YEME İÇME 26 Temmuz 2022
17,1b OKUNMA     398 PAYLAŞIM

Doğada Az Miktarda Bulunan, Pahalı Bir Mantar: Cincile

Doğada az bulunan ve yılda sadece 15-20 günlük bir zaman diliminde çıkan cincile, oldukça lezzetli bir mantar.
Fotoğraf: Medyabar

genelde batı karadeniz'de ilkbaharda kıraç yerlerde yetişen minik ve şiddetli derecede aromatik bir mantar cincile. latince bilenler için: tricholoma terreum.

cincile, türkiye türkçesi ağızları sözlüğü'nde "iyi cins mantar" olarak geçen ve yöresine göre "cincele" de denilebilen lezzetli bir mantar. o kadar lezzetlidir ki bunu yedikten sonra kültür mantarı size saman gibi gelmeye başlar. bir kuzu mantarı, bir melki, bir de bu mantarlar aleminin şahları, şahbazlarıdırlar.

cincile mantarı 1000 rakımın üstünde, çayırda, 8'li ve 9'lu gruplar halinde yetişir. cicil mantarı der köylüler. sotesi yapılır, sosa lezzet katar, toplarken yaptığınız doğa yürüyüşleri de cabası.

cincile mantarının çorbası çok lezzetli olur. ayrıca böreklerde de kullanılır. batı karadeniz'de çok rastlanan; küçük, cılız, koyu kahveregi bir mantar türüdür. kırmızıya çalan rengi zehirlidir. italyanlar da funghi chiodini diye geçer, en çok salamurasını yaparlar.

çok kıymetlidir cincile. mis gibi kokar. doğada az miktarda bulunur ve senede sadece 15-20 gün olur. öyle gramla toplanmaz. ölçü birimi olarak; böreklik veya çorbalık miktarlarla ölçülür. örneğin: 2 çorbalık bir böreklik miktara eş değerdir. ustası mantara bakar ve 3 börek, 1 çorbalık topladım der.