TARİH 5 Kasım 2019
32b OKUNMA     502 PAYLAŞIM

Doğu ve Batı Berlin'i 29 Yıl Birbirine Bağlayan Kontrol Noktası: Checkpoint Charlie

1961-1990 yılları arasında bölünmüş olan Doğu ve Batı Berlin arasında bir geçiş noktası olan Checkpoint Charlie, bugün hala aynı yerinde turist akınına uğruyor.

13 ağustos 1961 ile 22 haziran 1990 tarihleri arasında batı berlin'den doğu berlin'e geçmek isteyen turist, diplomat ve askeri güçlerin kontrollü geçiş kapısıdır checkpoint charlie. 

doğu almanya'dan batıya geçmek isteyen mucit insanların onlarca zekice fikri yaratmasını sağlamıştır. 3 caddenin kesiştiği yerde kurulmuştur. caddelerden birinin adı tesadüfi olarak mauerstrasse'dir. (mauer strasseduvar caddesi)


geçiş noktasının çaprazında bulunan boşluklara batı'ya geçme teşebbüsleri başarısızlıkla sonuçlanan ve bu sırada hayatını kaybeden insanlar için sembolik bir mezarlık yapılması planlanmaktadır.

27 ekim 1961'de sovyetler birliği ve abd panzerlerinin 16 saat boyunca savaşa hazır bir şekilde bekledikleri doğu-batı berlin arasındaki geçiş noktasıdır checkpoint charlie. bu bekleyiş sırasında yapılacak herhangi bir yanlış hareket dünyanın siyasi tarihini derinden etkileyebilirdi. bu bekleyiş diplomatik görüşmeler sonunda sona ermiş, tanklar karşılıklı olarak geri çekilmiştir. 


şu anda bu geçiş noktası berlin'de turistik bir yer olarak pazarlanmaya devam etmektedir. ayrıca günümüzde burada bulunan büyük bir mcdonald's şubesi, abd'nin rusya'ya verdiği siyasi bir mesaj olarak kabul edilmektedir.

bana kalırsa buranın en ilgi çekici yanı, levhadaki yazılarda almanca'nın en altta yazmasıdır. zira (sırasıyla) ingilizce ,rusça ve fransızca'nın altında olması bence almanlara önlerindeki hiyerarşik yapı hakkında fikir almaları amacıylaydı. ayrıca yandaki müzede sovyet bayrağının yanına "under this flag, all crimes are committed" (bütün suçlar bu bayrak altında işlendi) yazması da bir dumur detayı olsa gerek.

Dönünce Sizi Aylarca TBT'siz Bırakmayacak Muhteşem Tatil Yerleri

"Almanya'yı İkiye Ayırıyordu" Diye Bilinen Berlin Duvarı Aslında Neden Yapıldı?