Doğumda Bebeklerin Kafalarını Uzasın Diye Bezle Saran Afrika Kabilesi: Mangbetu
uzun başlı halk olarak anılan insanlar mangbetu'lar; orta afrika'da, kuzeydoğu kongo'da yaşıyorlar. uzatılmış kafaları, onlara farklı bir görünüm kazandıran fiziksel özellikleri haline gelmiş. halk bunu bir statü sembolü, güzelliği ve zekayı gösteriyor diye uyguluyor. bu uygulama mangbetu topluluğunda güzel bir kadın olarak kabul edilmek için kriterlerden biriydi.
kabilenin kültürüne göre uzatılmış kafaları onlara farklı bir görünüm kazandırıyor. doğumda bebeklerin -özellikle kız çocukların- kafaları, başlarına uzun bir görünüm kazandırmak için bezle sıkıca sarılıyordu. ve bu deformasyon genellikle sonraki birkaç yıl boyunca doğumdan sadece bir ay sonra başlar. istenen şekle ulaşılana veya çocuk cihazı reddedene kadar da sarılan bez kafada kalırdı.
yerliler tarafından "lipombo" olarak adlandırılan kafatası uzatma geleneği, mangbetu yönetici sınıfları arasında bir statü sembolü olarak, majesteleri, güzelliği, gücü ve daha yüksek zekayı ifade ediyor. bu deformasyon genel olarak beyni etkilemedi. kafa içi basıncı normal bir insanınkiyle aynı kaldığı sürece beyin, kafatasının yeni şekline uyum sağladı ve o oranda büyüdü, bu da kozmetik değişikliklerin ötesinde bir hasara neden olmadı.
uygulama (lipombo), 1950'lerde daha fazla avrupalının gelmesiyle ölmeye başladı. ayrıca, sömürge kongo'yu yöneten belçika hükümeti tarafından da yasaklandı.