Doğada Nadiren Bulunan Dört Yapraklı Yonca Ne Anlam İfade Ediyor?
şans, her insanın hayatında istediği bir olgudur. bu olguyu tarihler boyu insanlar değişik simgelere yüklemişlerdir. bunlardan biride dört yapraklı yoncadır. eski mitlere göre 1. yaprak inanç, 2. yaprak umut, 3. yaprak aşk, 4. yaprak ise şansı temsil edermiş.
bu durum eski sami dinlerinden tutunda bir çok kültürde görülmektedir. hristiyanlıkta iddiaya göre cennet bahçesi'ndeki havva, bahçede bulduğu dört yapraklı bir yoncayı şans getirmesi için yanında taşırdı. fakat günümüzde herkes bu simgenin keltlerin (irlandalıların) bir simgesi olduğunu bilir. keltler bu simgeyi şanstan ziyade kötü ruhları kovmak için tılsım olarak kullanılırdı. şansla ilgili ilk referans ise 1877 yılında st. nicholas dergisi'ne mektup yazmış 11 yaşındaki bir kızdan olabilirmiş ve mektubunda şöyle bir cümle kurmuş. "periler hiç kulağına fısıldadı mı, dört yapraklı bir yonca bulucuya iyi şanslar getirdi."
peki dört yapraklı bir yonca var mıdır?
yonca, trifolium cinsi bir bitkidir ve 300 farklı türü tanımlanmıştır. genellikle bu bitki, yapısı gereği üç yaprak oluşturur. fakat yapılan araştırmalarda genetik çeşitliliklerden ötürü bu bitkinin çoğu zaman üç olan yaprak sayısı mutasyon ve evrimsel sürecin verdiği etkilerle üçten fazla olabiliyor.
doğada istatistiksel olarak her 10000 üç yapraklı yonca içinde 1 adet dört yapraklı yonca bulunmaktadır. bu durum göz önüne alındığında "nadir" kelimesi akıllara gelmektedir. bu nadir varlığı bulduğunuzda kendinizi şanslı hissetmeniz normaldir.
"ben buldum, ben çok şanslıyım" dediğinizi duyar gibiyim. o zaman alın bakalım. şimdiye kadar en fazla sayıda yaprağa sahip olan yonca, shiego obara tarafından japonya'nın hanamaki kentinde ilk olarak 2002 yılında 18 yapraklı, 2008 yılında 21 yapraklı,
yine aynı kişi 10 mayıs 2009'da bulunan 56 yapraklı bir yonca bularak rekorlar kitabı'na girmiştir.
üzülmeyin; her halükarda siz de şanslı birisiniz, veriler ortada.