stellar vortex adı altında başlandı. elizabeth olsen, wandavision'da işi bitince hemen uçağa atladı ve londra'ya gitti. 25 kasım'da kendisinin çekimleri başladı. 10 aralık'ta mcadams, ejiofor, wong ve gomez resmi olarak imza attılar. gomez'in 'america chavez'i canlandıracağı açıklandı. america chavez karakterinin ortak yaratıcısı joe casey, marvel comics'ten karakterin filmdeki görünümü için ödenen ücreti küçük olarak nitelendirdi ve ücret teklifini reddetti.

6 ocak 2021'de birleşik krallık'taki vakaların artması nedeniyle çekimler askıya alındı. 25 mart 2021'de çekimlere yeniden başlandı. nisan 2021'de filmin çekimleri tamamlandı.

olsen, cumberbatch ve wong dahil olmak üzere oyuncuların çoğu raimi ile çalışmaktan heyecan duyuyordu. raimi filmde istediği kamera hareketlerini özgürce kullanabildi. cumberbatch, çekimler başladığında filmin sonunun çok havada kaldığını ve ekibin sona karar vermesinin uzun zaman aldığını söyledi.

Sam Raimi

eylül 2021'e kadar olan sürede olsen ve wong'u içeren bazı ek sahneler çekildi. eylül ayının ortalarında bu çekimler tamamlandı. ekim ayında, filmin 6 mayıs 2022'de vizyona gireceği duyuruldu. ekim ayının ilerleyen günlerinde benedict cumberbatch, los angeles'ta 6 haftalık bir tekrar çekimin yapılacağını söyledi. hollywood reporter, bazı önemli sahnelerin yeniden çekildiğini söyledi. cumberbatch, yeniden çekimlerin halihazırda çekilmiş olan film üzerinde değişiklikler yapmak için yapıldığını söyledi. hollywood reporter daha sonra yapılan yeniden çekimlerin filme daha fazla cameo eklemek için olduğunu söyledi. reshoot'lar 13 aralık'ta tamamlandı ancak ek çekimler ocak 2022'nin başlarına kadar devam etti. ocak ayının sonunda raimi, test izleyicisi için filmin bir kurgusunun yapıldığını söyledi. seyircinin beğenmemesi durumunda ise tekrardan yeni çekimlerin yapılma potansiyeli olduğunu ekledi.

şubat 2022'de filmin teaser trailer'ı yayınlandı. patrick stewart önce trailer'daki sesin kendisine ait olmadığını söyledi ancak kısa bir süre sonra kabul etti. mart ayında the illuminati'nin filmde gözükeceği doğrulandı. benedict cumberbatch, 13 mart'a kadar birleşik krallık'ta başka çekimler üzerinde çalıştığını söyledi...